Print this page

Ο μπαμπάς λείπει ταξίδι για δουλειές. 6 tips για τη μαμά

Πώς να τα φέρετε όλα εις πέρας, όταν ο σύντροφός σας λείπει. 

Υπάρχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες και υπάρχουν και εκείνες όπου ο ένας από τους δύο γονείς αναγκάζεται συχνά να μένει μόνος με τα παιδιά. Εάν κι ο δικός σας σύντροφος συνηθίζει να λείπει για μεγαλύτερα ή μικρότερα χρονικά διαστήματα, ξέρετε πόσο μεγάλη πρόκληση είναι να αντιμετωπίσει μια μαμά την καθημερινότητα με τα παιδιά μόνη της. Τα πάντα, από τα πρακτικά ζητήματα μέχρι την συναισθηματική σταθερότητα που χρειάζονται τα παιδιά, πρέπει να περάσει από τα χέρια της. Και παρόλο που σίγουρα «υπάρχουν και χειρότερα» σίγουρα δεν είναι εύκολο να οργανώσει το πρόγραμμα με την ίδια ευκολία όσο όταν βρίσκεται και ο πατέρας κοντά -ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ή λίγο είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί με τα του σπιτιού και της οικογένειας. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε καλύτερα:

Κάντε πρόγραμμα για τα χαοτικά πρωϊνά

Όταν ο μπαμπάς λείπει, η μαμά αναγκαστικά θα πρέπει να λειτουργήσει ως single parent για ένα διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι πέφτει πάνω της όλη η ευθύνη για να οργανώσει την κάθε ημέρα των παιδιών. Ξεκινώντας από το να τα σηκώσει το πρωί, να τα βοηθήσει να ετοιμαστούν για το σχολείο και να φύγουν στην ώρα τους... Αυτή είναι συνήθως και η πιο αγχωτική ώρα της ημέρας. Για να αποφύγετε το στρες που μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση με το «καλημέρα», φροντίστε να οργανώσετε κάποια πράγματα από το προηγούμενο βράδυ. Διαβάστε κι εδώ τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε ώστε να είναι κάποια πράγματα ήδη έτοιμα όταν θα σηκωθείτε. Έτσι, θα ξεκινήσετε την ημέρα σας νιώθοντας ότι μπορείτε να τα καταφέρετε περίφημα!

Ετοιμάστε κάτι απλό για μεσημεριανό

Η αλήθεια είναι ότι όταν μόνο ένας ενήλικας βρίσκεται στο οικογενειακό τραπέζι, τα γεύματα συνήθως δεν διαρκούν πολύ. Τα παιδιά θέλουν να φάνε και να πάνε να συνεχίσουν το διάβασμα, το παιχνίδι ή τις άλλες δραστηριότητές τους. όταν ο σύζυγος λείπε, λοιπόν, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να ετοιμάσετε κάτι απλό -ιδανικά κάτι που ξέρετε ότι τα παιδιά θα φάνε χωρίς γκρίνια. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει κανένας να σας συνδράμει στον αγώνα σας να τα πείσετε ότι πρέπει να τρώνε ό,τι τους δίνετε -οπότε καλύτερα να τον αποφύγετε.

Βρείτε χρόνο να συναντήσετε φίλους

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ο σύντροφός τους λείπει συχνά είναι ότι πολλές φορές νιώθουν ότι χάνουν την επαφή με τον «έξω» κόσμο -ιδιαίτερα όταν δεν εργάζονται. Είναι λογικό να νιώθετε την ανάγκη να κάνετε μια συζήτηση μεταξύ ενηλίκων μια στο τόσο. Γι' αυτό, μην διστάζετε να επιδιώκετε την παρέα με φίλους σας -μπορεί να σας στερήσει για λίγο από τα παιδιά σας αλλά θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα ώστε να είστε καλύτερη και για αυτά.

Ζητήστε βοήθεια

Εάν υπάρχει κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει, δεν είναι δείγμα αδυναμίας να ζητήσετε να αναλάβει κάτι. Αν μπορεί κάποιος να πάρει το παιδί από τα αγγλικά ώστε να μην χρειαστεί να βγείτε ξανά από το σπίτι ή να μείνει μια ώρα μαζί τους για να κάνετε τα ψώνια σας με την ησυχία σας, θα αναγκαστείτε να καταναλώσετε λιγότερη ενέργεια. Έτσι, δεν θα νιώθετε εξαντλημένη στο τέλος της ημέρας.

Μην είστε τόσο αυστηρή στην τήρηση των κανόνων

Είναι πολύ δύσκολο να μεγαλώνει κανείς παιδιά μόνος του -ακόμα και προσωρινά- και οι γονείς που το κάνουν σε μόνιμη βάση είναι αληθινοί ήρωες. Για να γίνει η ζωή σας πιο εύκολη, παραιτηθείτε από την απαίτηση που έχετε από τον εαυτό σας να γίνουν όλα τέλεια. δεν χάθηκε κι ο κόσμος εάν ένα βράδυ τα παιδιά ζητήσουν να κοιμηθούν στο κρεβάτι σας. Ή εάν παραγγείλετε πίτσα για βραδινό. Ή αν δουν μια ώρα παραπάνω τηλεόραση από όσο συνήθως τους επιτρέπετε. Εξάλλου, αυτή η αίσθηση χαλαρότητας που θα νιώσουν θα τα κάνει να μείνουν με τη βεβαιότητα ότι πέρασαν τέλεια με τη μαμά όσο ο μπαμπάς έπρεπε να λείψει!