Print this page

6 συμβουλές για να μη χάσετε το παιδί σας στην παραλία ή μέσα στο πλήθος

Τα παιδιά νιώθουν ελεύθερα στις διακοπές κι έτσι πρέπει να νιώθουν. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος καθώς παίζουν και τρέχουν να απομακρυνθούν και να χαθούν. Πώς θα το αποφύγετε. 

Για να μην έχετε το άγχος ότι το παιδί μπορεί να απορροφηθεί από το παιχνίδι στην παραλία ή στον τόπο των διακοπών σας και να φύγει από κοντά σας, καλό είναι να κάνετε κάποια πράγματα εκ των προτέρων, όπως αυτά:

Κάντε του μια σύντομη κουβέντα μόλις φτάσετε στον προορισμό των διακοπών σας

Χωρίς να του προκαλέσετε πανικό τονίζοντάς του ότι μπορεί να πνιγεί εάν απομακρυνθεί μόνο του στη θάλασσα ή να χαθεί γιατί δεν θα ξέρει πώς να γυρίσει πίσω σε εσάς σε περίπτωση που φύγει από κοντά σας, κάντε μια ήρεμη κουβέντα εξηγώντας ότι σε αυτό το μέρος υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και δεν είναι απίθανο να χαθείτε μεταξύ σας γι’ αυτό πρέπει να βάλετε κάποιους κανόνες. Για να μπορέσει όμως και το παιδί να απολαύσει τις διακοπές του και να μην κολλήσει δίπλα σας πάνω στην πετσέτα της παραλίας, πείτε τους ότι αν τυχόν βρεθεί κάπου όπου δεν σας έχει στο οπτικό πεδίο του θα πρέπει να μείνει ήρεμο και να περιμένει μέχρι να το βρείτε εσείς.

Φροντίστε να είστε πάντα δίπλα του κοντά στη θάλασσα

Ένας γλάρος, ένα κύμα ή ένα άλλο παιδάκι, μπορεί εύκολα να παρασύρουν το παιδί σας μακριά από εκεί που κάθεστε εσείς. Επομένως, πάρτε απόφαση ότι αυτό δεν είναι το καλοκαίρι που θα μπορέσετε να το περάσετε ανέμελη στην ξαπλώστρα διαβάζοντας το βιβλίο σας (θα έρθει κι αυτό αλλά αργότερα, όταν το παιδί μεγαλώσει). Για μέγιστη ασφάλεια, πηγαίνετε παντού μαζί με το παιδί σας. Εάν είναι ακόμα πολύ μικρό, προτιμήστε να το έχετε ασφαλισμένο στο καροτσάκι του όταν είστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο.

Ορίστε ένα σταθερό σημείο όπου θα βρεθείτε

Φτάνοντας στην παραλία κι αφού βάλετε όλοι αντηλιακό, καθορίστε ένα σημείο όπου θα βρεθείτε σε περίπτωση που απομακρυνθεί χωρίς να το καταλάβει. Διαλέξτε κάτι που είναι εμφανές από κάθε μέρος της πλαζ, όπως μια μεγάλη χρωματιστή ομπρέλα (προσέξτε, θα πρέπει να είναι της παραλίας κι όχι κάποιου λουόμενου που ενδεχομένως θα έχει φύγει όταν θα χρειαστείτε την ομπρέλα του σαν σημείο αναφοράς), το beach bar, ο ναυαγοσώστης ή μια μεγάλη κατασκευή στην άμμο.

Φορέστε του ρούχα με έντονα χρώματα

Ένα φανταχτερό μπλουζάκι ή σακίδιο μπορεί να διευκολύνει στον εντοπισμό του παιδιού. Διαλέξτε ρούχα σε έντονο χρώμα τόσο όταν πηγαίνετε στην παραλία όσο και στην απογευματινή σας βόλτα, εάν φοβάστε ότι μπορεί να χάσετε το παιδί στο πλήθος.

Ζητήστε του να απομνημονεύσει το δρόμο προς το κατάλυμά σας

Φροντίστε να κάνετε πάντα την ίδια διαδρομή προς το ξενοδοχείο ή το δωμάτιο όπου μένετε ώστε το παιδί να μάθει το δρόμο και να μπορεί να επιστρέψει μόνο του αν χρειαστεί. Επισημάνετέ του διάφορα σημεία στη διαδρομή, όπως ένα σπίτι με χρωματιστή πόρτα ή μια στροφή όπου υπάρχει ένα παγωτατζίδικο για να του είναι πιο εύκολο να την απομνημονεύσει. Όταν γυρίζετε το βράδυ, πείτε του να σας δείξει αυτό το δρόμο προς το κατάλυμα.

Βρείτε ένα δικό σας ηχητικό σινιάλο

Ένα συγκεκριμένο σφύριγμα ή μια κραυγή μπορεί να δώσει στο παιδί τη δυνατότητα να σας εντοπίσει με την ακοή του σε περίπτωση που δεν μπορεί να δει πού βρίσκεστε. Δεν έχει σημασία αν νιώθετε ότι θα γίνετε ρεζίλι κάνοντάς τη. Το ζητούμενο είναι να βρεθείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ξανά κοντά στο παιδί.