Print this page

Πάρτε παράδειγμα | Τα παιδιά στη Δανία είναι τα πιο ευτυχισμένα στον πλανήτη

Τι μπορούμε να μιμηθούμε από τον τρόπο που μεγαλώνουν;

Οι γονείς στη Δανία φαίνεται πως έχουν βρει τον τρόπο να εξασφαλίσουν μια εξαιρετικά χαρούμενη παιδική ηλικία για τα παιδιά τους, αφού σύμφωνα με έρευνες είναι τα πο ευτυχισμένα στον πλανήτη! Κατά συνέπεια, μεγαλώνοντας, συνεχίζουν να αναζητούν (και να κατακτούν) την ευχαρίστηση και την ευτυχία, αφού τα τελευταία 42 χρόνια, οι Δανοί θεωρούνταικαι στην ενήλικη ζωή τους «οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι». Ποιο είναι όμως το μυστικό τους; Η συγγραφέας Jessica Alexander,αναλύει στο βιβλίο της The Danish Way of Parenting: A Guide To Raising The Happiest Kids in the World τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της ανατροφής των παιδιών στη χώρα αυτή της βόρειας Ευρώπης. Αμερικανίδα η ίδια, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα όταν κλήθηκε να μεγαλώσει την κόρη της στη Δανία, βάσει του δικού τους τρόπου ζωής, καθώς ο σύζυγός της είναι Δανός. Έτσι, σε συνεργασία με την ψυχοθεραπεύτρια Iben Sandahl θέλησε να καταγράψει το πώς μεγαλώνουν εκεί τα παιδιά -ώστε να μπορέσουν οι γονείς και σε άλλες χώρες να παραδειγματιστούν και να υιοθετήσουν ό,τι είναι δυνατό, για το καλό των παιδιών τους. .

Να μερικά απλά πράγματα που αναφέρονται στο βιβλίο της και κάνουν οι Δανοί γονείς -και που μπορούμε να υιοθετήσουμε κι εμείς!

- Οι γονείς στη Δανία προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να δείχνουν έμπρακτα στα παιδιά τους τι σημαίνει να εκτιμάς, να σέβεσαι και να συμπονάς τους συνανθρώπους σου. Η κοινωνία τους βασίζεται κυρίως στην ομαδική δουλειά και το ομαδικό πνεύμα και όχι στην προσπάθεια του καθενός να διακριθεί ή να γίνει αρχηγός.

- Τα παιδιά εκεί ενθαρρύνονται να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση (δηλαδή να αναγνωρίσουν την αξία του εαυτού τους σε σχέση με τους άλλους) και όχι την αυτοπεποίθηση (δηλαδή την πίστη του πόσα μπορούν να πετύχουν ή πόσο σπουδαία είναι τα επιτεύγματα, τα ταλέντα ή η εμφάνισή τους)

.- Τα παιδιά στη Δανία δεν έχουν υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα. Το παιχνίδι είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και οι γονείς εκεί γνωρίζουν ότι μέσα από αυτό τα παιδιά δεν διασκεδάζουν μόνο αλλά και μαθαίνουν, γι' αυτό φροντίζουν να έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι, όχι μόνο όταν είναι μικρά αλλά ακόμα κι όταν πηγαίνουν στο Γυμνάσιο. Γενικά, οι Δανοί γονείς προσπαθούν πολύ ώστε τα παιδιά τους να μη χάσουν τη χαρά του να μαθαίνουν καινούρια πράγματα.

- Τα παιδιά στη Δανία δεν «προστατεύονται» υπερβολικά από τους γονείς τους, οι οποίοι εκτιμούν ότι πρέπει να είναι αληθινοί απέναντί τους και να τα βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν ότι στη ζωή δεν υποχρεωτικό να υπάρχει πάντα «happy end». Αυτή η προσπάθεια ξεκινά ήδη από το προνήπιο. Εάν παρατηρήσετε, θα διαπιστώσετε ότι και στα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν -του διάσημου Δανού παραμυθά- ο ήρωας δεν βγαίνει στο τέλος πάντα νικητής (όπως για παράδειγμα, η μικρή γοργόνα στο ομώνυμο παραμύθι που καταλήγει να πνίγεται και να μετατρέπεται μέσα στη θάλασσα σε αφρό!)

- Το να δέρνεις ένα παιδί είναι παράνομο στη Δανία από το 1984. Οι γονείς προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά τους να πειθαρχήσουν με βασικό όπλο την διπλωματία και αποφεύγοντας να τους δίνουν τελεσίγραφα. Με αυτό τον τρόπο έχουν καταφέρει να φτιάξουν μια κοινωνία όπου δεν υπάρχει έντονο το στοιχείο της βίας.

- Ένα από τα βασικά στοιχεία της κουλτούρας στη Δανία είναι το λεγόμενο «Hygge» (προφέρεται χιου-γκα) που σημαίνει την αίσθηση ευχαρίστησης που παίρνει κανείς από απλά πράγματα που κάνει μαζί με άλλους (όπως ένας καφές ή ένα γεύμα). Μια ευκαιρία να χαλαρώσουν και να περάσουν καλά επικοινωνώντας με τους οικείους τους -δίνοντας έμφαση στο «εμείς» και όχι στο «εγώ». 

- Τα παιδιά στη Δανία κοιμούνται κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα περισσότερο από ό,τι τα παιδιά σε κάθε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου! Φανταστείτε πόσο πιο ήρεμα είναι όταν ξυπνάνε από τον απολαυστικό ύπνο τους -αλλά και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς τους μέσα σ΄αυτό το δίωρο! Θέλετε να ξέρετε πώς τα καταφέρνουν; Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ...