Print this page

5 tips για να χτίσετε μια υπέροχη σχέση εμπιστοσύνης με την κόρη σας

Η σχέση μαμάς-κόρης είναι μια σχέση στοργής για όλη τη ζωή τους. Αρκεί να επενδύσετε το χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται για να κερδίσετε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνης της μίας προς την άλλη. 

Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και ο δεσμός μάνας – κόρης είναι ευάλωτος και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Πολλά είναι αυτά που θέτουν σε κίνδυνο την καλή επικοινωνία και αμοιβαίο δεσμό: προσωπικότητα, ταμπεραμέντο, εμπειρίες.

Οι μαμάδες έχουν την ευκαιρία να μάθουν στις κόρες τους πώς να μεγαλώσουν και να είναι οι οδηγοί, οι προστάτες και οι φίλες τους. Είναι σημαντικό να διατηρήσουν στενό δέσιμο ακόμα και όταν η σχέση, όπως όλες, περνάει δυσκολίες. Πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;

Αφήστε την να μιλήσει και ακούστε την με προσοχή
Όπως όλες οι γυναίκες έτσι και οι κόρες αγαπούν την προφορική επικοινωνία. Βρείτε λοιπόν χρόνο για να περάσετε με την κόρη σας χωρίς περισπασμούς ώστε να την ακούσετε με προσοχή. Μια ιδανική στιγμή είναι η ώρα που πάει στο κρεβάτι. Όλα τα κοριτσάκια προτιμούν να κουβεντιάσουν από το να πέσουν για ύπνο. Αν η κόρη σας είναι μεγαλύτερη, μια θαυμάσια ευκαιρία είναι να την ακολουθείτε από την ώρα που μπαίνει στο σπίτι γυρνώντας από το σχολείο, το φροντιστήριο, την σαββατιάτική έξοδο. Όση ώρα κρεμάτε τα ρούχα της εκείνη θα αποσυμπιέζει από όσα έχουν συμβεί μέσα στη μέρα και εσείς θα μαθαίνετε σημαντικά πράγματα για την ζωή της. Κάντε ερωτήσεις αν θέλετε και μη βιαστείτε να συμβουλέψετε: απλά ακούστε εκείνη και όσα λέει από τα εσώψυχά της.

Ενδιαφερθείτε να μάθετε τι αγαπά και αγαπήστε το και εσείς 
Χορός; Ποπ μουσική; Σπορ; Ίσως και η μόδα. Όποιο και αν είναι το πάθος της συμμεριστείτε το. Αν της αρέσει ο χορός μπορείτε να κανονίσετε να πηγαίνετε μαζί σε παραστάσεις χορού. Έτσι θα βρείτε αφορμή για να δημιουργήσετε δικές σας στιγμές μαζί.

Μην αντιδράτε στο δράμα
Όπως πρέπει να την ακούτε όση ώρα μιλάει έτσι πρέπει να ελέγχετε και τις αντιδράσεις σας στο οτιδήποτε πει. Είναι πιθανό να ξεστομίσει κάτι που θα προκαλέσει την άμεση αντίδρασή σας : να την διορθώσετε ή να την προστατέψετε. Αυτή η παρεμβολή όμως θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα και θα την τρέψει σε φυγή ή θα σταματήσει να σας ανοίγει την καρδιά της. Μπορεί να φοβηθεί πως αν ξαναμιλήσει ανοιχτά θα πει κάτι προσβλητικό, κάτι κακό ή λάθος. «Κάντε την καρδιά σας πέτρα» λοιπόν και μείνετε στις ερωτήσεις.

Διδάξτε της όσα ξέρετε
Μπορεί η κόρη σας να θέλει να γίνει σαν εσάς όταν μεγαλώσει ή μπορεί να θέλει εντελώς το αντίθετο. Εσείς έχετε άλλα πράγματα να της μάθετε και όχι μόνο τα διάφορα πρακτικά ζητήματα που θα μάθει έτσι και αλλιώς μόνη της. Εσείς πρέπει να της μεταφέρετε το ήθος και τις αξίες σας: πίστη, ακεραιότητα, δυναμισμό, επιμονή και οτιδήποτε τη βοηθήσει να γίνει σωστός άνθρωπος όταν βγει στον κόσμο. Αν της δώσετε τέτοια εφόδια θα αναζητά την συμβουλή σας ακόμα και όταν θα είναι μεγάλη και δεν θα ζει μαζί σας.

Μιλήστε μαζί της για τις σχέσεις της
Τα κορίτσια έχουν πολύπλοκες σχέσεις όσο μεγαλώνουν. Για κάποιο λόγο, ανταγωνισμοί, ζήλειες, κουτσομπολιά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Στο χέρι σας είναι να της δείξετε τι σημαίνει σωστή γυναικεία φιλία και ξεκινήστε από τον τρόπο που επικοινωνείτε εσείς με τις φίλες σας. Η κόρη σας πώς φέρεται όταν είναι με τις δικές της; Αισθάνεται άνετα ή αλλάζει την προσωπικότητά της για να ταιριάζει μαζί τους; Το ίδιο ισχύει και για τις ερωτικές της σχέσεις, παίζει σημαντικό ρόλο να έχετε υγιή σχέση με τον σύντροφό σας, σχέση που να βασίζεται στην αλληλοεκτίμηση, ειλικρίνεια και σεβασμό.