Print this page

Τι μπορεί να κάνει ένας νέος μπαμπάς για τη γυναίκα του

Σύμφωνοι, δεν μπορεί να θηλάσει, υπάρχουν όμως πολλά άλλα για να βοηθήσει την κατάσταση ή να κάνει τη γυναίκα του να νιώσει καλύτερα.

Η περίοδος της λοχείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τις νέες μητέρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και για τους άντρες το γεγονός ότι γίνονται μπαμπάδες δεν σηματοδοτεί μια εξαιρετικά σύνθετη φάση της ζωής και της ψυχοσύνθεσής τους (διαβάστε κι εδώ τι έχει ανάγκη ένας νέος μπαμπάς). Θα επικεντρωθούμε όμως στις γυναίκες, καθώς οι νέες ευθύνες, το στρες και οι αλλαγές στην καθημερινότητα που φέρνει μαζί του το νέο μέλος της οικογένειας συνυπάρχουν με τις ορμονικές αλλαγές αλλά και την αποκατάσταση από μια εξαντλητική διαδικασία όπως είναι ο τοκετός.

Οι περισσότεροι άντρες συνήθως δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν. Από τη δική τους οπτική, σ' αυτή τη φάση το μωρό έχει ανάγκη μόνο τη μαμά του (και το στήθος της). Και παρόλο που θέλουν να συνεισφέρουν, δεν έχουν ιδέα πώς να το κάνουν. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να τους λέμε ακριβώς τι θα θέλαμε -δεν μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη μας, όπου πιθανότατα επικρατούν σκέψεις όπως «μα καλά, δεν μπορεί να το πάρει να το βάλει να ρευτεί;» ή «έχει και το θράσος να με ρωτάει τι έχει για φαγητό!».

Εμείς αφήνουμε πρόχειρα εδώ μια λίστα με όλα όσα μπορεί να κάνει ένας άντρας για τη γυναίκα του τώρα που οι δυο τους έγιναν γονείς:

Να της λέει τακτικά πόσο καλή δουλειά κάνει με το μωρό. Μην ξεχνάμε ότι παρόλο που πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία, οι μαμάδες νιώθουν ανασφάλεια και θέλουν να επιβεβαιώνουν ότι τα πάνε καλά σ' αυτόν τον καινούριο ρόλο.

Να τη λέει πόσο περήφανος είναι και πόσο την αγαπάει.

Να εξασφαλίζει ότι τρώει σωστά και αρκετά (είναι σημαντικό και για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος). Αν είναι εύκολο, ας ετοιμάσει εκείνος κάτι πρόχειρο, διαφορετικά μπορεί να αναθέσει το μαγείρεμα σε μία από τις γιαγιάδες ή σε όποιον άλλον είναι διατεθειμένος να βοηθήσει. Το σημαντικό είναι να βγάλει αυτή την υποχρέωση από το μυαλό της γυναίκας του.

Να την αφήσει να κάνει ένα ντους χωρίς να νιώθει ότι εάν δεν βγει από το μπάνιο μέσα σε πέντε λεπτά θα χαθεί ο κόσμος. Ακόμα καλύτερα, εάν το μωρό είναι ταϊσμένο και καθαρό ας το βγάλει μια βόλτα με το καροτσάκι έξω από το σπίτι. Έτσι, η μητέρα θα μπορεί να χαλαρώσει χωρίς να στήνει αυτί από την ντουζιέρα για να ακούσει μήπως κλαίει.

Να την ακούει όταν εκείνη θέλει να γκρινιάξει. Εάν θέλει να σας διηγηθεί για εκατοστή φορά πώς βίωσε τις ωδίνες του τοκετού ή πόσο πολύ πρησμένο είναι το στήθος ή πόσο πολύ νυστάζει, αφήστε τη και μη δείξετε καμία ενόχληση.

Να κάνει υπομονή και να μην προσπαθεί να τη... φέρει στα συγκαλά της. Μέχρι να τακτοποιηθούν οι ορμόνες της, η γυναίκα που θα περιφέρετε στο σπίτι μπορεί να μην έχει καμία σχέση με αυτή που ήταν πριν γεννήσει. Πολλοί άντρες παραπονιούνται ότι η γυναίκα τους έχει αλλάξει εντελώς χαρακτήρα! Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος μέχρι να συνέλθει είναι να στέκεται υπομονετικά δίπλα της και να την κρατάει στην αγκαλιά του.

Να της κλείσει ραντεβού για χτένισμα / μανικιούρ / σπα κ.λπ. και φυσικά να αναλάβει το μωρό όσο εκείνη λείπει. Θα τη βοηθήσει να νιώσει πιο γρήγορα ο «παλιός καλός της εαυτός».

Να μην την πιέζει για να κάνουν σεξ. Το σώμα της είναι ακόμα σε μια διαδικασία ανάρρωσης κι αν το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι το σεξ, δεν έχει να κάνει με το πόσο την ελκύει ο άντρας της αλλά με το πόσο έτοιμη αισθάνεται η ίδια. Η άσκηση πίεσης μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα γιατί θα μεγαλώσει την απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι.

Να της φέρει λουλούδια / να της αγοράσει ένα καινούριο κραγιόν / να την αφήσει να κρατήσει το τηλεκοντρόλ και να βάλει όποιο κανάλι θέλει. Τέτοιες μικρές κινήσεις έχουν μεγάλη σημασία!