Print this page

Εσείς, πόσο συχνά πλένετε την τσάντα πολλαπλών χρήσεων;

Και γιατί πρέπει να το κάνετε πολύ πιο συχνά από ό,τι νομίζετε.

Τα τελευταία χρόνια όλοι μας προσπαθούμε να περιορίσουμε τη χρήση της πλαστικής σακούλας προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον. Έτσι, μερικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων είναι απαραίτητες για να κάνουμε τα ψώνια μας στο σούπερ μάρκετ -και όχι μόνο. Και μολονότι, αυτή η συνήθεια έχει πράγματι πολύ θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, καλό είναι να ξέρουμε ότι μπορεί να έχει αρνητικό για την υγεία μας, εάν δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι στο εσωτερικό μιας τέτοιας τσάντας μπορεί να κατοικεί μια μεγάλη ποικιλία από βακτήρια, πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα όταν έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμά μας, όπως το E. Coli.

Ωστόσο, ελάχιστοι από εμάς φροντίζουν να πλένουν τακτικά τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων -και ακόμα λιγότερο τις πλένουν όσο συχνά χρειάζεται προκειμένου να εξοντώνονται τα βακτήρια αυτά. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ το ποσοστό όσων φροντίζουν να καθαρίζουν σχολαστικά αυτές τις τσάντες είναι μόλις 3%!

Πώς θα καθαρίσετε τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων

Η ιδανική συχνότητα που πρέπει να πλένουμε τις τσάντες είναι το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα! Οι υφασμάτινες ή νάιλον τσάντες μπορούν να μπουν στο πλυντήριο σε μία πλύση με αρκετά υψηλή θερμοκρασία. Όσες είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό, από την άλλη, καθαρίζονται στο χέρι, με αντιμικροβιακά μαντιλάκια ή υγρό πανί και λίγο αντιβακτηριδιακό απορρυπαντικό. Στη συνέχεια, ξεβγάζονται με τον ίδιο τρόπο. Ανεξάρτητα από το υλικό τους, είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε τις τσάντες να στεγνώσουν πολύ καλά, στον αέρα, πριν τις διπλώσουμε για να τις αποθηκεύσουμε ή πριν τις χρησιμοποιήσουμε ξανά.

Διαφορετικές τσάντες για διαφορετικά είδη

Για να είστε ακόμα πιο σίγουροι ότι θα αποφύγετε να μολύνετε με διάφορα μικρόβια τα τρόφιμά σας, είναι προτιμότερο να μην βάζετε όλες τις αγορές από το σούπερ μάρκετ στην ίδιι τσάντα. Πάρτε μαζί σας δύο-τρεις μικρότερες -αντί για μία μεγάλη- και μεταφέρετε σε διαφορετική τα φρέσκα τρόφιμα, τα κρέατα και τα συσκευασμένα προϊόντα. Καλό είναι να έχετε τσάντες με διαφορετικά σχέδια ώστε να ξέρετε ποια είναι για ποια κατηγορία προϊόντων, ώστε να αποφύγετε να βάλετε, για παράδειγμα, τα λαχανικά σας στην τσάντα που πριν δυο μέρες είχατε το κρέας.

Πώς θα αποθηκεύετε σωστά τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων

Προσωπικά, επειδή ξεχνάω πάντα να πάρω μαζί μου τσάντα πριν πάω στου σούπρτ μάρκετ, φροντίζω να έχω μία στο αυτοκίνητο, ώστε να μη δω όταν παρκάρω και να την πάρω στο κατάστημα. Όμως αυτό, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι μεγάλο λάθος! Όταν αφήσουμε το αυτοκίνητο στον ήλιο, το εσωτερικό του και ιδιαίτερα ο χώρος του πορτ μπαγκάζ μπορεί να λειτουργήσει σαν «θερμοκοιτίδα» που θα βοηθήσει τις αποικίες των μικροβίων μέσα στην τσάντα να αναπτυχθεί περισσότερο. Αντίθετα, ένα μέρος χωρίς υγρασία μέσα στο σπίτι (π.χ. ένα ντουλάπι) είναι ένα περιβάλλον που δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα μικρόβια. Επιπλέον, όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι είναι πιο πιθανό να θυμηθείτε να τις βάλετε στο πλυντήριο την επόμενη φορά που θα βάλετε χρωματιστά!