Print this page

Δουλειά από το σπίτι| Οδηγός επιβίωσης για εργαζόμενες μητέρες

Δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και αδύνατο! Κι αν το κάνουμε σωστά, μπορεί να γίνει και πολύ δημιουργικά!

Ιδιαίτερα για τις μαμάδες, το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις αποφάσισαν την εξ αποστάσεως εργασίας καταρχάς θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να έχουμε το άγχος του ποιος θα φροντίζει τα παιδιά. Από την άλλη, βέβαια, είναι μια αληθινή πρόκληση να καταφέρουμε να εργαστούμε όταν παράλληλα στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα παιδιά μας –κυρίως εάν είναι μικρά σε ηλικία και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η μαμά είναι μεν στο σπίτι αλλά δεν είναι κι ακριβώς διαθέσιμη!

Ας είμαστε αισιόδοξοι όμως κι ας προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και το μικρότερο δυνατό (ψυχικό) κόστος. Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν:

Ξεκινήστε την ημέρα σας όπως συνήθως

Πράγματι, φαίνεται πολύ ελκυστική ιδέα να καθίσετε στον υπολογιστή χωρίς να βγάλετε τις πιτζάμες σας, όμως σε βάθος χρόνου αυτός είναι ο νούμερο ένα δρόμος που οδηγεί ταχύτερα στην κατάθλιψη! Προσπαθήστε να ξεκινάτε την ημέρα σας όπως κάνατε μέχρι τώρα. Δηλαδή, κάντε το ντους σας, φορέσετε κάτι άνετο (εντάξει, δεν υπάρχει λόγος να βάλετε κοστούμι και γόβες με τακούνι!), αν θέλετε κάντε κι ένα απλό μακιγιάζ ή ένα ωραίο χτένισμα. Θα σας βοηθήσει να μπείτε πιο εύκολα στην ψυχολογία «κάθομαι να δουλέψω».

Βάλτε ένα πρόγραμμα

Ανεξάρτητα από το εάν αυτό θα είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που είχατε όταν πηγαίνατε στο γραφείο ή κάπως τροποποιημένο, είναι σημαντικό να κρατήσετε αυστηρά το ωράριό σας! Διαφορετικά, κινδυνεύετε να δουλεύετε (ή να νιώθετε ότι δουλεύετε) από το πρωί μέχρι το βράδυ. Παρόλο που είναι εύκολο να τσεκάρετε τα μέιλ σας στις 8 το βράδυ ή να κρατήσετε μερικές σημειώσεις πριν πέσετε για ύπνο, αποφύγετε να το κάνετε. Μην ξεχνάτε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για όλους κι ότι η οικογένειά σας σας έχει ανάγκη, οπότε αφιερώστε της όλο το χρόνο που της αναλογεί.

 

Βρείτε ένα συγκεκριμένο χώρο εργασίας

Μπορεί να μην έχετε ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι που να μπορείτε να μετατρέψετε σε γραφείο και να πρέπει να συμβιβαστείτε με μια γωνιά στο τραπέζι της κουζίνας ή ένα μικρό τραπεζάκι στην κρεβατοκάμαρα…  Όποιο κι αν είναι το γραφείο σας, εξοπλίστε το με ό,τι θέλετε να έχετε κοντά σας και διατηρήστε το καθαρό και τακτοποιημένο. Ένας ακατάστατος χώρος δεν θα σας βοηθήσει να παραμείνετε οργανωμένη.

Κάντε διαλείμματα

Είναι τρομερά δύσκολο να μένει κανείς όλη μέσα στο σπίτι –πόσο μάλλον να περνάει τον περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή. Για να μην αρχίσετε να νιώθετε σαν φυλακισμένη μέσα στο ίδιο σας το σπίτι, φροντίστε κάθε τόσο να κάνετε ένα διάλειμμα και να το περνάτε ιδανικά έξω στο φρέσκο αέρα. Για παράδειγμα, φτιάξετε ένα τοστ, κλείστε τον υπολογιστή και απολαύστε το στο μπαλκόνι σας. Ή όταν τελειώσει το ωράριό σας, κάντε μια βόλτα το γύρω του τετραγώνου. Θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε από τη δουλειά και να ξαναμπείτε με καλύτερη διάθεση στο ρόλο της μαμάς.

Βάλτε κανόνες

Δεν είναι καθόλου εύκολο να δουλέψει κανείς με τα πιτσιρίκια να τρέχουν γύρω γύρω στο σπίτι και να ζητάνε πορτοκαλάδα ή αγκαλιά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μαζέψετε όλη την οικογένεια και αφού τους εξηγήσετε την κατάσταση να ορίσετε κάποιους κανόνες. Όπως, για παράδειγμα, ότι δεν επιτρέπεται να σας ενοχλούν όταν κλείνετε την πόρτα για να κάνετε μια βιντεοκλήση ή ότι κάποιες συγκεκριμένες ώρες θα πρέπει να ασχοληθούν με κάτι «ήσυχο», όπως να ζωγραφίσουν, να διαβάσουν παραμύθια ή να δουν μια ταινία στην τηλεόραση. Σε περίπτωση που στην πράξη είναι αδύνατο να εργαστείτε όταν τα παιδιά είναι ξύπνα, ίσως έχει νόημα να συνεννοηθείτε με τον εργοδότη σας για να μπορείτε να δουλεύετε είτε νωρίτερα (πριν ξυπνήσουν) είτε αργότερα (όταν θα έχουν κοιμηθεί).