Print this page

Πώς να είμαστε αποφασιστικοί ως γονείς -ακόμα κι όταν στο παιδί δεν αρέσουν οι αποφάσεις μας!

Και χωρίς να νιώθουμε τύψεις γι' αυτό.

Πολλές φορές μάς είναι δύσκολο να αρνηθούμε στα παιδιά μας κάτι που θέλουν ή να επιμείνουμε σε κάτι που θεωρούμε σωστό για να μην τα στεναχωρήσουμε. Από την άλλη, δεν θέλουμε να μεγαλώνουμε «κακομαθημένα» παιδιά ούτε να γίνουν αργότερα ενήλικες που πιστεύουν ότι πρέπει όλοι να τους κάνουν τα χατίρι.

Το να διατηρήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην άσκηση της γονεϊκής εξουσίας και το σεβασμό της προσωπικότητας του παιδιού απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και, κυρίως, αποφασιστικότητα. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως βαθύτερο κίνητρό μας είναι η αγάπη για το παιδί που μέσα από τα όρια που του βάζουμε μαθαίνει να πειθαρχεί -κάτι πολύ σημαντικό και για την υπόλοιπη ζωή του- και να αποκτά αίσθημα ασφάλειας.

Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να επιμείνετε αποφασιστικά στα δικά σας «πιστεύω» χωρίς να αισθάνεστε άσχημα που του χαλάτε το χατίρι:

Βάλτε από την αρχή ξεκάθαρα όρια

Παρόλο που σχεδόν πάντα προκαλούν την αντίδραση ή την απογοήτευση του παιδιού, τα όρια είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Να θυμάστε πάντα ότι είναι δική σας αρμοδιότητα ως γονιού να τα θέσετε για την ασφάλεια του παιδιού σας. Αλλά να θυμάστε επίσης ότι ευθύνη σας είναι να βάλετε τα όρια, ΟΧΙ να ελέγχετε το πώς αντιδρά το παιδί σ' αυτά και το πώς νιώθει. Εστιάστε λοιπόν σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε και προχωρήστε χωρίς ενοχές.

Συνηθίστε να βλέπετε τη θετική πλευρά

Μην σκέφτεστε ότι στεναχωρήσατε το παιδί, ότι μπορεί να νιώθει ότι δεν το αγαπάτε αρκετά, ότι σας θεωρεί απαίσιο γονιό κι ότι έχει θυμώσει μαζί σας. Μάθετε να βλέπετε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, διαβεβαιώνοντας τον εαυτό σας ότι ακόμα κι αν το παιδί είναι αυτή τη στιγμή θυμωμένο έχει τν ευκαιρία να πάρει ένα σημαντικό μάθημα γιατί έτσι θα μάθει να διαχειρίζεται το θυμό και την απογοήτευσή του -κάτι που θα τον βοηθήσει να γίνει ένας ώριμος και υπεύθυνος ενήλικας.

Ακούστε το παιδί

Είναι λογικό το παιδί να εκνευρίζεται και να απογοητεύεται όταν διαπιστώνει ότι δεν θα περάσει το δικό του. Ζητήστε του να σας πει τι είναι αυτό που το ενοχλεί και το στεναχωρεί, διαβεβαιώστε το ότι αναγνωρίζετε και σέβεστε τα συναισθήματά του και με ηρεμία εξηγήστε του για ποιο λόγο έπρεπε να κρατήσετε αυτή τη στάση και πώς αυτό θα το ευεργετήσει στο μέλλον.

Μείνετε σταθεροί στην απόφασή σας

Το κλειδί για να βάλετε αποτελεσματικά όρια είναι να τα τηρήσετε με σταθερότητα. Όταν τη μία μέρα απαγορεύετε κάτι και την άλλη το επιτρέπετε, κάνετε το παιδί να αμφισβητήσει την εξουσία σας ως γονείς, να θεωρήσει ότι δεν εννοείτε αυτά που λέτε και να πιστέψει ότι με τον έναν τρόπο ή τον άλλο μπορεί να σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε εντελώς άκαμπτοι. Αντίθετα, το ιδανικό είναι να αφήσετε ένα βαθμό ευελιξίας ώστε να προσαρμόζεστε ανάλογα όταν υπάρχουν ιδιαίτερες περιστάσεις αλλά και βάσει της προσωπικότητας του παιδιού.

Επιβραβεύστε τη σωστή συμπεριφορά

Κάθε φορά που το παιδί συμπεριφέρεται καλά, που ακολουθεί τις οδηγίες και συνεργάζεται μαζί σας, μην ξεχνάτε να αναγνωρίζετε από την πλευρά σας την προσπάθειά του. Να θυμάστε ότι είναι πάντα πολύ πιο αποτελεσματικό να επιβραβεύουμε τη σωστή συμπεριφορά από το να το μαλώνουμε για το αντίθετο, γιατί κατά βάθος το παιδί θέλει πάντα να ευχαριστεί τους γονείς του.