Print this page

Κρίση πανικού | Τι να κάνετε εάν σας συμβεί μπροστά στα παιδιά

Πώς να αντιμετωπίσετε την κρίση χωρίς να τα πανικοβάλλετε.

Είναι δεδομένο ότι η μητρότητα πηγαίνει χέρι-χέρι με περισσότερο άγχος, κάτι που πολλές από εμάς βρίσκουμε συχνά δύσκολο να ελέγξουμε. Γι’ αυτό και οι κρίσεις πανικού είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα κοινά μυστικά των μαμάδων. Ανεξάρτητα πάντως από το εάν το στρες σας χτύπησε ταβάνι από τότε που αποκτήσατε παιδιά ή ήταν κάτι που κουβαλούσατε από πριν μαζί σας, ένα είναι σίγουρο: καμία μαμά δεν θέλει να πάθει κρίση πανικού μπροστά στα παιδιά της, καθώς φοβάται  ότι είτε δεν θα μπορεί να τα φροντίσει (εάν εκείνα είναι πολύ μικρά) είτε ότι θα τα κάνει να πανικοβληθούν κι εκείνα (εάν είναι μεγαλύτερα).

Επειδή όμως οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν και…στις καλύτερες οικογένειες, είναι χρήσιμο να είμαστε προετοιμασμένες! Καταρχάς, σίγουρα ξέρετε ότι όσο κι αν τη στιγμή που συμβαίνει νιώθετε ότι θα σας συμβεί κάποιο μεγάλο κακό, κανείς δεν έπαθε ποτέ τίποτα από μια κρίση πανικού. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε εάν σας συμβεί μπροστά στα παιδιά είναι να αξιολογήσετε την κατάσταση, να συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για μια τέτοια κρίση και να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας μέχρι να περάσει. Όπως συμβουλεύει σε άρθρο της η Αμερικανίδα οικογενειακή θεραπεύτρια Melissa Divaris Thompson, «σταματήστε ό,τι ήταν αυτό που κάνατε και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός θα έχει το χρόνο να επαναφέρει τις ορμόνες σε φυσιολογικά επίπεδα, να μειώσει το άγχος και να κατευνάσει το αίσθημα του πανικού. Εάν είναι δυνατό και υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να αναλάβει για λίγο τα παιδιά, κάντε ένα διάλειμμα. Εάν πάλι είστε μόνη, βάλτε το παιδί σε ένα μέρος όπου δεν κινδυνεύει (π.χ. στην κούνια του) και ρίξτε λίγο νερό στο πρόσωπό σας. Εάν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, ζητήστε τους να πάνε να δουν λίγο τηλεόραση ή να παίξουν κάτι και εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση επικοινωνήστε με κάποιο φίλο, γείτονα ή όποιον άλλο μπορεί να έρθει να σας βοηθήσει. Αφού διαπιστώσετε ότι τόσο τα παιδιά όσο κι εσείς είστε ασφαλείς, ακολουθήστε κάποια χαλαρωτική μέθοδο  όπως διαλογισμό, γυμναστική ή ασκήσεις αναπνοής».

Εξίσου σημαντικό όμως είναι να φροντίζετε σωστά τον εαυτό σας, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε ξανά κρίση πανικού. Βεβαιωθείτε ότι ξεκλέβετε κάθε μέρα μερικά λεπτά για να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, να φάτε ένα ισορροπημένο γεύμα, να κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει και να ξεκουραστείτε. Πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε ότι πρέπει να φροντίζουμε πιο πολύ τον εαυτό μας μόνο τη στιγμή που συμβαίνει η κρίση, όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει κάθε μέρα εάν θέλουμε να είμαστε πιο ήρεμες.