Print this page

3 απλοί τρόποι να μην αφήσετε το κινητό σας να μπει ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας

Η τεχνολογία έχει πολλά θετικά, μερικές φορές όμως μας εμποδίζει να απολαύσουμε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή.

Είναι πλέον σχεδόν δεδομένο ότι όλοι έχουμε smartphone. Ιδιαίτερα για μια νέα μαμά, μια συσκευή με πρόσβαση στο ίντερνετ είναι εξαιρετικά χρήσιμη για πολλούς λόγους. Όπως για για να βγάζει selfies με το μωρό της ή να κάνει online τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ αφού είναι πιο εύκολο από το να χρειαστεί να πάει μέχρι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές ο χρόνος που περνάμε χαζεύοντας στο Instagram ή το you Tube είναι εις βάρος του χρόνου που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στο μωρό μας. Εάν λοιπόν έχετε κι εσείς συνειδητοποιήσει ότι συχνά βάζετε το παιδί σας σε δεύτερη μοίρα -σε σχέση με τo...Facebook- να τι μπορείτε να κάνετε για να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας.

Βάλτε συγκεκριμένο πρόγραμμα χρήσης του smartphone μέσα στην ημέρα

Αντί να έχετε πάντα το κινητό δίπλα σας, ορίστε συγκεκριμένες ώρες που μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να τσεκάρετε τα email σας ή να απαντήσετε στα μηνύματα στο Messenger. Τις υπόλοιπες ώρες αφήστε το σε κάποιο σημείο ότι δεν έχετε άμεση πρόσβαση και αναζητήστε το μόνο εάν χτυπήσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να ορίσετε κάποιες περιοχές μέσα στο σπίτι (π.χ. το παιδικό δωμάτιο ή το καθιστικό) όπου δεν «επιτρέπεται» να φέρνετε το κινητό σας.

Κλείστε το τηλέφωνο την ώρα που παίζετε με το μωρό

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει το παιχνίδι του μωρού με το ίντερνετ -είτε βάζοντάς του τραγουδάκια από το κινητό είτε δείχνοντάς του βίντεο με κινούμενα σχέδια ή άλλα προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για εκείνα. Αυτό όμως ενέχει δύο κινδύνους: αφενός, ο δικός μας ρόλος είναι σχεδόν μηδενικός -αφού χρειαζόμαστε απλά για να επιλέγουμε το βίντεο που θα δει αντί να συμμετέχουμε ενεργά στο παιχνίδι του και αφετέρου πολλές φορές διακόπτουμε απότομα τον ποιοτικό χρόνο που θέλουμε να περάσουμε μαζί του γιατί ακούστηκε το σήμα ενός εισερχόμενου μηνύματος ή μια κλήση. Είναι λοιπόν προτιμότερο να χρησιμοποιούμε πιο παραδοσιακούς τρόπους για να ψυχαγωγήσουμε το μωρό, να βάζουμε δηλαδή μουσική από cd ή απλώς να του τραγουδάμε εμείς.

Κλείστε τις ειδοποιήσεις (notifications) στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε

Όσο αποφασισμένοι κι αν είστε να μην ρίξετε δεύτερη ματιά στο κινητό σας, σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο να μην δείτε ποιος σας έστειλε μήνυμα όταν δείτε τον αριθμό «1» πάνω στο σήμα του Viber! Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι χρήστες smartphone τείνουν να ανταποκριθούν σε κάποια ειδοποίηση (όπως εισερχόμενο μήνυμα ή ακόμα κι ένα like στο facebook ακριβώς τη στιγμή που τη λαμβάνουν). Πολύ συχνά μάλιστα τσεκάρουμε μην τυχόν και έχουμε λάβει κάτι -χωρίς καν να ακούσουμε ή να δούμε μια σχετική ειδοποίηση. Απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις θα έχουμε τουλάχιστον λιγότερες αφορμές για να ανοίγουμε το κινητό, αφιερώνοντας έτσι όλη την προσοχή στο μωρό μας.