Print this page

Γιατί είναι πιο εύκολο να μεγαλώνεις δύο ή και περισσότερα παιδιά

Για όλους εσάς που αναρωτιέστε εάν αντέχετε να κάνετε άλλο παιδί. 

Εάν έχετε ήδη ένα παιδί σίγουρα έχουν υπάρξει στιγμές που σκεφτήκατε «πώς αντέχουν οι άνθρωποι και το περνάνε όλο αυτό από την αρχή ξανά;» Κι όμως… Όπως μπορούν να σας διαβεβαιώσουν όσοι το έχουν κάνει, το να έχεις δύο ή και περισσότερα παιδιά δεν είναι πιο δύσκολο από το να μεγαλώνεις ένα. Κι αυτοί είναι όλοι οι λόγοι που σκεφτήκαμε για να σας πείσουμε:

Υπάρχει ήδη η εμπειρία

Όταν ένας γονιός αποκτάει το δεύτερο ή τρίτο παιδί του, δεν έχει το άγχος ή την αγωνία του τι να περιμένει. Έχει ήδη βιώσει την εμπειρία και ξέρει πώς να χειριστεί την κατάσταση.

Το στρες είναι λιγότερο

Όλες οι σχετικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι  οι γονείς που έχουν από τέσσερα παιδιά και πάνω (!) είναι λιγότερο στρεσαρισμένοι από όσους έχουν λιγότερα! Πιθανότατα, δεν έχουν το χρόνο να αγχωθούν, αλλά και πάλι…

Δεν νιώθεις ποτέ μόνος

Ακόμα και στις φάσεις ή τις ηλικίες που το ένα παιδί δεν θέλει και πολλά πολλά με τους γονείς, υπάρχει το άλλο που ακόμα ζητάει αγκαλιές. Εάν είστε από τους ανθρώπους που δεν θέλουν να μένουν ποτέ μόνοι, ένα ακόμα παιδί είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι δεν θα είστε για τα επόμενα (πολλά) χρόνια.

Τα παιδικά ρούχα βγάζουν τα λεφτά τους

Θυμάστε εκείνο το τέλειο μπουφανάκι που θέλατε να πάρετε αλλά σας φαινόταν πολύ ακριβό για κάτι που θα φορεθεί μόνο μία σεζόν; Εάν είχατε κι ένα μικρότερο παιδί θα ξέρατε ότι σε λίγο θα το ξαναβγάλετε από τη ντουλάπα για να το φορέσει κι αυτό, οπότε η σπατάλη θα ήταν μικρότερη.

Τα παιδιά έχουν παρέα

Δεν θα σας πούμε ψέματα, θα υπάρχουν καυγάδες και τσακωμοί και περιπτώσεις που δεν θα θέλει το ένα να δει στα μάτια του το άλλο. Όμως σε γενικές γραμμές, τα αδέρφια μεγαλώνουν έχοντας δεδομένη την παρέα για παιχνίδι. Κάτι που εάν έχετε μόνο ένα παιδί θα πρέπει να εξασφαλίζετε τακτικά.

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να κοινωνικοποιούνται από μόνα τους

Στην πραγματικότητα, το μαθαίνουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Όταν έχει αδέρφια αναγκαστικά θα μάθεις να μοιράζεσαι, να περιμένεις τη σειρά σου και να αναγνωρίζεις τα δικαιώματα του άλλου πάνω σε ό,τι θεωρείς «δικό σου» (όπως η μαμά, για παράδειγμα).

Ο μεταξύ τους ανταγωνισμός μπορεί να αξιοποιηθεί για όφελος των γονιών

Ποιος θα μαζέψει πιο γρήγορα το δωμάτιό του; Ποιος θα βοηθήσει τη μαμά να αδειάσει το πλυντήριο;  Ποιος θα μπει πιο γρήγορα στο αυτοκίνητο; Απλά χρησιμοποιήστε την αντίστροφη ψυχολογία για να πετύχετε αυτό που θέλετε!

Οι γονείς έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό  τους

Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε ήδη κάνει κάποια λάθη με το πρώτο σας παιδί κι από ό,τι φαίνεται αυτό εξακολουθεί να είναι μια χαρά! Επιπλέον, έχετε ήδη πειραματιστεί με το τι έχει αποτέλεσμα και τι όχι προκειμένου το παιδί να συμμορφωθεί με τα όρια και τους κανόνες που βάζετε. Το εάν το δεύτερο παιδί θα είναι εξίσου δεκτικό στις ίδιες μεθόδους, είναι μια άλλη ιστορία…

Έχουν ένα φίλο για την υπόλοιπη ζωή τους

Τα αδέρφια, ακόμα κι εκείνα που καυγαδίζουν, ξέρουν ότι έχουν κι άλλους ανθρώπους δικούς τους –εκτός από τη μαμά και το μπαμπά. Κι όταν οι κόντρες και οι προστριβές τελειώσουν το πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν μεταξύ τους εκείνη την υπέροχη αδερφική σχέση που ονειρεύεστε για μια ζωή!