Print this page

7 κόλπα για την αλλαγή της πάνας που θα σας λύσουν τα χέρια

Από την ημέρα της γέννησής του μέχρι και την ηλικία των 2,5 – 3 ετών που θα μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, ένα παιδί θα λερώσει χιλιάδες πάνες! Αυτά τα tips θα βοηθήσουν τους γονείς να κάνουν τη...βρώμικη δουλειά όσο πιο καθαρά και εύκολα γίνεται!

Η αξία του ελαιόλαδου

Το πιο αγνό και αποτελεσματικό υλικό για να απομακρύνετε τα στερεά κατάλοιπα που έχουν γίνει ένα με το δερματάκι του μωρού σας είναι το ελαιόλαδο. Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες που το δέρμα του είναι πολύ ευαίσθητο, είναι προτιμότερο αντί για μωρομάντηλο να χρησιμοποιείτε ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με ελαιόλαδο για να αφαιρέσετε τα κακάκια που δεν φεύγουν με ένα απλό πέρασμα της καθαρής άκρης της πάνας.

Κρατήστε σημειώσεις

Τις πρώτες μέρες της ζωής του, οι κενώσεις του βρέφους αποτελεί μια αρκετά σαφή ένδειξη για το εάν τρώει ικανοποιητικά και, κατά συνέπεια, λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Για το λόγο αυτό, στις πρώτες σας επισκέψεις στον παιδίατρο εκείνος θα σας ρωτήσει πόσες πάνες λερώνει την ημέρα -κι επειδή θα είστε αρκετά άυπνοι για να θυμάστε ακριβώς, καλύτερα να σημειώνετε κάθε φορά που το αλλάζετε.

Επιλέξτε το σωστό νούμερο

Είναι αναμενόμενο τα κακάκια του να ξεφεύγουν κάποιες φορές από τα όρια της πάνας -κυρίως στην πλάτη- εάν όμως αυτό γίνεται συστηματικά, ίσως είναι ώρα να επιλέξετε το επόμενο νούμερο. Τα όρια ηλικίας και βάρους που αναγράφονται στη συσκευασία είναι ενδεικτικά, οπότε το καλύτερο κριτήριο είναι η προσωπική σας εμπειρία.

Πάνες εκτάκτου ανάγκης!

Ακόμα και οι πιο οργανωμένοι γονείς, έχουν πολλές πιθανότητες να ξεμείνουν κάποια στιγμή από πάνες. Ιδιαίτερα κατά τις εξόδους σας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μέρα που το μωρό θα κάνει τα κακά του στη διάρκεια της βόλτας είναι εκείνη που ξεχάσατε να βάλετε καθαρές πάνες στην τσάντα του καροτσιού. Για το λόγο αυτό, σας προτείνουμε να έχετε μια καθαρή πάνα και μια μικρή συσκευασία με μωρομάντηλα και στην τσάντα χειρός που συνήθως κρατάτε, σαν ένα έξτρα επίπεδο ασφάλειας. Μην ξεχνάτε να τσεκάρετε τακτικά εάν η πάνα που έχετε ανταποκρίνεται στο νούμερο που φοράει πλέον το μωρό σας.

Τέλος στις «άδικα» λερωμένες πάνες

Ίσως έχετε ήδη διαπιστώσει ότι τα μωρά έχουν την κακή συνήθεια να λερώνουν την καθαρή πάνα που μόλις τους φορέσετε. Για να το αποφύγετε και να μην ξοδεύετε άδικα χρήματα σε πάνες που έκαναν τη δουλειά τους μόνο για λίγα λεπτά είναι σκόπιμο να παρατηρήσετε τον τρόπο που λειτουργεί συνήθως το μωρό σας ώστε να ξέρετε πότε να περιμένετε ότι θα κάνει την ανάγκη του. Για παράδειγμα, καθώς μεγαλώνουν, τα πιο πολλά μωρά δεν ουρούν κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε είναι προτιμότερο να μην του βάλετε καθαρή πάνα αμέσως μόλις σηκωθεί αλλά να περιμένετε λίγο για να κάνει τα τσίσα του και να το αλλάξετε μετά.

Διατηρήστε καθαρό το υπόλοιπο μωρό

Τα βρεφικά ρούχα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να σας επιτρέπουν να αλλάζετε το μωρό χωρίς να ρισκάρετε να λερωθούν τα ρούχα του (βέβαια, αυτό δεν πετυχαίνει πάντα!). Τα ανοίγματα που έχουν τα φορμάκια δεξιά κι αριστερά από τη λαιμόκοψη δεν είναι μόνο για να περνάει το κεφαλάκι του με ευκολία χωρίς να το ταλαιπωρείτε αλλά και για να μπορείτε να βγάλετε το φορμάκι από πάνω προς τα κάτω στην περίπτωση που έχει λερωθεί -κρατώντας έτσι καθαρό το πρόσωπο και τα μαλλάκια του.

Βραδινή βάρδια

Για τα μωρά που βρέχονται πολύ τη νύχτα και κατά συνέπεια χαλούν τον ύπνο τους μη μπορώντας να μείνουν με μια πολύ υγρή πάνα, υπάρχουν στο εμπόριο πάνες πιο απορροφητικές από τις συνηθισμένες, ειδικά σχεδιασμένες για χρήση κατά τον ύπνο.