Print this page

Πώς να παραμείνετε ερωτευμένοι μετά το παιδί

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για ένα ζευγάρι και μια εμπειρία τόσο δυνατή που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στη σχέση του για πάντα! Όταν οι δύο άνθρωποι γίνουν τρεις (και μετά τέσσερις ή και περισσότεροι) είναι πολύ συνηθισμένο ο ρομαντισμός να πέσει πολλές θέσεις στην κλίμακα με τις προτεραιότητες των νέων γονιών. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθεί η σπίθα σε ένα γάμο, ακόμα και μετά την απόκτηση παιδιών, αλλά θα χρειαστεί προσπάθεια...

Καθιερώστε τη συνήθεια να βγαίνετε μαζί τακτικά

Είναι πολύ σημαντικό για κάθε ζευγάρι που δεν είναι πια στο πρώτο «φλογερό» στάδιο της σχέσης του να κανονίζει συχνά «ραντεβού» και είναι ακόμα πιο σημαντικό για ένα ζευγάρι γονείς. Προσπαθήστε να βρίσκετε κάποιον που μπορεί να μείνει με το παιδί τουλάχιστον μια βραδιά το μήνα, ώστε εσείς να απολαμβάνετε ένα ρομαντικό γεύμα ή μια ταινία στο σινεμά κι ένα ποτό -ό,τι σας ευχαριστούσε να κάνετε πριν γεννηθεί το μωρό. Θα σας βοηθήσει να θυμάστε πάντα ότι εξακολουθείτε να είστε οι ίδιοι άνθρωποι που κάποτε ερωτευτήκατε τόσο πολύ ο ένας τον άλλο ώστε να θελήσετε να δημιουργήσετε μαζί μια νέα ζωή.

Συζητήστε

Βάλτε στο καθημερινό πρόγραμμά σας μια ώρα που θα αφιερώνετε στο να συζητάτε. Μπορεί να είναι το βράδυ, όταν το παιδί κοιμηθεί ή το πρωί πριν ξυπνήσει... Δεν χρειάζεται να έχετε κάθε φορά κάτι σημαντικό ή «σοβαρό» να πείτε -αρκεί να μοιραστείτε κάτι αστείο που είδατε σε ένα site ή κάτι που είδατε στον ύπνο σας. Απλά, αποφύγετε να ανοίξετε θέματα που σας θα σας προσγειώσουν στην πεζή πραγματικότητα, όπως λογαριασμοί, δουλειές, έξοδα κ.λπ.

Διατηρήστε τη φυσική επαφή

Το άγγιγμα έχει τεράστια επίδραση στο πώς αισθανόμαστε και είναι ουσιαστικό κομμάτι μιας σχέσης. Ωστόσο, όταν κάνουμε παιδιά είναι λογικό να μεταφέρουμε προς αυτά ένα μεγάλο μέρος της έκφρασης της στοργής και της αγάπης μας, πολύ συχνά στερώντας το από το σύντροφό μας. Για πολλούς νέους γονείς, ακόμα και το να κοιμηθούν αγκαλιά είναι πρακτικά αδύνατο, όταν επιλέγουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί ή να κοιμάται η μαμά με το παιδί και ο μπαμπάς στον καναπέ ή το παιδικό δωμάτιο. Γι' αυτό προσπαθήστε να αποκαταστήσετε τη φυσική επαφή με κάθε αφορμή: κάντε μια αγκαλιά καθώς διασταυρώνεστε στο διάδρομο, ένα πεταχτό φιλί για αντίο ή ένα άγγιγμα του χεριού καθώς στρώνετε το τραπέζι αρκούν για να διατηρήσουν τη φλόγα αναμμένη.

Εξασφαλίστε ο ένας για τον άλλο λίγο χρόνο που μπορεί να αφιερώσει στον εαυτό του

Όσο κι αν αγαπάμε το σύντροφό μας και, φυσικά, τα παιδιά μας, όλοι οι γονείς χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μόνοι μας για να χαλαρώσουμε και να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας. Μην ξεχνάτε να κάνετε συχνά το «δώρο» του πολύτιμου προσωπικού χρόνου, αναλαμβάνοντας ο ένας όλες τις υποχρεώσεις εκείνης της ώρας προκειμένου να μπορέσει ο άλλος να κάνει γυμναστική, να πάει μια βόλτα ή να χουζουρέψει στο κρεβάτι για λίγη ώρα. Θα κάνει καλό στον καθένα προσωπικά, αλλά και στο γάμο σας.

Εκφράστε την εκτίμησή σας

Πολλές φορές ξεχνάμε πόσο ευγνόμωνες πρέπει να είμαστε για χίλια δυο πράγματα που υπάρχουν στη ζωή μας, ίσως επειδή θεωρούμε ότι δεν είναι και τόσο σημαντικά ώστε να έχει νόημα να το φωνάζουμε. Προσπαθήστε να εντοπίζετε κάθε μέρα δύο τρία γεγονότα τα οποία σας έκαναν να νιώθετε πόσο τυχεροί είστε και εκφράστε στον άλλο την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη σας. Αρκεί να πείτε «ήταν τόσο όμορφο να σε βλέπω να κοιμίζεις την κόρη μας» για να νιώσετε και πάλι κοντά με το σύντροφό σας.

Αντισταθείτε στον πειρασμό της τεχνολογίας

Εάν έχετε μόνο μια ώρα για να περάσετε μαζί, όταν το παιδί πέσει για ύπνο, μην τη χαλαλίσετε τσεκάροντας τα email σας ή χαζεύοντας στο Facebook. Κλείστε τα κινητά και τα tablet, χαμηλώστε τα φώτα, βάλε μουσική και απολαύστε ο ένας τη συντροφιά του άλλου.

Αναλογιστείτε τι έχετε δημιουργήσει μαζί!

Το παιδί σας είναι η πλέον έμπρακτη απόδειξη της αγάπης σας. Κάθε βράδυ, όταν το βάζετε στο κρεβάτι του, κοιτάξτε το σαν να είναι η πρώτη φορά που το βλέπετε και θυμίστε ο ένας στον άλλο ότι είναι δημιούργημα της σχέσης σας!

 

Διαβάστε κι εδώ γιατί τα ζευγάρια απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ αφότου κάνουν παιδιά!