Print this page

Τι δεν θέλουν να ακούνε οι γονείς που έχουν μοναχοπαίδι

Υπάρχουν κάποιες φράσεις που να εκνευρίσουν ή και να πληγώσουν τους γονείς που έχουν μόνο ένα παιδί!

Κάποτε μπορεί να ήταν η εξαίρεση, σήμερα όμως οι οικογένειες με μόνο ένα παιδί είναι πάρα πολλές. Και μπορεί τα μοναχοπαίδια να μεγαλώνουν κάπως διαφορετικά σε σχέση με όσα έχουν αδέρφια, ωστόσο γίνονται εξίσου καταπληκτικά, ανεξάρτητα, κοινωνικά και χαρούμενα παιδιά. Γι' αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνουμε και να στεναχωρούμε τα ζευγάρια που απέκτησαν ένα μόνο παιδί, λέγοντας ατάκες όπως...

 

«Πόση μοναξιά θα νιώθει»...

Το ότι κάποιος είναι μόνος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και μοναχικός. Συχνά, μάλιστα, τα μοναχοπαίδια νιώθουν λιγότερη μοναξιά, επειδή οι ενήλικες του σπιτιού ασχολούνται μαζί του την περισσότερη ώρα. Από την άλλη, καλό είναι να βρίσκουν ευκαιρίες για να παίζει με άλλα παιδιά -εξάλλου και οι άλλοι γονείς που έχουν μόνο ένα παιδί στο σχολείο ή τη γειτονιά ευχαρίστως θα ήθελαν να κανονίσετε να κάνουν πιο συχνά παρέα!

 

«Ένα ίσον κανένα»

Από κάποιες απόψεις, τα πράγματα είναι πιο εύκολα με ένα παιδί μέσα στο σπίτι. Σίγουρα, οι γονείς δεν έχουν να ασχοληθούν με καυγάδες και φασαρίες και τα διπλάσια παιχνίδια πεταμένα στο πάτωμα, ούτε έχουν χαλάσει μια περιουσία σε πάνες! Αναλογιστείτε όμως πως κάποιοι ίσως έχουν κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή επειδή δεν διαθέτουν τα (οικονομικά, ψυχολογικά ή άλλα) μέσα για να συντηρήσουν μια πιο μεγάλη οικογένεια. Με την ίδια λογική, όλοι αυτοί που γκρινιάζουν για το τι περνάνε με τα δύο, τρία ή περισσότερα παιδιά τους, έκαναν μόνοι τους την επιλογή να τα αποκτήσουν...

 

«Προσέξτε να μην το κακομάθετε»

Ακριβώς επειδή γνωρίζουν πολύ καλά το στερεότυπο του «κακομαθημένου» μοναχοπαιδιού, οι γονείς που έχουν μόνο ένα παιδί κάνουν συνήθως μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Βέβαια, ακόμα κι έτσι, είναι δεδομένο ότι η προσοχή των γονιών θα είναι στραμμένη επάνω στο γιο ή την κόρη τους. Όμως αυτό δεν είναι κακό, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και ακόμα και η ευφυία του παιδιού!

 

«Είστε πολύ εγωιστές που δεν κάνετε άλλο παιδί»

Επειδή οι λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι δεν απέκτησε άλλο παιδί μπορεί να είναι πολλοί, δεν μπορεί κανείς να τους γνωρίζει με ακρίβεια. Ενδεχομένως να μην ήθελαν να ρισκάρουν την εμφάνιση κάποιας επιπλοκής στην εγκυμοσύνη ή να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα ή να υπήρξαν άλλες αιτίες που απλά τους καθιστούν υπέυθυνους απέναντι στο παιδί που έκαναν και καθόλου εγωιστές.

 

«Γι' αυτό είναι τόσο ντροπαλό»

Καταρχάς, δεν είναι κακό να είναι κάποιος ντροπαλός ή ακόμα και εσωστρεφής. Από την άλλη, υπάρχουν μοναχοπαίδια που είναι κάπως δειλά και άλλα που είναι απίστευτα κοινωνικά, μιλάνε με όλους και θέλουν να είναι η ψυχή του πάρτι. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του παιδιού και όχι κάτι που συνδέεται με το μέγεθος της οικογένειάς του.

 

«Έχετε λιγότερες πιθανότητες να δείτε μια μέρα εγγονάκια»

Ακόμα κι αν οι γονείς έχουν την κρυφή επιθυμία να δουν το παιδί τους να γίνεται κάποια στιγμή με τη σειρά του γονιός, αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβεί -είτε έχουν ένα είτε περισσότερα παιδιά. Σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να κάνουν στη ζωή τους εκείνες τις επιλογές που τα κάνουν ευτυχισμένα, κι αν αυτό σημαίνει ότι θα επιλέξουν να μην αποκτήσουν απογόνους, αυτό αφορά αποκλειστικά εκείνα και όχι εμάς.

 

«Δεν θα κάνετε άλλο;»

Πρόκειται για ένα θέμα απολύτως προσωπικό. Κάποιοι μπορεί να είναι πολύ συνειδητοποιημένοι στο ότι ήθελαν μόνο ένα και έχουν τελειώσει με το συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλοι μπορεί να έχουν μια λιγότερο ή περισσότερο πονεμένη ιστορία πίσω από την επιλογή αυτή. Αλλά σίγουρα όλοι θεωρούν ότι το παιδί τους είναι αυτό ακριβώς που πάντα ήθελαν, οπότε δεν έχει καμία σημασία εάν πρόκειται να κάνουν άλλο ή όχι.

 

«Τα παιδιά χρειάζονται αδέρφια»

Όσο κι αν αγαπάμε τα παιδιά μας, κάποια φορές θα τους χαλάσουμε το χατήρι! Πόσο μάλλον όταν αυτό που θέλουν είναι οι γονείς τους να μπουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν ένα ανθρώπινο πλάσμα μόνο και μόνο για να έχουν κάποιον να παίζουν. Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι μια ευθύνη που βαρύνει αποκλειστικά τους γονείς και που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φορτώνεται σε επιθυμίες του (εντελώς ανύποπτου) παιδιού.

 

Διαβάστε κι εδώ 5 λάθος απόψεις που έχουμε για τα μοναχοπαίδια...