Print this page

Τι πρέπει να ρωτήσουμε στη συνάντηση με τον δάσκαλο του παιδιού

Ποιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στη συνάντηση με τον δάσκαλο για να αποκτήσουμε μια κατατοπιστική εικόνα του παιδιού μας στο σχολείο.

Η αλήθεια είναι πως δεν μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να συναντήσουμε κατ’ ιδίαν τον δάσκαλο και να μάθουμε για την πρόοδο και την προσπάθεια του παιδιού μας  στο σχολείο.  Ίσως η συνάντηση να πάει κατ’ ευχήν και να μάθουμε ό, τι χρειαζόμασταν. Υπάρχουν όμως και φορές που φεύγουμε από το σχολείο με την αίσθηση πως δεν ακούσαμε τίποτα καινούργιο ή, ακόμα χειρότερα, ότι όλοι οι γονείς ακούσαμε το ίδιο «ρεπερτόριο». Αν όμως, ξεκινήσουμε εμείς την συζήτηση και απευθύνουμε συγκεκριμένες ερωτήσεις στο δάσκαλο, τότε θα διευκολύνουμε τον ίδιο και  κυρίως θα μάθουμε  σημαντικές πληροφορίες για το παιδί μας.  Καλό είναι λοιπόν, να αποφύγουμε  ερωτήσεις  που είναι εύκολο να μάθουμε με άλλο τρόπο (π.χ. διδακτέα ύλη, πρόγραμμα μαθημάτων). Παρακάτω ακολουθούν πέντε ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε πληρέστερη ενημέρωση στα λίγα λεπτά που έχουμε στη διάθεση μας να συζητήσουμε με τον δάσκαλο.

Σε ποιον τομέα βλέπετε πως είναι πιο ικανός μαθητής το παιδί μου;

Αυτή η ερώτηση έχει επικεντρώνεται στο παιδί παράλληλα όμως, δίνει την ευκαιρία στον δάσκαλο να το αξιολογήσει εφ'όλης της ύλης. Μερικές φορές όταν οι γονείς κάνουν αυτήν την ερώτηση ακούν με έκπληξη πως το παιδί τους παρουσιάζει διάφορες δεξιότητες στη τάξη, άγνωστες όμως στο σπίτι! 

Πού πιστεύετε πως πρέπει να επικεντρωθούμε για να βελτιώσουμε την απόδοσή του; 

Με το να θέτουμε ένα στόχο την φορά, διευκολύνουμε τόσο την μελέτη στο σπίτι αλλά και τον δάσκαλο στη τάξη. Είναι πολύ σημαντικό όμως να επανερχόμαστε στον δάσκαλο είτε με email είτε σε επόμενες συναντήσεις και να ενημερωνόμαστε για την πρόοδο του παιδιού μας, για να βοηθήσουμε και τον ίδιο να ξέρει να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του για το παιδί .  

Ποια είναι η συμμετοχή του παιδιού στην τάξη; 

Ίσως φαίνεται περίεργη ερώτηση αλλά μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες.  Αυτό γιατί η προσωπικότητα του κάθε παιδιού αλλάζει  και αποκαλύπτει πράγματα που ίσως δεν ξέραμε όταν έρχεται σε επαφή με πολλά παιδιά.  Επίσης με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μάθουμε αν π.χ. συμμετέχει σε συζητήσεις στη τάξη, αν βοηθάει τους συμμαθητές του ή αν απολαμβάνει να κάνει τη τάξη να γελά.  Η πληροφορία αυτή είναι χρήσιμη για τα επόμενα στάδια εκπαίδευσης, όπως το γυμνάσιο  όπου θέματα όπως η δημοτικότητα  έχουν  αντίκτυπο στη μαθησιακή του ικανότητα.

Με ποιον συμμαθητή συνεργάζεται καλά το παιδί μου;

Να πώς θα δώσουμε την ευκαιρία στον δάσκαλο να σχολιάσει την συμπεριφορά του παιδιού που είναι εξίσου σημαντική με τις ακαδημαϊκές γνώσεις. Παράλληλα, επιτρέπει στους γονείς  να γνωρίσουμε περισσότερα για την κοινωνικότητα του παιδιού μας. Αν καταλάβουμε με ποιον συμμαθητή συνεργάζεται ωραία στο σχολείο σε σύγκριση με τον φίλο που απλά κάνουν πλάκα και δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στη μελέτη, μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε πιο παραγωγικές συνθήκες μελέτης στο σχολείο και στο σπίτι.

Έχετε παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό στη συμπεριφορά του παιδού;

Η πιο σημαντική ερώτηση που αξίζει και την λεπτομερέστερη απάντηση. Μερικές φορές σπαταλούμε περισσότερο χρόνο για να συζητάμε με τον δάσκαλο την αξιολόγηση του παιδιού μας ως μαθητή στη τάξη, αν είναι μελετηρό και ποιες είναι οι επιδόσεις του στο σχολείο και ξεχνάμε να ρωτήσουμε κάτι πολύ σημαντικό: αν υπάρχει κάτι που τον ανησυχεί στη συμπεριφορά του παιδιού.  Είναι ένα σημείο που τόσο εμείς όσο και ο δάσκαλος χρειάζεται να εξετάσουμε διεξοδικά: πως αντιδρά δηλαδή το παιδί μας στα ερεθίσματα του σχολικού του περιβάλλοντος και πως φαίνεται να επηρεάζεται η συναισθηματική, κοινωνική και πνευματική του κατάσταση.