Print this page

Τι κάνουν οι γονείς που τα παιδιά τους είναι καλοί μαθητές

Τα περισσότερα παιδιά έχουν όλες εκείνες τις πνυεματικές -και όχι μόνο- δεξιότητες που απαιτούνται για να τα πάνε τέλεια στο σχολείο. Όμως, δεν είναι όλα καλοί μαθητές. Συχνά, οι επιδόσεις ενός μαθητή στο σχολείο ξεκινούν από το σπίτι. Και ο ρόλος που θα κρατήσουν οι γονείς κατά την πορεία του παιδιού τους στο εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πόσο καλά θα τα πάει. Οι γονείς των παιδιών που συνήθως γίνονται καλοί μαθητές λοιπόν, δεν παραλείπουν ποτέ να...

...Δείχνουν ενδιαφέρον

Όλοι οι εκπαιδευτικοί συμφωνούν ότι οι γονείς δεν πρέπει να αναλαμβάνουν να κάνουν τις εργασίες των παιδιών τους ή να είναι από πάνω τους όταν διαβάζουν, αλλά και ότι είναι σημαντικό η οικογένεια να δίνει αξία στη δουλειά που γίνεται στο σχολείο. Προθημοποιηθείτε να βοηθήσετε το παιδί να κάνει την έρευνά του για κάποιο σχολικό project και βεβιαώστε το ότι θα είστε κάπου εκεί κοντά για να σας συμβουλευτεί για οποιαδήποτε απορία του. Έτσι, το παιδί νιώθει ότι το ενθαρρύνετε και επιπλέον έχετε την ευκαιρία να περάσετε μεζί λίγο ποιοτικό χρόνο.

Ακούνε το παιδί τους 

Όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμά σας, πάντα πρέπει να βρίσκετε χρόνο για να μιλήσετε με το παιδί σας για το σχολείο μέσα στην ημέρα. Να είστε σίγουροι ότι κι εκείνα έχουν πάντα κάτι πολύ ενδιαφέρον και διαφωτιστικό να σας πουν για το δάσκαλο, τους φίλους κ.λπ. -αρκεί να ξέρουν ότι θέλετε να το ακούσετε.

Απαντάνε στις (εκατοντάδες) ερωτήσεις του με υπομονή

Ναι, τα παιδιά κάνουν υπερβολικά πολλές ερωτήσεις μέσα στην ημέρα. Είναι επειδή θέλουν να μάθουν κι όχι για να μας σπάσουν τα νεύρα! Απαντήστε του και, καθώς μεγαλώνει, δείξτε του τα εργαλεία για να μάθει να βρίσκει μόνο του τις απαντήσεις σε ό,τι το απασχολεί, όπως τα βιβλία ή και το ίντερνετ. Εάν σας ρωτά κάτι που δεν γνωρίζετε, μην διστάσετε να παραδεχτείτε την άγνοιά σας και να του εξηγήσετε τι θα κάνετε ώστε να ενημερωθείτε σχετικά και να του δώσετε μια εμπεριστατωμένη απάντηση λίγο αργότερα.

Δείχνουν ενθουσιασμό για τις επιτυχίες του

Όλοι χρειάζονται ενθάρρυνση. Ακόμα κι αν ξέρετε ότι το παιδί σας είναι πολύ καλός μαθητής και είναι αναμενόμενο να παίρνει «Άριστα» και «Α», μην το αντιμετωπίζεται σαν κάτι αδιάφορο. Ένα δικό σας «μπράβο» είναι αυτό που χρειάζεται για να συνεχίσει την προσπάθεια και να στοχεύσει ακόμα πιο ψηλά.

Το βοηθούν να γίνει ανεξάρτητο

Σε όλους μας αρέσει να κάνουμε πράγματα για τα παιδιά μας, όμως εάν το δείτε μακροπρόθεσμα, αυτό που θέλουμε είναι να τους δώσουμε τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τη ζωή χωρίς τη δική μας βοήθεια. Μαθαίνοντάς τους να αναλαμβάνουν μόνα την ευθύνη του εαυτού τους αυξάνεται επιπλέον η αυτοπεποίθησή τους.

Τα μαθαίνουν να βάζει στόχους

Από μικρή ηλικία εξηγήστε στα παιδιά τη σημασία που έχει το σχολείο, η εκπαίδευσή τους και οι εμπειρίες που θα πάρουν εκεί, αλλά και το πώς λειτουργεί το σύστημα με τις βαθμολογίες και ενθαρρύνετέ τα να προσπαθούν για να γίνουν όλο και καλύτεροι μαθητές.

Του δσάσκουν τη συνέπεια

Μάθετε στα παιδιά να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους. Φροντίστε να τα πηγαίνετε κάθε μέρα έγκαιρα στο σχολείο, έχοντας στην τσάντα τους ό,τι ζήτησε ο δάσκαλος ή ή δασκάλα. Έτσι, θα μάθουν τη συνέπεια που είναι πολύ σημαντική αρετή για τη μετέπειτα πορεία τους.

Διαβάστε κι εδώ πώς είναι τα σχολέιο στη Φινλανδία, τη χώρα με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο!

Δεν «τρελλαίνονται» ιδιαίτερα με τους βαθμούς

Είναι λογικό να χαίρεστε όταν παίρνει καλούς βαθμούς, όμως ο βαθμός δεν είναι το Α κα το Ω στη ζωή του παιδιού σας στο σχολείο. Βεβαιωθείτε ότι εκτός από τις γνώσεις, αποκτά τις κοινωνικές και ψυχικές δεξιότητες που χρειάζεται.

Αποδεχονται τη μοναδικότητά του παιδιού τους

Ποτέ μην βάζετε το παιδί σε διαδικασία ανταγωνισμού με αδέρφια, φίλους ή τον εαυτό σας στην ηλικία του. Θα βλάψει την αυτοπεποίθησή του και μπορεί να το πληγώσει ανεπανόρθωτα και για όλη την ενήλικη ζωή του.