Print this page

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Είτε το παιδί σας είναι πρωτάκι είτε πρόκειται να ακούσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για πολλοστή φορά,  αυτά τα tips σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμα!

Δεν έχει σημασία εάν πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, στην πρώτη δημοτικού ή στην έκτη...Όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι το παιδί μας, η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι πάντα μια σημαντική ημέρα. Ας αφιερώσουμε λοιπόν λίγα λεπτά για να μάθουμε πώς μπορούμε να την κάνουμε πιο ευχάριστη και αποικοδομητική για όλη την οικογένεια. 

Φροντίστε να μην αργήσετε

Την πρώτη μέρα τα προαύλια είναι γεμάτα παιδιά και γονείς, έχουν φασαρία, φωνές και αναστάτωση. Καλό είναι να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας για να βρείτε σε ποιο σημείο είναι συγκεντρωμένη η τάξη του παιδιού σας, αλλά και να προλάβετε να κάνετε μια ζεστή αγκαλιά πριν το αφήσετε να πάει να βρει καιινούριους φίλους. 

Μοιραστείτε μερικές στιγμές αγάπης

Ακόμα κι αν το παιδί σας ανυπομονεί να πάει στο σχολείο και βιάζεται να φύγει από την αγκαλιά σας για να παίξει με τους φίλους του, αφιερώστε ένα λεπτό για να του δώσετε ένα φιλί και να του πείτε κάτι όμορφο για τη χρονιά που ξεκινά. Θα το κάνει να νιώθει τη αγάοη σας όλη την ημέρα. 

Μη φύγετε από το σπίτι χωρίς να φάτε πρωινό

Δεν είναι τυχαίο που το πρωινό θεωρείται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ξεκινώντας την πρώτη μέρα στο σχολείο με ένα θρεπτικό γεύμα εξασφαλίζετε ότι το παιδί έχε ό,τι χρειάζεται για να μην πεινάσει και να παραμείνει συγκεντρωμένο στο σχολείο. 

Βεβαιωθίτε ότι έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα

Το περιεχόμενο της σάκας του παιδιού είναι δική του ευθύνη, όμως την πρώτη μέρα τσεκάρετε κι εσείς ότι δεν έχει ξεχάσει κάτι, όπως το κολατσιό του. Καλό είναι να αποφύγετε τις απογοητεύσεις και τη γκρίνια την πρώτη μέρα. 

Περιοριστείτε σε έναν απλό χαιρετισμό με το δάσκαλο ή τη δασκάλα

Όπως για τα παιδιά έτσι και για τους εκπαιδευτικούς, η πρώτη μέρα είναι γεμάτη ενθουσιασμό αλλά και ένταση. Δεν είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για να πλησιάσετε το δάσκαλο ή τη δασκάλα και να συζητήσετε τις απορίες ή τις αγωνίες σας για τη νέα χρονιά. πολύ σύντομα είναι βέβαιο ότι θα καλέσει τους γονείς για να τους ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν κι εκεί θα μπορέσετε να μιλήσετε πιο διεξοδικά. 

Φύγετε εγκαίρως

Οι αποχωρισμοί πάντα είναι δύσκολοι -ιδιαίτερα όταν ΄χουν να κάνουν με τα παιδιά μας. Όμως, μην ξεχνάτε ότι θα είναι μακριά σας μόνο για λίγες ώρες. Αφού λοιπόν κάνετε μια σφιχτή αγκαλιά, φύγετε χαμογελαστοί. Με το να μείνετε δίπλα τους και να δείχνετε αγχωμένοι, απλά θα εντείνετε το δικό τους άγχος και θα τα αφήσετε να απολαύσουν την πρώτη μέρα στο σχολείο. 

Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας

Αφού αφήσετε το παιδί σας στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου -και μιας κι έτσι κι αλλιώς έχετε πάρει άδεια από τη δουλειά σας αυτή τη μέρα- κάντε κάτι για εσάς. Πηγαίνετε για καφέ με φίλους ή προλάβετε το πρωινό μάθημα γιόγκα στο γυμναστήριο. Θα είναι για όλους μια χρονιά γεμάτη χαρές αλλά και κούραση, γι' αυτό αξίζει να κάνετε ένα δώρο στο εαυτό σας!