Print this page

Αυτή είναι η ηλικία στην οποία αρχίζουμε να γινόμαστε ίδιες με τις μαμάδες μας

Η επιστήμη μίλησε!

Είναι κοινό μυστικό ότι όσο κι αν διαφέρουμε από τις μαμάδες μας σε νοοτροπία και ψυχοσύνθεση έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που όλες αναφωνούμε «πότε έγινα ίδια με τη μάνα μου!». Η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Παρά τις επαναστατικές μας τάσεις, τις πομπώδεις δηλώσεις μας στην εφηβεία ότι εμείς θα τα κάνουμε όλα διαφορετικά, ακόμα και παρά τις δεκάδες συνεδρίες με τον ψυχολόγο όπου ορκιζόμαστε ότι η μητέρα μας ήταν σε όλα λάθος, σιγά σιγά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετατραπούμε σε μια νέα, ελαφρώς μόνο, παραλλαγμένη εκδοχή της,

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, όχι μόνο τείνουμε να μοιάζουμε στους γονείς μας αλλά και αυτό γίνεται σε πολύ νεαρότερη ηλικία από ό,τι πιστεύουμε!

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Julian Da Silva, έκανε συνεντεύξεις με πάνω από 2000 άτομα, όπου τους ρώτησε πότε άρχισαν να νιώθουν ότι μοιάζουν όλο και περισσότερο με τους γονείς τους -να βλέπουν τα ίδια κανάλια, να έχουν τα ίδια χόμπι ή να γουρλώνουν με τον ίδιο τρόπο τα μάτια απέναντι στα δικά τους παιδιά (όπως έκαναν οι γονείς τους όταν οι ίδιοι ήταν παιδιά). Διαπίστωσε λοιπόν ότι περισσότεροι από τους μισούς (ποσοστό 52%) των γυναικών άρχισαν να θεωρούν ότι μεταμορφώνονται στη μητέρα τους κάπου μεταξύ των 30 και 35 ετών. Την ίδια στιγμή, το 26% διαπίστωσε αυτή τη στροφή στα 35 με 40 και ένα 10% από τα 40 μέχρι τα 50.

Ο ειδικός πιστεύει ότι αυτή η συνειδητοποίηση έρχεται κάπου γύρω στα 30, δεδομένου ότι αυτή είναι η ηλικία που η πλειοψηφία αποκτά παιδιά και διαπιστώνει ότι ως γονιός φέρεται παρόμοια με τους ανθρώπους που τον μεγάλωσαν. Ένα ακόμα επιχείρημα είναι ότι αρχίζουμε να νιώθουμε σαν την μητέρα μας όταν αρχίζουμε και να της μοιάζουμε -και η πρώτη καθαρή εικόνα που έχουμε για εκείνη είναι όταν ήταν κάπου στη δεκαετία των 30.

«Πρόκειται για κάτι αναπόφευκτο καθώς περνούν τα χρόνια, αν και πολλοί θα ήθελαν να το καθυστερήσουν όσο περισσότερο γίνεται», λέει ο Da Silva. «Ίσως εκεί οφείλεται το γεγονός ότι η ίδια ηλικία (τα 30) είναι κι αυτή στην οποία γίνεται κατά μέσο όρο και η πρώτη αισθητική επέμβαση τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες».

Έκπληξη: Το ίδια αφορά και τους συντρόφους μας

Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε ή να μην το αναφέρουμε συχνά, όμως όπως έδειξε η ίδια έρευνα, και οι άντρες αρχίζουν να μοιάζουν με τους μπαμπάδες τους γύρω στα 34 -περίπου στην ηλικία που κι εκείνοι αποκτούν παιδιά. Να διευκρινίσουμε πάντως ότι και για τα δύο φύλα το ότι αρχίζουν να υιοθετούν συμπεριφορές που έχουν αντιγράψει από τους γονείς τους δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν παραμένουν ο ξεχωριστός εαυτός τους που τελικά είναι εντελώς μοναδικός!