Print this page

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι νέοι γονείς για τις πάνες

Είναι ένα από τα πλέον βασικά αξεσουάρ του μωρού. Μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά!

Η πρώτη αλλαγή της πάνας φαίνεται αρκετά «τρομαχτική» στους νέους γονείς, όμως όλοι γίνονται πολύ γρήγορα εξπέρ, αφού είναι κάτι που χρειάζεται να επαναλάβουν πολλές φορές μέσα στην ημέρα κάθε μέρα! Μην έχετε κανένα άγχος, λοιπόν. Πολύ σύντομα θα αποκτήσετε, μέσα από την εμπειρία σας, τη δική σας τεχνική για να χρησιμοποιείτε τις πάνες άνετα και γρήγορα, Ποτέ όμως μην σταματήσετε να τηρείτε ευλαβικά αυτούς τους βασικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις μολύνσεις, τους ερεθισμούς και τα ατυχήματα!

Πάντα σκουπίζετε το μωρό από μπροστά προς τα πίσω όταν αφαιρείτε τη λερωμένη πάνα

Η λερωμένη περιοχή που περιλαμβάνει τα γεννητικά όργανα και τον πωπώ του μωρού είναι γεμάτη μικρόβια που, εάν δεν δώσετε την πρέπουσα προσοχή, μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Εάν το καθαρίζετε μεταφέροντας τις ακαθαρσίες από πίσω προς τα εμπρός, αυξάνονται οι πιθανότητες τα μικρόβια να φτάσουν μέχρι το ουροποιητικό του σύστημα. Γι' αυτό, καθαρίζετε πάντα από μπροστά προς τα πίσω -ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κοριτσάκι, αλλά και για τα αγοράκια ισχύει ο ίδιος κανόνας!

Στεγνώστε καλά την περιοχή της πάνας πριν απλώσετε κρέμα για τα συγκάματα

Το κλειδί για μην προκαλούνται ερεθισμού στο ευαίσθητο δερματάκι του μωρού είναι να φροντίζετε ώστε να διατηρείται όσο πιο στεγνό γίνεται. Οι κρέμες για τα συγκάματα προστατεύουν από τα παρατρίμματα, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι να σκουπίζετε καλά το δέρμα ώστε να μην έχει ίχνος υγρασίας πριν τις απλώσετε. Σκεφτείτε ότι μια κρέμα που σφραγίζει την υγρασία μακριά από το δέρμα το μωρού, μπορεί και να τη σφραγίσει πάνω στο δέρμα του, εάν προϋπάρχει της εφαρμογής της.

Συγκεντρώστε γύρω σας ό,τι είναι απαραίτητο για την αλλαγή της πάνας πριν βάλετε το μωρό στην αλλαξιέρα

Καθαρές, πάνες, κρέμες, πετσέτα, μωρομάντηλα... τσεκάρετε πως ό,τι θα χρειαστείτε είναι σε τόσο κοντινή απόσταση ώστε να μπορείτε να τα φτάνετε με το ένα χέρι -με το άλλο θα κρατάτε πάντα το μωρό ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να πέσει από την αλλαξιέρα. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το μπάνιο του μωρού.

Μην καλύπτετε με την πάνα τον ομφάλιο λώρο

Μέχρι να «πέσει» ο αφαλός του μωρού, θα πρέπει να είστε έξτρα προσεκτικοί όταν αλλάζετε την πάνα του. Αφού βάλετε την καινούρια πάνα, διπλώστε σχολαστικά το επάνω μπροστά μέρος έτσι ώστε η άκρη της να σταματά πιο χαμηλά από τον αφαλό και στη συνέχεια καθαρίστε και σκουπίστε το κολόβωμα ώστε να αποφύγετε την ανάπτυξη μικροβίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση.

Εάν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες πολλαπλών χρήσεων επιλέξτε ένα απορρυπαντικό χωρίς χρώμα και άρωμα για να τις καθαρίζετε

Οι πάνες πολλαπλών χρήσεων είναι μια αρκετά δημοφιλής και ιδιαίτερα οικολογική λύση, αφού μειώνει τον όγκο των οικιακών σας απορριμάτων. Επειδή όμως τους πρώτους μήνες της ζωής του, το δέρμα του μωρού είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, αποφύγετε να πλένετε τις πάνες με κάποιο συμβατικό απορρυπαντικό και επιλέξτε ένα ειδικό για βρέφη, χωρίς χρώμα και άρωμα. Εάν το ύφασμα της πάνας γίνει άγριο και σκληρό από τις πλύσεις, μπορείτε εάν θέλετε να χρησιμοποιείτε μια πολύ μικρή ποσότητα μαλακτικού -αρκεί να μην έχει έντονο άρωμα.