Print this page

Απλοί τρόποι να φροντίσετε τον εαυτό σας -φροντίζοντας παράλληλα τα παιδιά σας

Μόνο όταν η μαμά είναι σωματικά και ψυχικά υγιής μπορεί να ασχοληθεί ουσιαστικά με την οικογένειά της. 

Ας αρχίσουμε με τα βασικά: δεν είναι πολυτέλεια να ασχοληθεί μια μαμά (και) με τον εαυτό της. Είναι υποχρεώσή της! Οι γονείς που παραβλέπουν τις δικές τους σωματικές και ψυχικές ανάγκες είναι «καταδικασμένοι» να ζήσουν μέσα στο στρες, το burnout ή και την κατάθλιψη. Όμως έτσι, πώς θα καταφέρουν να μεγαλώσουν και να φροντίσουν σωστά τα παιδιά τους;

Από την άλλη, «ασχολούμαι με τον εαυτό μου» δεν σημαίνει ακριβώς «περνάω την ημέρα σε ένα σπα». Η αυτο-φροντίδα είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε ενώ παράλληλα ασχολούμαστε ενεργά με τα παιδιά μας. Να μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε:

 

Κάντε ένα μικρό διάλειμμα

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας και το μυαλό σας και σημαίνουν ότι έχετε ανάγκη από μια μικρή παύση. Ακόμα και το να πάτε μέχρι την κουζίνα να φτιάξετε έναν καφέ, να κάνετε ένα αφρόλουτρο ή το να πεταχτείτε μέχρι το κομμωτήριο για ένα απλό χτένισμα, μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σας. Μια άλλη καλή άσκηση είναι να αφιερώσετε αυτό το λίγο χρόνο στο να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές (η καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου βοηθάει πολύ στο να νιώθουμε πιο ήρεμοι και δραστήριοι). Ο στόχος είναι να νιώσετε ότι ακούτε τις ανάγκες σας και ανταποκρίνεστε. Εάν νιώθετε «στερημένοι» από φροντίδα είναι αναμενόμενο να χάσετε την υπομονή σας με τα παιδιά και να μην είστε όσο καλή μαμά μπορείτε να είστε.

 

Προσέξτε τη διατροφή σας

Ο πιο απλός αλλά εγγυημένος τρόπος να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι να τρώμε σωστά και να κοιμόμαστε καλά. Οι πρόχειρες τροφές είναι γεμάτες από ζάχαρη και λιπαρά που προκαλούν αστάθεια στα επίπεδα του σακχάρου, με αποτέλεσμα να νιώθουμε εκνευρισμό και εξάντληση. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη (ψάρι, κοτόπουλο, άπαχο κρέας), ώστε να έχετε τις θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει ως καύσιμα για να ανταπεξέλθει στην κοπιαστική καθημερινότητα.

 

Μάθετε να λέτε «όχι»

Αυτά που ο καθένας μας μπορεί να κάνει μέσα σε μια μέρα είναι συγκεκριμένα. Όταν νιώθετε ότι ήδη έχετε να κάνετε πάρα πολλά είναι ανώφελο να λέτε «ναι» σε μία ακόμα υποχρέωση που πρέπει να διεκπαιρεώσετε. Βάλτε όριο στο πόσα μπορείτε (και θέλετε) να αναλάβετε. Πείτε «όχι» σε ό,τι απλά σας κουράζει ακόμα πιο πολύ. Αντίθετα, πείτε «ναι» σε κάτι που σας γεμίζει και σας ανανεώνει.

 

Εντοπίστε πότε νιώθετε περισσότερο στρες και εκνευρισμό

Τι είναι αυτό που σας δυσκολεύει πιο πολύ μέσα στη μέρα; Μπορεί να είναι η ώρα του φαγητού, όταν πρέπει να ταΐσετε ένα νήπιο που αρνείται να φάει οτιδήποτε. Ή αργά το βράδυ όταν εσείς θέλετε όσο τίποτα άλλο να πέσετε στο κρεβάτι αλλά τα παιδιά δεν έχουν όρεξη για ύπνο. Εκείνες τις στιγμές απλά υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν είστε υποχρεωμένη να δεχτείτε τα πράγματα ως έχουν. Είστε το αφεντικό του εαυτού σας και έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε τι είναι καλύτερο για εσάς. Μην γίνεστε θύμα προκειμένου να μη δυσαρεστήσετε τα παιδιά σας. Αναθέστε αρμοδιότητες στο σύντροφό σας, εξηγήστε κοφτά και χωρίς να σηκώνετε αντιρρήσεις στο παιδί σας ότι αυτό είναι το φαγητό για σήμερα (μπορεί αν θέλει να μην το φάει, αλλά όχι να αρχίσει να γκρινιάζει), παραγγείλτε κάτι έτοιμο για το βράδυ. Είστε ισότιμο μέλος αυτής της οικογένειας και όχι εκείνη που πρέπει να φροντίζει όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι!

 

Κάθε μέρα κάντε κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την ιδιότητα της μαμάς

Θυμηθείτε την εποχή πριν κάνετε παιδιά. Τι σας άρεσε να κάνετε τότε; Ποια ήταν τα χόμπι σας; Είστε ακόμα εκείνη η γυναίκα. Και πιθανότατα θα απολαμβάνατε και σήμερα να ασχοληθείτε με κάτι από αυτά. Κάντε το σαν ένα δώρο στον εαυτό σας.