Print this page

5 στόχοι που πρέπει να θέσουν όλες οι μαμάδες για τη νέα χρονιά

Τα new year resolutions των μαμάδων.

Το 2020 ήταν εξαιρετικά δύσκολο για όλους, αλλά ακόμα περισσότερο για τις μητέρες (και δη τις εργαζόμενες) που είχαν να διαχειριστούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την τηλεργασία, που έπρεπε να εξασφαλίσουν ποιοτικό και διασκεδαστικό χρόνο για τα παιδιά μέσα στο σπίτι και συνδυάσουν όλες τις προηγούμενες υποχρεώσεις τους με τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία. Το κλειδί για να μπορέσουμε και φέτος να είμαστε η καλύτερη εκδοχή μας, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τις οικογένειές μας είναι η αυτοσυντήρηση. Κι αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να την κατακτήσετε.

Βρείτε 5 πράγματα που μπορείτε να σταματήσετε να κάνετε

Πείτε το δυνατά για να το ακούσετε: “Δεν χρειάζεται να σφουγγαρίζετε κάθε μέρα”. Κι αν δεν υπάρχουν, βρείτε πέντε πράγματα για τα οποία χρειάζεσαι βοήθεια και στη συνέχεια ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει. Φτιάξτε μια λίστα με τα απολύτως απαραίτητα και πάρτε απόφαση ότι όσα δεν περιλαμβάνονται σ' αυτήν, είναι οκ ακόμα και να μην γίνουν καθόλου.

Κάντε ένα διάλειμμα από τα social media

Ποτέ δεν είναι καλή εποχή για να αρχίσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, όμως η πανδημία σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να ελέγχετε όλη την ώρα πώς περνάνε οι άλλοι. Εάν νιώθετε ότι μετά από μισή ώρα ενασχόλησης με το instagram ή το facebook νιώθετε εκνευρισμό, δεν είναι ιδέα σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απέχει από τα social media και ίσως διαπιστωσετε ότι η ψυχολογία σας να γίνει πολύ καλύτερη.

Αφιερώστε 10 λεπτά την ημέρα στην...ησυχία σας

Ένα σπίτι με παιδιά που τρέχουν, παίζουν και φωνάζουν είναι υπέροχο αλλά κάποιες φορές και χαοτικό. Ξεκλέψτε 10 λεπτά κάθε μέρα για να τα περάσετε στην απόλυτη σιωπή. Εν ανάγκη, ξυπνήστε 10 λεπτά νωρίτερα για να πιείτε τον καφέ με την ησυχία σας πριν σηκωθούν οι υπόλοιποι ή ζητήστε από το σύντροφό σας να ασχοληθεί με τα παιδιά και βγείτε για 10 λεπτά στο μπαλκόνι για να αφουγκραστείτε τους ήχους της πόλης και να οργανώσετε τη σκέψη σας. Σκεφτείτε το σαν κάτι που οφείλετε όχι μόνο στον εαυτό σας αλλά και στην οικογένειά σας. Όταν φροντίζετε τη μαμά του σπιτιού στην πραγματικότητα τούς φροντίζετε όλους.

Σταματήστε να απαντάτε μηχανικά «ναι»

Οι περισσότερες μαμάδες θεωρούν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα, όμως στην πραγματικότητα δεν μπορούν -τουλάχιστον όχι χωρίς αυτό να έχει συνέπειες. Κάθε φορά που σπεύδετε να δεχτείτε να κάνετε κάτι ακόμα, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά, κάντε μια παύση και σκεφτείτε: αξίζει στα αλήθεια όλο το χρόνο και την ενέργεια που θα διαθέσετε; Μήπως θα ήταν καλύτερο να μην αναλάβετε κάτι καινούριο αλλά να εστιάσετε στις υποχρεώσεις που ήδη έχετε; Μάθετε να λέτε περισσότερα “όχι” και να βάζετε όρια όπου χρειάζεται.

Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα μια συνήθεια που σας δίνει χαρά

Ο χρόνος μιας μαμάς είναι σίγουρα περιορισμένος, όμως πάντα υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε κάθε μέρα κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως να απολαύσουμε ΄ενα φλιτζάνι τζάι ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό ή να αφιερώσουμε τα πέντε πρώτα λεπτά της ημέρας για να κάνουμε μερικές διατάσεις Το ζητούμενο είναι να εντάξουν στην κάθε μέρα μια δραστηριότητα αφιερωμένη στον εαυτό μας και την καλή μας διάθεση. Έτσι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε κάνει κάτι που μας ευχαριστεί 365 φορές! Δεν είναι και λίγο....