Print this page

10 απλοί τρόποι να δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας κάθε μέρα

Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι εντυπωσιακό. Απλά να φροντίζουμε να φερόμαστε με αγάπη και εκτίμηση στους συνανθρώπους μας. 

Τα παιδιά δεν μαθαίνουν από αυτά που τους λέμε να κάνουν αλλά από αυτά που βλέπουν μέσα από τη δική μας συμπεριφορά. Αυτό από τη μία είναι απελευθερωτικό, γιατί δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ για να τους διδάξουμε πράγματα -αρκεί να είμαστε εμείς οι ίδιοι το πρότυπο του ανθρώπου που θέλουμε να γίνουν τα παιδιά μας. Από την άλλη όμως, αν το καλοσκεφτούμε υπάρχουν πάρα πολλές «αποδείξεις» του πόσο καλοί, ευγενικοί και φιλάνθρωποι είμαστε, που όμως δεν γίνονται μπροστά στα παιδιά μας. Γιατί ακόμα κι αν είμαστε πάντα πολύ συνεργάσιμοι στη δουλειά μας ή στέλνουμε κάθε φορά ένα ευχαριστήριο mail σε κάποιον που μας βοήθησε ή έχουμε στο νου μας να στείλουμε έστω μια καρδούλα στο messenger κάθε βράδυ στους γονείς μας, αυτές είναι πράξεις που του παιδί δεν ξέρει ότι γίνονται. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να φροντίσουμε ώστε το παιδί να μας βλέπει να κάνουμε πράγματα όπως:

Κρατήστε την πόρτα για τον επόμενο που βγαίνει ή μπαίνει

Ακόμα κι αν βιάζεστε πολύ -ή κυρίως εάν βιάζεστε πολύ- σταθείτε για ένα δευτερόλεπτο προκειμένου να κρατήσετε την πόρτα ανοιχτή για τον επόμενο, αντί να την αφήσετε να κλείσει κυριολεκτικά στα μούτρα του. Θα διδάξει στα παιδιά που σας βλέπουν ότι οι συνάνθρωποί μας είναι πάντα πιο σημαντικοί από οποιαδήποτε άλλη δουλειά έχουμε να κάνουμε.

Βάλτε ένα μικρό ποσό στο βαζάκι για τα tips

Ακόμα καλύτερα, δώστε στο παιδί τα ψιλά για να τα βάλει εκεί και εξηγήστε του ότι αυτό το ποσό είναι ένα μικρό ευχαριστήριο για την εξυπηρέτηση που σας πρόσφεραν οι υπάλληλοι του καταστήματος.

Παραχωρήστε τη σειρά σας

Αφήνοντας κάποιον άλλο να παρκάρει στη θέση που μόλις άδειασε μπροστά σας ή επιτρέποντας στην ηλικιωμένη κυρία να περάσει εκτός σειράς για να φτάσει πρώτη στο ταμείο του σούπερ μάρκετ είναι μια πράξη αλτρουισμού και ευγένειας -δυο αρετές που θέλουμε να έχει ο κόσμος όπου θα ζήσουν τα παιδιά μας.

Χαιρετίστε τους υπαλλήλους στο κατάστημα

Πείτε «καλημέρα» στον υπάλληλο του φούρνου πριν του ζητήσετε να σας δώσει το ψωμί, χαιρετίστε φεύγοντας την κυρία που καθαρίζει την είσοδο του καταστήματος και γενικά μιλήστε σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους χρειάζεται να συναναστρέφεστε μέσα στην ημέρα. Θα στείλει στο παιδί σας το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι -και θα σας επιστρέψει μερικά όμορφα χαμόγελα.

Δωρίστε ό,τι μπορείτε σε όσους έχουν ανάγκη

Είτε πρόκειται για ρούχα των παιδιών που δεν του κάνουν πια είτε για βιβλία που δεν θα ξαναδιαβάσετε ή άλλα αντικείμενα που εσείς δεν χρειάζεστε, μην τα πετάτε. Βάλτε τα σε ένα κουτί και πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά να τα δωρίσετε στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου σας, σε οικογένειες που ξέρετε ότι τα χρειάζονται ή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη σας.

Προσφερθείτε να μεταφέρετε τον ηλικιωμένο γείτονα με το αυτοκίνητό σας

Ή να του κουβαλήσετε τις σακούλες ή οτιδήποτε είναι πολύ εύκολο για εσάς, αλλά δύσκολο πλέον για εκείνον. Μην ξεχνάτε ότι κάποια στιγμή κι εσείς θα μεγαλώσετε και θα θέλετε το παιδί σας μέχρι τότε να έχει μάθει ότι πρέπει να βοηθάμε τους ηλικιωμένους.

Κάντε ένα ειλικρινές κοπλιμέντο

Και μόνο το ότι αφιερώσατε σε κάποιον το χρόνο που χρειάζεται ώστε να προσέξετε κάτι ωραίο επάνω του ή κάτι που έκανε, θα ενθαρρύνει το παιδί σας να κάνει το ίδιο. Κι όταν θα μάθει να εκτιμά την αξία των άλλων, να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσει να εκτιμήσει περισσότερο και τη δική του.

Ευχαριστήστε τον σχολικό τροχονόμο

Ή όποιον άλλο αναλαμβάνει εθελοντική εργασία για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια του παιδιού.

Δείξτε ενδιαφέρον για τους άλλους

Δώστε τη δυνατότητα στο παιδί σας να δει πώς είναι να αφιερώνουμε την προσοχή μας στους άλλους. Όταν μιλάτε σε κάποιον φροντίστε να τον κοιτάζετε στα μάτια, να του κάνετε ερωτήσεις που δείχνουν ειλικρινές ενδιαφέρον και να τον ακούτε πραγματικά, Το ίδιο φυσικά ισχύει και όταν ο άνθρωπος στον οποίο μιλάτε είναι το ίδιο το παιδί σας.