Print this page

5 τρόποι να ξεκλέψει λίγο ύπνο μια νέα μαμά

Κανείς δεν χρειάζεται περισσότερο λίγα λεπτά ξεκούρασης από ένα γονιό που απέκτησε πρόσφατα μωρό.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε νέας μαμάς (μαζί με τον ενθουσιασμό και την απέραντη ευτυχία) είναι η κούραση! Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει ευδιάθετος και λειτουργικός όταν ξυπνάει κάτι 2 ώρες μέσα στη νύχτα και όλο το 24ωρο ασχολείται με το να καλύπτει τις ανάγκες ενός μωρού. Τα καλά νέα ότι ακόμα κι έτσι, υπάρχουν τρόποι να ξεκλέψετε μερικά λεπτά ύπνου για να νιώσετε πιο φρέσκια και να πάρετε ενέργεια. Φυσικά, τα ακόμα καλύτερα είναι ότι σε μερικές εβδομάδες θα κοιμάστε οικογενειακώς χωρίς διακοπές όλη νύχτα. Μέχρι τότε, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

Αξιοποιήστε έναν μικρό υπνάκο κάθε τόσο στη διάρκεια της ημέρας

Δεν υπάρχει “εγώ ποτέ δεν κοιμάμαι το μεσημέρι”. Όταν αποκτάς μωρό θα κοιμηθείς και το μεσημέρι και το απόγευμα και νωρίς το πρωί και γενικά όποτε στο επιτρέψουν οι συνθήκες. Σύμφωνοι, αυτό που συμβαίνει θυμίζει πολύ λιγότερο “σιέστα” και περισσότερο...κατάρρευση στον καναπέ, αλλά ακόμα κι έτσι είναι καλύτερο από το τίποτα. Φροντίστε να φοράτε συνέχεια άνετα ρούχα ώστε να μπορείτε να ξαπλώνετε ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε και να κλείνετε τα μάτια μας μέχρι να ακούσετε το επόμενο κλάμα.

Κοιμηθείτε σε βάρδιες

Η γονεϊκότητα είναι ομαδική δουλειά και κανείς δεν πρέπει να την αναλαμβάνει μόνος όταν υπάρχουν δύο για να την κάνουν. Ακόμα κι αν θηλάζετε -κάτι που, προφανώς, δεν μπορεί να αναλάβει ο πατέρας του μωρού- έχει μεγάλη διαφορά να κάνετε όλο το “πακέτο” τη νύχτα (τάισμα, ρέψιμο, αλλαγή πάνας, κ.λπ.) ή να ασχοληθείτε μόνο με το θηλασμό και στη συνέχεια να..αλλάξετε πλευρό όσο εκείνος κάνει τα υπόλοιπα, σωστά;

Ζητήστε βοήθεια

Μπορεί να έχετε βγάλει έναν άνθρωπο μέσα από το σώμα σας κι αυτό να σας κάνει πολύ περήφανη για τον εαυτό σας, όμως δεν χρειάζεται να το παίζετε Wonder Woman. Είστε μια νέα μαμά και -πιστέψτε μας- όλες οι νέες μαμάδες χρειάζονται βοήθεια. Δεχτείτε τη από όποιον την προσφέρει κι αν δεν την προσφέρει κανείς ζητήστε τη μόνη σας. Κι όταν η βοήθεια καταφτάσει, αντί να προσφερθείτε να φτιάξετε καφέ για να τα πείτε, παραδώστετο μωρό, κλείστε την πόρτα πίσω σας και κοιμηθείτε.

Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου

Μερικές φορές, ακόμα και λιγότερος ύπνος είναι αρκετός, αρκεί να είναι ποιοτικός. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κοιμάστε καλύτερα είναι να αποφύγετε να πιείτε καφέ ή αλκοόλ πριν πέσετε για ύπνο και να κλείσετε όλες τις οθόνες αρκετή ώρα πριν πάτε στο κρεβάτι. Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε ένα καλό μαξιλάρι και η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου.

Εξασκηθείτε σε κάποια τεχνική χαλάρωσης

Όσοι ξέρουν από διαλογισμό, ορκίζονται ότι εάν διαλογιστούν για 10 λεπτά νιώθουν σαν να έχουν μόλις ξυπνήσει από έναν τετράωρο ύπνο. Δεν θα ήταν τέλειο εάν είχε αυτή την ικανότητα κάθε νέα μαμά.