Print this page

Να κάνω δεύτερο παιδί; Οι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη

Ποια είναι τα σωστά κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να πάρετε την απόφαση να μεγαλώσετε την οικογένειά σας. 

Το μωρό σας πλέον κοιμάται όλη τη νύχτα, λερώνει σημαντικά λιγότερες πάνες το 24ωρο κι εσείς επιτέλους έχετε αρχίσει να νιώθετε ξανά όχι μόνο μανούλα αλλά και... άνθρωπος;  Είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να πάτε για το δεύτερο; Πριν αρχίσετε να καλομαθαίνετε και πριν ξεχάσετε σε πιο ντουλάπι έχετε καταχωνιάσει τον αποστηρωτή και το θήλαστρο; Ή καλύτερα να περιμένετε λίγο ακόμα, να χορτάσετε απερίσπαστη αυτούς τους τόσο σημαντικούς μήνες του πρώτου μωρού σας, που θα κάνει τα πρώτα του βήματα και θα πει τις πρώτες λεξούλες; Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλέξετε να προσπαθήσετε να συμπληρώσετε την οικογένεια άμεσα είτε προτιμήσετε να διαφυλάξετε τα... λογικά σας περιμένοντας ώστε να παιδιά σας να έχουν μια μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας, υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά.

Τι λέει η επιστήμη;

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, η ιδανική διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε δύο αδέρφια είναι 2 έως 3 χρόνια. Από γυναικολογικής άποψης, οι γιατροί εκτιμούν ότι ο οργανισμός μιας γυναίκας είναι καλό να μην κυοφορήσει ξανά για 18 έως 23 μήνες μετά από έναν τοκετό, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.  Ωστόσο, αυτό είναι απλώς μια σύσταση και δεν δεσμεύει σε καμία περίπτωση τους γονείς που έχουν δικαίωμα να επιλέξουν κάτι άλλο για τη δική τους οικογένεια.

Τι πρέπει να λάβω υπόψη πριν αποφασίσω;

Ένα δεύτερο παιδί είναι επόμενο να επηρεάσει την καθημερινότητα της οικογένειας με πολλούς τρόπους. Μερικά από αυτά που πρέπει να έχετε στο νου προκειμένου να κάνετε την επιλογή σας είναι:

Η ηλικία σας: Είναι ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας που σχετίζεται με το πόσο χρόνο μπορείτε να περιμένετε για να κάνετε δεύτερο παιδί. Εάν είστε 38 ετών και πάνω δεν έχετε την πολυτέλεια να αποκτήσετε το επόμενο παιδί αφού το πρωτότοκο πάει στο νηπιαγωγείο! Μην ξεχνάτε ότι η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει να φθίνει σημαντικά μετά τα 35 και ίσως χρειαστεί να προσπαθήσετε για περισσότερο χρόνο μέχρι να καταφέρετε τη σύλληψη.

Τα οικονομικά σας: Ένα μωρό κοστίζει κι αν ήδη αντιμετωπίζετε προβλήματα, είναι πιθανό μια νέα εγκυμοσύνη να τινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα. Πριν αποφασίσετε φροντίστε να εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενο που θα επηρεάσουν τα οικονομικά σας, όπως για παράδειγμα εάν θα έχετε τη δυνατότητα να συνεχίσετε να εργάζεστε ή πόσα επιπλέον χρήματα θα σας ζητήσει η baby sitter για να κρατήσει δύο παιδιά.

Η άποψη του συντρόφου σας: Οι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την οικογένεια, θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού. Κανείς όμως δεν μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι θέλετε κι οι δύο το ίδιο, την ίδια στιγμή. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι μια σοβαρή και εκ βαθέων συζήτηση.

Όταν τα αδέρφια έχουν μικρή διαφορά ηλικίας: τα υπέρ και τα κατά

Τα πλεονεκτήματα:

Τα αδέρφια που γεννιούνται κοντά το ένα στο άλλο είναι πιο εύκολο να μοιραστούν τα ρούχα και τα παιχνίδια τους, έχουν λιγότερους καυγάδες και δεν διεκδικούν ιδιαίτερα την προσοχή των γονιών τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζήλια και ο ανταγωνισμός είναι μικρότερης έντασης όταν πρόκειται για αδέρφια που έχουν μικρή διαφορά ηλικίας σε σχέση με όσα έχουν μεγαλύτερη.

Μπορεί να πρώτα χρόνια να έχουν μεγαλύτερες πρακτικές δυσκολίες αφού οι γονείς πρέπει να ασχολούνται ταυτόχρονα με τη φροντίδα δύο μικρών παιδιών, στο μέλλον όμως οι κόποι τους ανταμείβονται καθώς αυτά τα αδέρφια μεγαλώνοντας διατηρούν πιο στενή σχέση μεταξύ τους, έχουν το ένα το άλλο για να παίζουν και μοιράζονται τα πράγματά τους χωρίς δυσκολία.

Οι γονείς «ξεμπερδεύουν» με τα πρώτα δύσκολα χρόνια πιο γρήγορα και μπορούν μετά από ένα διάστημα να επιστρέψουν στις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις τους, χωρίς το άγχος ότι θα πρέπει να αποσυρθούν ξανά για να κάνουν άλλο παιδί.

Τα μειονεκτήματα:

- Στη δεύτερη εγκυμοσύνη και τη λοχεία, δεν υπάρχει η πολυτέλεια η γυναίκα να ξεκουράζεται όσο θα ήθελε, αφού έχει παράλληλα να φροντίσει ένα νήπιο.

- Στην πράξη, είναι σαν να μεγαλώνεις ταυτόχρονα δύο μωρά, που σημαίνει διπλά ξενύχτια, διπλές αλλαγές πάνας, διπλά ταΐσματα κ.λπ..

Όταν τα αδέρφια έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας: τα υπέρ και τα κατά

Τα πλεονεκτήματα:

- Οι γονείς είναι περισσότερο «έτοιμοι». τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά να υποδεχτούν ένα δεύτερο παιδί, γιατί έχουν στη διάθεσή τους ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί από τη γέννηση του ενός έως τη γέννηση του άλλου να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους ως γονείς και να αποκτήσουν εμπειρία.

- Η ζωή είναι κάπως πιο εύκολη με ένα βρέφος και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, σε σχέση με δύο μωρά. Το πρώτο παιδί είναι πλέον αρκετά αυτόνομο όταν αποκτήσει αδερφάκι κι έτσι μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο μωρό.

Τα μειονεκτήματα:

- Η μεγάλη διαφορά ηλικίας δεν επιτρέπει στα αδέρφια να παίζουν μαζί και να απολαμβάνουν το ένα την παρέα του άλλου, τουλάχιστον κατά την παιδική ηλικία τους.

- Οι γονείς περνούν μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους φροντίζοντας τα ανήλικα παιδιά τους, κι αυτό δυσκολεύει αρκετά την επαγγελματική ανέλιξή τους ή την απασχόληση με άλλα πράγματα που απολαμβάνουν στη ζωή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσα υπέρ κι όσα κατά κι αν διαβάσει κανείς, η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι εύκολο να ληφθεί με βάση τη λογική. Οπότε, ίσως είναι προτιμότερο να την πάρετε με την καρδιά σας! Όποια κι αν είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο ή το απώτερο μέλλον, να είστε προετοιμασμένοι να βιώσετε στο διπλάσιο όλες τις προκλήσεις της μητρότητας και της πατρότητας. Αλλά και όλες τις χαρές!!!