Print this page

Πώς να διατηρήσετε τη μαγεία των Χριστουγέννων καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν

Γιατί αυτές οι μέρες αξίζει να είναι μαγικές, ακόμα και για όποιον ξέρει την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη!

Όσο τα παιδιά είναι μικρά, είναι υπέροχο, συναρπαστικό αλλά και εύκολο να βάλουμε στο σπίτι μας λίγη από την αστερόσκονη των Χριστουγέννων. Η έξαψη για την επίσκεψη του Άγιου Βασίλη, η λάμψη από τα χρωματιστά λαμπιόνια και η δυνατότητα να περάσει η οικογένεια χρόνο μαζί αρκούσαν για να γίνουν αυτές οι μέρες οι πιο μαγικές του χρόνου στα μάτια του παιδιού. Τι γίνεται όμως όταν αυτό μεγαλώνει και σταματάει να πιστεύει ότι οι τάρανδοι σέρνουν το έλκηθρο και ξέρει ότι τα δώρα τα φέρνει η μαμά και ο μπαμπάς; Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι να γεμίσουμε με το πνεύμα των γιορτών τις καρδιές και των μεγαλύτερων παιδιών και μάλιστα να περάσουμε ακόμα πιο όμορφες γιορτές! Να τι μπορείτε να κάνετε:

Βάλτε τα στο κόλπο

Τώρα, λοιπόν, που ξέρουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, φερθείτε τους σαν να ανήκουν στο κουλ κλαμπ «εκείνων που ξέρουν», Είναι η σειρά τους να μεταφέρουν τη μαγεία στα μικρότερα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς. Δείτε τους πώς να προμηθοποιηθούν να ταχυδρομήσουν εκείνα στον Άγιο Βασίλη το γράμμα που έγραψε το ξαδερφάκι τους ώστε να δώσει πρόσβαση σους γονείς του στη λίστα με τις επιθυμίες του  ή αφήστε τα να φάνε τα μπισκότα και το γάλα που άφησε το μικρό αδερφάκι του για τον Άγιο Βασίλη.

Εξηγήστε τους την πιο πνευματική πλευρά των γιορτών

Καθώς το παιδί μεγαλώνει είναι πια ώριμο για να συζητήσετε μαζί του για την αξία της προσφοράς, για την αλληλεγγύη και για την πίστη. Δηλαδή για την πραγματική ουσία των γιορτών, πέρα και έξω από το εμπορευματοποιημένο κομμάτι των δώρων.

Ζήστε μαζί του τη μαγεία της προσφοράς

Πέρα από τα δώρα που θα ανταλλάξετε, βάλτε το στη διαδικασία του εθελοντισμού και της προσφοράς γενικότερα. Πηγαίνετε πράγματα στο κοινωνικό παντοπωλείο της γειτονιάς σας, βοηθήστε τους φορείς της περιοχής σας που κάνουν φιλανθρωπικό έργο και ζητήστε από το παιδί να δώσει κάποια από τα παιχνίδια του σε άλλα παιδιά λιγότερο ευνοημένα.

Καθιερώστε μια νέα οικογενειακή παράδοση

Μπορείτε να πάτε μαζί για να αγοράσετε μερικές καινούριες μπάλες για το δέντρο ή να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο «θέμα» για τη φετινή διακόσμηση, να φτιάξετε χριστουγεννιάτικα μπισκότα ή να κάνετε ένα μαραθώνιο χριστουγεννιάτικων ταινιών. Ό,τι κι αν επιλέξετε, το ζητούμενο είναι να το ζήσετε σαν οικογένεια και σαν κάτι ξεχωριστό. Δείτε κι εδώ μερικές ιδέες για χριστουγεννιάτικες παραδόσεις που μπορείτε να ξεκινήσεετε.

Κρατήστε τα δώρα του κρυφά μέχρι την τελευταία στιγμή

Κακά τα ψέματα, όλα τα παιδιά (αλλά και οι ενήλικες) λατρεύουν τα δώρα. Το ότι πια δεν τα ζητάει από τον Άγιο Βασίλη ούτε πιστεύει ότι μια ομάδα από ξωτικά θα τον βοηθήσουν να τα κατασκευάσει, δεν σημαίνει ότι δεν θα χαρεί βλέποντας ένα χρωματιστό πακέτο με το όνομά του κάτω από το δέντρο. Αποφύγετε να μπείτε στον πειρασμό να του πάρετε κάτι απολύτως πρακτικό ή απαραίτητο και διατηρήστε το μυστήριο επιλέγοντας κάτι, ακόμα και πολύ μικρό, που θα κρατήσει ζωντανό τον ενθουσιασμό του για τις γιορτινές μέρες.