Print this page

10 αγαπησιάρικα πράγματα να κάνετε με το παιδί σας σήμερα

Μην αφήσετε καμία μέρα να περάσει χωρίς να μοιραστείτε κάτι όμορφο μαζί του!

Η μητρότητα είναι κανονική τρέλα κι όποια γυναίκα είναι μητέρα το γνωρίζει πολύ καλά. Μητρότητα είναι να κοιμούνται κατά καιρούς τόσο πολλοί στο κρεβάτι σου που δεν ξέρεις από ποιον έφαγες κλωτσιά στη μύτη. Να βλέπεις στάμπες από χυμούς και σοκολάτα στα καθίσματα του αυτοκινήτου. Να παίζει η τηλεόραση το ίδιο επεισόδιο της Πέππα κάθε μέρα. Πολλές φορές. Να βρίσκεις ψίχουλα μέσα στην τσάντα σου. Να νιώθεις τόση αγάπη που νομίζεις ότι θα σκάσεις. Ανακατεμένη με μπόλικο στρες. Όλη μέρα. Κάθε μέρα. Και κάθε νύχτα. Χωρίς διάλειμμα. Είναι κάτι που γεμίσει την καρδιά, το μυαλό και την καθημερινότητά σου όσο τίποτα άλλο. Και κάτι που ξέρεις ότι αν και δεν έχει ημερομηνία λήξης αλλάζει μορφές σχεδόν από την μία ημέρα στην άλλη. Κι έτσι έρχεται μια μέρα που τα παιδιά δεν είναι πια μικρά κι όλα αυτά που κάποτε ήταν ό,τι πιο σημαντικό είναι πια αναμνήσεις. Όμορφες αναμνήσεις. Γι' αυτό,φρόντισε να αποκτήσετε μαζί όσο περισσότερες τέτοιες αναμνήσεις μπορείτε. Ζώντας στιγμές όπου ξεχειλίζει η αγάπη και η επιθυμία να απολαύσουμε την πιο όμορφη πλευρά της ζωής. Να μερικοί πάρα πολύ απλοί τρόποι να μη χάσετε τις πιο πολύτιμες στιγμές από το μεγάλωμα των παιδιών:

Πάρτε ένα χαρτί, ακουμπήστε το στο τραπέζι, βάλτε πάνω την παλάμη σας και με το άλλο χέρι σχεδιάστε το περίγραμμά της. Στη συνέχεια, σχεδιάστε στο ίδιο χαρτί, μέσα στη δική σας παλάμη το περίγραμμα της παλάμης του παιδιού. Ζητήστε του να παρατηρήσει πόσο μικρότερη είναι από τη δική σας και εξηγήστε του ότι μια μέρα θα είναι εξίσου ή και πιο μεγάλη!

Κάντε ένα παιχνίδι: Πείτε στο παιδί ότι θα πρέπει να σας κοιτάζει χωρίς να γελάσει ή μιλήσει για όσο περισσότερο μπορεί. Κι όσο εκείνο προσπαθεί να μείνει ακίνητο, εσείς κάντε του αστείες γκριμάτσες, αλληθωρίστε, βγάλτε τη γλώσσα, κάντε το να μην μπορεί παρά να γελάσει. Κι ύστερα, σταθείτε μαζί μπροστά από έναν καθρέφτη και εξασκηθείτε κι οι δύο στο να κάνετε ανόητες γκριμάτσες.

Ζητήστε του να σας μάθει μερικές χορευτικές φιγούρες. Βάλτε δυνατά μουσική και μην αμφισβητήσετε ούτε στιγμή ότι είναι αυθεντία στο χορό! Αντιθέτως, προσπαθήστε να μιμηθείτε ακριβώς ό,τι κάνει και πείτε του ότι λατρεύετε τον τρόπο που χορεύει.

Πάρτε του συνέντευξη. Βάλτε την κάμερα του κινητού να γράφει, σταθείτε απέναντί του και ρωτήστε τον ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Όπως πώς φαντάζεται τη ζωή σε άλλους πλανήτες ή τι θα έκανε εάν ήταν για μία μέρα αόρατος, ποιο είναι το μέρος του κόσμου που θέλει κάποια μέρα να επισκεφτεί και γιατί ή ποιο θεωρεί το χειρότερο μέρος όπου δεν θέλει να πάει ποτέ. Κάντε όσο περισσότερες ερωτήσεις μπορείτε που θα σας βάλουν μέσα στο μυαλό του (και θα είναι μια απόλαυση να βλέπετε μετά από χρόνια).

Αφήστε το να σας ντύσει. Να διαλέξει μόνο του τα πάντα, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα αξεσουάρ, το χτένισμα... Και στη συνέχεια, αφήστε το να διαλέξει ρούχα και για να ντυθεί εκείνο. Ό,τι κι αν έχει διαλέξει, φορέστε τα κι αφήστε το να φορέσει τα δικά του (ναι, ακόμα κι αν τα παπούτσια δεν ταιριάζουν μεταξύ τους) και βγείτε οι δυο σας μια βόλτα. Εάν συναντήσετε κάποιο γνωστό μην παραλείψετε να σχολιάσετε πόσο εμπιστοσύνη έχετε στο γούστο του παιδιού σας και πως σκέφτεστε να το αφήνετε να σας ντύνει πιο συχνά.

Πείτε «σ' αγαπώ» σε ακατάληπτες γλώσσες. Ρωτήστε το πώς φαντάζεται ότι λένε «σ' αγαπώ» τα λιοντάρια, οι αγελάδες, τα φίδια... Καθίστε αγκαλιά και προσπαθήστε να μιμηθείτε τους ήχους των ζώων. «Τώρα θα σου πω ότι σ' αγαπώ όπως το κάνουν οι λύκοι!!!».

Πείτε του «ναι» σε κάτι που συνήθως λέτε «όχι». Δεχτείτε να κάνετε εκείνο το ένα πράγμα που σας ζητάει συχνά και όλο δεν έχετε το χρόνο ή τη διάθεση να κάνετε. Ό,τι κι αν είναι!

Καθίστε μαζί του και πείτε του με κάθε λεπτομέρεια τι θαυμάζετε περισσότερο στην εφμάνιση και το χαρακτήρα του. Κάντε το να νιώσει πόσο πολύ πιστεύετε σ' αυτό. Πόσο περήφανη μαμά είστε. Πόσο πολύ αξίζει. Μην ξεχνάτε ότι η δική σας γνώμη για ό,τι κάνει δεν θα είναι πάντα σημαντική! Τώρα όμως είναι τα πάντα για εκείνο!

Μιλήστε του για τον «παλιό καλό καιρό». Εξηγήστε του πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που εσείς ήσασταν παιδί. Αν έχετε κρατήσει κάτι, δείξτε του πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται πια, όπως οι κασέτες ή το γουόκμαν ή ένα αναλογικό τηλέφωνο.

Κλείστε το κινητό σας. Για μια μέρα, αφήστε το κινητό κάπου όπου δεν πρόκειται να διακόψει το χρόνο που περνάτε με το παιδί σας. Για μία μέρα, δώστε του να καταλάβει ότι μόνο εκείνο έχει σημασία για εσάς. Ότι είστε πραγματικά μαζί. Γιατί δεν θα είστε για πάντα.