Print this page

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που θέλουν περισσότερο τα παιδιά από τη μαμά τους

Όπως αποκαλύπτουν τα ίδια!

Τι πιστεύετε ότι έχει μεγαλύτερη αξία για το παιδί σας; Να φροντίσετε να το πάτε με το αυτοκίνητο στο φροντιστήριο των Αγγλικών για να μην αργήσει στο μάθημα; Ή μήπως να το υποδεχτείτε με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά όταν επιστρέψει στο σπίτι από το σχολείο; Εάν μαντέψατε το δεύτερο, έχετε δίκιο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η αμερικανίδα δασκάλα Erin Kurt, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας και συναναστροφής με τα παιδιά στο σχολείο. Εκεί, κάθε χρόνο, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας ζητάει από τους μαθητές της να τη βοηθήσουν να γίνει καλύτερη μαμά. Κι έτσι εκείνοι καλούνται να θυμηθούν τι είναι αυτό που κάνει η δική τους μαμά και τους δίνει χαρά κι αγάπη. «Ενώ καταγράφουν τις σκέψεις τους, κάθε τόσο, ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό τους, καθώς ανακαλούν στη μνήμη τους μια στιγμή που μοιράστηκαν με τη μαμά τους», λέει η ίδια. «Όταν παίρνω τα γραπτά τους συμπληρώνω στη λίστα μου ό,τι καινούριο έχει ειπωθεί. Ωστόσο, με έκπληξη παρατηρώ ότι τα περισσότερα παιδιά δίνουν ακριβώς τις ίδιες απαντήσεις. Σε όσα σχολεία έχω διδάξει, σε διαφορετικές χώρες, σε παιδιά με διαφορετικό κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, το μήνυμα είναι πάντα το ίδιο: ότι τα πράγματα που κάνει η μητέρα και έχουν τη μεγαλύτερη αξία για τα παιδιά είναι μικρά και καθημερινά».

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που θα θυμούνται με περισσότερη αγάπη από την παιδική ηλικία τους και έχουν σχέση με τη μαμά τους:

1. Να έρχεται στο δωμάτιό μου το βράδυ, να με παίρνει αγκαλιά και να μου τραγουδάει ή να μου λέει ιστορίες από τότε που η ίδια ήταν μικρή.

2. Να με αγκαλιάζει, να με φιλάει και να καθόμαστε να μιλάμε μόνοι οι δυο μας.

3. Να περνάει χρόνο μόνο μαζί μου -χωρίς να είναι μαζί τα αδέρφια μου.

4. Να μου φτιάχνει φαγητό.

5. Να τρώμε όλοι μαζί και να συζητάμε τι θα κάνουμε το Σαββατοκύριακο.

6. Να ξαπλώνουμε μαζί στο κρεβάτι και να μιλάμε για τα πάντα: για τον έρωτα, το σχολείο, την οικογένεια κ.λπ.

7. Να με αφήνει να παίζω έξω από το σπίτι πολλή ώρα.

8. Να σκεπαζόμαστε με μια κουβέρτα στον καναπέ και να βλέπουμε μαζί τηλεόραση.

9. Να με μαλώνει. Γιατί με κάνει να νιώθω ότι νοιάζεται για μένα.

10. Να αφήνει σημειωματάκια μέσα στην τσάντα με το φαγητό ή πάνω στο γραφείο μου.

Συμπέρασμα; Τα παιδιά είναι πιο σοφά από εμάς και βλέπουν τον κόσμο πολύ πιο απλά. Ίσως ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε εμείς το δικό τους παράδειγμα -αντί να περιμένουμε να γίνει το αντίθετο. Ίσως έτσι βρούμε κι εμείς τον τρόπο να ανακαλύπτουμε την αξία που έχουν τα μικρά πράγματα και να γίνουμε περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή μας.