Print this page

Ποιες είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρώπη για να μεγαλώσει κανείς παιδιά;

Και ποια είναι η θέση της Ελλάδας στη λίστα;

Πριν λίγες μέρες η Unicef δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης των στοιχείων που συλλέγει ο ΟΟΣΑ από τα κράτη-μέλη του η οποία εστιάζει στις πολιτικές που ακολουθούν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τη δημιουργία οικογένειας. Μερικές από τις παραμέτρους που έλαβε υπόψη η ανάλυση είναι η άδεια λοχείας και η άδεια μητρότητας μετ′ αποδοχών, η γονική άδεια για τους μπαμάδες επίσης μετ′ αποδοχών, η μέριμνα για τη φροντίδα των παιδιών πριν την ηλικία των τριών ετών αλλά και στην προσχολική ηλικία. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην κορυφή της λίστας ως η πιο φιλική προς τις οικογένειες ευρωπαϊκή χώρα (σε σύνολο 31 χωρών) βρίσκεται η Σουηδία. Στη δεύτερη θέση είναι η Νορβηγία, ενώ στην 5η θέση βρίσκεται Πορτογαλία, που φαίνεται πως παρά το γεγονός ότι «χτυπήθηκε» από την οικονομική κρίση κατάφερε να στηρίξει ικανοποιητικά τα νέα ζευγάρια που επιθυμούσαν να κάνουν οικογένεια. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η (πρότελευταία) θέση, ενώ έκπληξη αποτελεί και μηλή θέση (29η) όπου βρέθηκε η οικονομικά ισχυρή Μ. Βρετανία αλλά και η χώρα με την χειρότερη επίδοση που (παραδόξως;) είναι η Ελβετί!.Η έρευνα της Unicef δημοσιεύτηκε τον Ιουνίου του 2019 και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αφορούν το 2016 ενώ τα ευρήματα απεικονίζονται στο Infographic του Statista.  

Infographic: UK among Europe's least family-friendly countries | Statista