Print this page

Τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε την ώρα του ύπνου του μωρού

Αν είστε νέοι γονείς, σίγουρα σας απασχολεί το τρίπτυχο: ύπνος, τροφή, υγιεινή του  μωρού σας. Τυχόν λάθη δικαιολογούνται γιατί γίνονται από το άγχος και την απειρία του νέου γονιού. Εμείς συλλέξαμε μια λίστα με τα παρακάτω πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνετε όταν βάζετε για ύπνο το μωρό σας.

Το μωρό σας κοιμάται σχεδόν αμέσως μετά το τάισμα του; Μην θεωρήσετε πως είστε τυχεροί και πως αυτό θα γίνεται πάντα. Οι πρώτες εβδομάδες ακόμα και οι πρώτοι μήνες της ζωής του παιδιού δεν είναι ενδεικτικοί για το πως θα κοιμάται αργότερα, όσο μεγαλώνει. Έχετε ακούσει για την αναδρομή ύπνου; Γίνεται συνήθως μετά τους 4 μήνες ζωής του βρέφους και σηματοδοτεί την ανάπτυξη του μωρού αλλά και την αλλαγή στον ύπνο του. Μπορεί δηλαδή πλέον να ξυπνάει τη νύχτα και να κοιμάται πολύ αργότερα παρά τις απελπισμένες προσπάθειές σας.

Σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ με το νεογέννητο αγκαλιά; Καταλαβαίνουμε πως είναι από τα πιο γλυκά συναισθήματα στον κόσμο όμως είναι -δυστυχώς- επικίνδυνο. Το παιδί μπορεί να σας πέσει ή να συμβεί κάτι άλλο χειρότερο. Ρωτείστε τον γιατρό σας πότε και με ποιο τρόπο μπορείτε να κοιμηθείτε παρέα χωρίς αυτό να αποβεί μοιραίο για το μωρό σας.

Μην αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Είναι φυσιολογικό να θέλετε να το αφήσετε να νανουρίζεται στο καθισματάκι του ενόσω εσείς οδηγείτε. Όμως πρέπει να προσέχετε γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσει μπροστά το κεφάλι του και να διακοπεί η αναπνευστική δίοδος. Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι να αφήσετε το μωρό να κοιμάται στο κάθισμα μέσα στο σπίτι ενώ κοιμάστε και εσείς. Ειδικοί λένε πως είναι προτιμότερο να έχετε το μωρό στο αυτοκίνητο γύρω στα 30 λεπτά κυρίως για λόγους σωστής ανάπτυξης του μωρού (δεν μπορεί να κινηθεί μέσα στο αυτοκίνητο καθώς είναι περιορισμένο στο κάθισμα), όμως καλύτερα να ρωτήσετε τον γιατρό σας τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή τη περίπτωση.

Καλυτέρα να μην αγοράσετε αυτούς τους «προφυλακτήρες προστασίας» για την κούνια. Θεωρούνται επικίνδυνοι για πολλούς λόγους: το μωρό μπορεί να χτυπήσει στον ύπνο του το κεφάλι πάνω τους ή μεγαλώνοντας μπορεί να τους χρησιμοποιήσει σαν «βήμα» για να πηδήσει από την κούνια.

Αν προσπαθείτε να μάθετε το παιδί να κοιμάται, μην το αναβάλλετε γιατί βγάζει δόντια, ή γιατί είναι κρυωμένο, ή γιατί είναι παρακουρασμένο ή για διάφορους άλλους λόγους. Οι γιατροί λένε πως είναι εύκολο να μάθει να κοιμάται ένα μωρό μεταξύ 6 και 12 μηνών. Εσείς καλύτερα να εμπιστευτείτε το δικό σας ένστικτο για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για το παιδί σας. Πάντως αν δεν είστε αποφασισμένοι να το μάθετε, δεν θα το καταφέρετε ποτέ!

Καλύτερα να μην έχετε το μωρό στο ίδιο υπνοδωμάτιο με εσάς μετά τους πρώτους έξι μήνες. Αυτό καταρχάς λόγω έλλειψης χώρου (η κούνια - έπιπλο για ένα μωρό 6 μηνών συνήθως δεν χωράει στο υπνοδωμάτιο ) αλλά κυρίως γιατί το μωρό όταν αισθάνεται τόσο κοντά τους γονείς του ξυπνάει πιο εύκολα. Βέβαια, αν εσείς θέλετε και σας ταιριάζει φυσικά μπορείτε να το κάνετε, μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να το κάνετε.
Μην είστε πολύ σίγουροι και μην θεωρείτε πως μπορεί ένα μόνιτορ να αντικαταστήσει εσάς όσον αφορά την ασφάλεια του μωρού σας. Όπως και να έχει είναι μηχανήματα που - ακόμα τουλάχιστον - δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την μητρική ή την πατρική φροντίδα!