Print this page

Ποιες είναι οι δουλειές του σπιτιού που καίνε τις περισσότερες θερμίδες;

Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Κανένα πρόβλημα! Εστιάστε σ’ αυτές τις δουλειές και  θα είναι σαν να πήγατε γυμναστήριο!

Το σωματικό μας βάρος υπό κανονικές συνθήκες διαμορφώνεται από το ισοζύγιο ενέργειας. Δηλαδή, πόσες θερμίδες παίρνουμε μέσα από την τροφή και πόσες καίμε από τις διάφορες σωματικές δραστηριότητες. Ευτυχώς για όλες εμάς που δεν έχουμε και πολύ χρόνο ή όρεξη για να γυμναζόμαστε τακτικά, στις δραστηριότητες που καίνε θερμίδες προσμετρούνται όλες όσες βάζουν το σώμα μας σε κίνηση –ακόμα κι αν συνδέονται με «ταπεινές», συνηθισμένες δουλειές του σπιτιού.

Υπάρχουν μάλιστα κάποιες δουλειές που κάνουν θαύματα για το σώμα, αφού αυξάνουν το μεταβολισμό και κατά συνέπεια μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε το βάρος μας. Αυτές είναι όσες οι ειδικοί θεωρούν καλύτερες από την άποψη της καύσης θερμίδων:

Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα

Το να τραβάς την σκούπα ενώ ταυτόχρονα κινείσαι και πιέζεις με το χέρι σου το πέλμα της ώστε να εφάπτεται καλά με το χαλί προκειμένου να ρουφήξει τη σκόνη απαιτεί μπόλικη ενέργεια! Έχει υπολογιστεί ότι μισή ώρα σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα καίει περίπου 100 θερμίδες –όταν μιλάμε για μια γυναίκα βάρους περίπου 60 κιλών. Δοκιμάστε να βάλετε χορευτική μουσική για να έχετε πιο γρήγορο ρυθμό στις κινήσεις σας και θα κάψετε ακόμα περισσότερες.

Πλύσιμο αυτοκινήτου

Ξεχάστε τα πλυντήρια των βενζινάδικων και, τώρα που ανοίγει κι ο καιρός, πάρτε έναν κουβά με σαπουνάδα και καθαρίστε το αυτοκίνητό σας με τον παραδοσιακό, χειροκίνητο τρόπο. Θα εξοικονομήσετε περίπου 10 ευρώ και θα κάψετε 130 θερμίδες σε μισή ώρα! Όχι κι άσχημα!

Αλλαγή σεντονιών και στρώσιμο κρεβατιού

Όλοι ξέρουμε πόσο ζόρι έχει να εφαρμόσεις καλά ένα σεντόνι με λάστιχο σε ένα υπέρδιπλο κρεβάτι –και το σώμα μας αντιλαμβάνεται επίσης την προσπάθεια που καταβάλλουμε και καίει έως και 187 θερμίδες εφόσον ασχοληθούμε με το… σπορ για περίπου 30 λεπτά!

Παιχνίδι με τα παιδιά

Το να παίξουμε με τα παιδιά κάνει καλό στα πάντα: στη σχέση μας μαζί τους, στη διάθεσή μας και στη σιλουέτα μας! Υπολογίστε ότι παίζοντας κάτι που απαιτεί ένα μίνιμουμ επίπεδο σωματικής δραστηριότητες (π.χ. να φτιάξετε παζλ ή να παίξετε με κούκλες και αυτοκινητάκια ή κρυφτό) καίει περίπου 120 θερμίδες στο μισάωρο. Εάν επιλέξετε πιο απαιτητικά παιχνίδια, όπως κυνηγητό, αγαλματάκια ακούνητα, ποδόσφαιρο κ.λπ., θα κάψετε πάνω από 200!

Καθάρισμα του τραπεζιού

Απολαύσατε το μεσημεριανό σας και προτιμάτε να ξαπλώσετε στον καναπέ από το να πλύνετε τα πιάτα; Κακώς, γιατί έτσι θα χάσετε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για γυμναστική! Μισή ώρα ενασχόλησης με το νεροχύτη και το καθάρισμα τραπεζιού, πάγκων και πατώματος κουζίνας ισοδυναμεί με περίπου 187 χαμένες θερμίδες!

Βόλτα το σκύλο

Όταν βγάζετε το κατοικίδιό σας για την καθημερινή βόλτα του επωφελείστε κι εσείς μαζί του! Περπατώντας για μισή ώρα με ταχύτητα 6 χιλιομέτρων την ώρα (δηλαδή, ζωηρό περπάτημα), θα κάψετε γύρω στις 140 θερμίδες. Αυξήστε λίγο την ταχύτητα για να κάψετε πολύ περισσότερες!

Μετακόμιση

Μετακομίσατε πρόσφατα σε καινούριο σπίτι και δεν έχετε καμία όρεξη να τακτοποιήσετε όλα αυτά τα πράγματα που βρίσκονται στις κούτες; Σκεφτείτε τις θερμίδες που θα κάψετε! Περίπου 110 σε τριάντα λεπτά. Εάν μάλιστα αποφύγετε τη μεταφορική εταιρεία και κουβαλήσετε τις κούτες μόνοι σας μιλάμε για πολύ περισσότερες.

Κηπουρική

Δεν είναι μόνο μια πολύ χαλαρωτική, ακόμα και ψυχοθεραπευτική ενασχόληση, είναι επιπλέον μια πρώτης τάξης ευκαιρία για γυμναστική. Μια γυναίκα 60 κιλών καίει πάνω από 140 θερμίδες όταν ασχολείται με το να φυτέψει, να κλαδέψει, να ποτίσει και να ξεχορταριάσει τον κήπο για μισή ώρα.

 

Διβάστε κι εδώ πόσες θερμίδες καίμε συνολικά την ημέρα φροντίζοντας το σπίτι και τα παιδιά, σύμφωνα με σχετική έρευνα...