Print this page

Τα μεγαλύτερη λάθη που κάνουν οι νέες μαμάδες

Όλα αυτά που σίγουρα θα ήθελαν να κάνουν διαφορετικά την επόμενη φορά!

Ακόμα και οι πιο χαλαρές νέες μαμάδες ή και αυτές που έχουν όλη τη γνώση που χρειάζεται για να μην νιώθουν τόσο άγχος (π.χ. όσες είναι οι ίδιες γυναικολόγοι ή παιδίατροι) πέφτουν συχνά σε λάθη τα οποία τους στερούν τη δυνατότητα να απολαύσουν κάθε στιγμή με το νεογέννητο μωρό τους. Αυτά είναι τα 5 πιο συνηθισμένα:

Θεωρούν ότι πρέπει να νιώσουν δεμένες με το μωρό από την πρώτη στιγμή

Κι όμως, είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις ότι αυτό το πλάσμα είναι κάτι άγνωστο και ξένο για σένα ακόμα και για εβδομάδες μετά τον τοκετό! Άλλωστε, η γνωριμία σας είναι πολύ πρόσφατη κι ακόμα η νέα μαμά δεν έχει ιδέα πώς να αποκρυπτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται το μωρό και τι θέλει να της πει. Όταν κλαίει, μπορεί να πεινάει ή να διψάει ή να είναι κουρασμένο ή να πονάει ή κάτι άλλο που ακόμα δεν την έχει περάσει καν από το μυαλό. Γι' αυτό άλλωστε και συχνά οι πρώτοι τρεις μήνεςτης ζωής του μωρού αποκαλούνται και «4ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης» -το μωρό εξακολουθεί να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο ανάπτυξης όπου η επικοινωνία με τους άλλους είναι πρακτικά εφικτή. Αν λοιπόν νιώθετε ότι δεν είστε καλή μαμά γιατί δεν έχετε νιώσει ακόμα αυτό το υπέρτατο συναίσθημα επικοινωνίας με το μωρό σας, μην ανησυχείτε. Ίσως χρειαστεί να περάσει λίγος χρόνος, αλλά θα συμβεί.

Δεν φροντίζουν αρκετά τον εαυτό τους

Είναι συνηθισμένο για μια γυναίκα να βάζει τις ανάγκες των άλλων πιο ψηλά από τις δικές της στη λίστα με τις προτεραιότητές της -πόσο μάλλον για μια μητέρα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να φροντίσει τους άλλους εάν πρώτα δεν φροντίσει τον εαυτό του. Ως νέα μαμά έχετε πολλές και σημαντικές ανάγκες και πρέπει να μάθετε να τις «ακούτε» και να βεβαιώνεστε ότι ικανοποιούνται με όποιο τρόπο γίνεται. Κοιμηθείτε όταν νυστάζετε, φάτε όταν πεινάτε, κάντε ένα ντους΄οταν θέλετε να νιώσετε πιο καθαρή και πιο χαλαρή. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι το σπίτι θα παραμείνει ακατάστατο ή ότι θα πρέπει να εξηγήσετε σε κάποιους ότι δεν είναι καλή στιγμή να έρθουν για επίσκεψη.

 

Δείτε κι εδώ 10 tips για τους πρώτους μήνες με το μωρό...

 

 

Έχουν ενοχές

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις που, αν και περνούν από το μυαλό σχεδόν όλων των νέων μαμάδων, εντούτοις θεωρούνται «απαγορευμένες» και προκαλούν ντροπή και ενοχή. Μερικές από αυτές είναι: «άλλαξα γνώμη, δεν είμαι σίγουρη ότι θέλω παιδί», «ζηλεύω που όλοι δίνουν σημασία στο παιδί και κανείς σε μένα», «γιατί εγώ πρέπει να αλλάξω τόσο τη ζωή μου κι ο πατέρας του εξακολουθεί να κάνει ό,τι έκανε και πριν;», «το μωρό μου είναι άσχημο». Δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε άσχημα. Αυτές οι σχέσεις είναι συνηθισμένες και σύντομα θα αντικατασταθούν από άλλες που εκφράζουν την απεριόριστη αγάπη για το μωρό σας και τη νέα σας ζωή. Εάν ωστόσο, γίνουν πιο έντονες ή αρχίζουν να επηρεάζουν το πώς και πόσο ασχολείστε με τη φροντίδα του μωρού σας, συζητήστε το με το γυναικολόγο σας ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις συμβουλές των άλλων

Θα βρεθούν πολλοί που θα θέλουν να σας υποδείξουν πώς ακριβώς να φροντίσετε το παιδί σας. Οι περισσότεροι από όσους βρέθηκαν στην ίδια θέση με εσάς θα γνωρίζουν σίγουρα ένα τρόπο να κάνετε τα πράγματα καλύτερα -είτε πρόκειται για το μπάνιο του, τον ύπνο του ή το τάισμά του. Αν και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να σταματήσουν να σας συμβουλεύουν, σίγουρα μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα σε ό,τι σας λέει το ένστικτό σας.

Δεν απολαμβάνουν τις στιγμές με το μωρό τους

Θα έχετε ακούσει ότι τα μωρά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα!!! Είναι αλήθεια. Γι' αυτό, αδειάστε το μυαλό σας από οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας απασχολεί και βεβαιωθείτε ότι ζείτε την κάθε στιγμή με όλες τις αισθήσεις σας! Εστιάστε σε κάθε μυρωδιά, εικόνα, ήχο, αίσθηση που βιώνετε για όσο περισσότερο γίνεται. Το μωρό σας θα περπατήσει, θα πάει στο σχολείο και θα φύγει για σπουδές πολύ πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε. Απολαύστε κάθε στιγμή που περνάτε μαζί του.