Print this page

Κηπουρική για αρχάριους! Τα βασικά tips που πρέπει να γνωρίζετε

Μετατρέψτε το μπαλκόνι σε μια πράσινη όαση!

Είναι άνοιξη και η φύση γύρω μας είναι γεμάτη με υπέροχα χρώματα και μοναδικές μυρωδιές. Γιατί να μη μεταφέρουμε την Άνοιξη και στο σπίτι μας; Η δημιουργία ενός όμορφου κήπου ακόμα και σε εάν μικρό μπαλκόνι είναι απλή και άκρως αγχολυτική διαδικασία –μπορεί όμως να είναι και ένας γρίφος για όποιον δεν ξέρει από πού να αρχίσει και πώς να το κάνει! Εάν θέλετε κι εσείς να αξιοποιήσετε το χώρο που έχετε στη βεράντα σας για να τη μετατρέψετε σε ένα πράσινο σαλόνι για το καλοκαίρι ή ακόμα κι αν θα σας άρεσε να καλλιεργείτε τα δικά σας μυρωδικά, φρούτα και λαχανικά, αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να κάνετε το σωστό ξεκίνημα:

Αποφασίστε τι θα καλλιεργήσετε. Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του κήπου σας είναι να διαλέξετε τι είδους φυτά θα βάλετε. Είναι πολύ σημαντικό γιατί από το είδος που θα επιλέξετε θα κριθεί το είδος των υλικών που θα χρειαστείτε, ο χώρος όπου θα στήσετε τον κήπο σας κ.λπ.

Διαλέξτε τις γλάστρες σας. Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε γλάστρες αλλά και άλλα δοχεία όπου μπορείτε να φυτέψετε (παρτέρια, βαρέλια, κάθετα συστήματα κ.λπ.). Ωστόσο, με λίγη φαντασία, δεν χρειάζεται καν να ξοδέψετε χρήματα για το λόγο αυτό. Διάφορα αντικείμενα που ήδη πιάνουν χώρο στα ντουλάπια σας χωρίς να τα χρησιμοποιείτε, όπως ένα παλιό σουρωτήρι, κούπες και φλιτζάνια ή ό,τι άλλο φανταστείτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για γλάστρα, αρκεί να ξέρετε πώς να το μετατρέψετε ώστε να στραγγίζει το νερό (βλ. παρακάτω).

Προμηθευτείτε το κατάλληλο χώμα. Ακόμα κι αν διαθέτετε χώμα στον κήπο ή στη γειτονιά σας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ειδικό χώμα για γλάστρες το οποίο είναι ένα μείγμα με όλα τα απαραίτητα συστατικά που έχουν ανάγκη τα φυτά σας, όπως περλίτη, τύρφη, άμμο, λίπασμα κ.λπ. Το χώμα αυτό προσφέρει στα φυτά τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Μελετήστε κάθε πότε χρειάζεται να ποτίζετε. Πολλοί από εμάς είτε ποτίζουμε υπερβολικά συχνά τις γλάστρες μας –με αποτέλεσμα το χώμα να «ξεπλένεται» υπερβολικά με αποτέλεσμα να χάνει τα θρεπτικά συστατικά του- είτε ξεχνάμε να τους ρίξουμε νερό για μέρες. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, καλό είναι να ποτίζουμε μια φορά την ημέρα, μετά τη δύση του ήλιου ή πολύ νωρίς το πρωί.

Φροντίστε την αποστράγγιση. Πριν φυτέψετε τα φυτά ή τα λουλούδια σας, βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες ή τα άλλα δοχεία που θα χρησιμοποιήσετε επιτρέπουν τη σωστή αποστράγγιση του νερού (δεν το αφήνουν δηλαδή να λιμνάζει στις ρίζες).  Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η γλάστρα να έχει αρκετές τρύπες στον πάτο ώστε να φεύγει το πλεονάζον νερό. Πολλοί βάζουν επιπλέον στον πάτο της γλάστρας χαλίκι, το οποίο όμως δεν βοηθάει και πολύ και δεν είναι απαραίτητο.

Βρείτε τον ιδανικό χώρο. Τα φυτά –εκτός από χώμα και νερό- έχουν ανάγκη από ήλιο για να αναπτυχθούν. Επιλέξτε λοιπόν για τον ιδιωτικό σας κήπο ένα σημείο της βεράντας σας όπου υπάρχει άφθονη ηλιοφάνεια για αρκετές ώρες την ημέρα. Προσοχή όμως! Κάποια φυτά αναπτύσσονται καλύτερα στη σκιά ή δεν αντέχουν την  απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Οπότε, όταν θα επιλέξετε τι ακριβώς θα φυτέψετε, ελέγξτε ποιες γλάστρες θα βάλετε σε ηλιόλουστο και ποιες σε σκιερό μέρος.