Print this page

Τα 20 πιο απλά -αλλά σημαντικά- πράγματα που μπορεί να κάνει μια μαμά!

Τα πιο απλά και φαινομενικά «ασήμαντα» πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά!

Δείχνει εμπιστοσύνη στον παιδίατρο

Εάν εκείνος σας διαβεβαιώνει ότι ο πυρετός του παιδιού οφείλεται σε κάποια ίωση, μην επιμένετε να σας δώσει αντιβίωση. Η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο μέλλον, γιατί αυξάνει τις πιθανότητες να προκύψουν μικρόβια που αντιστέκονται στη δράση των αντιβιοτικών.

Προνοεί για την ασφάλεια των παιδιών

Τοποθετήστε όλα τα ειδικά προστατευτικά σε πρίζες, κάγκελα, τζάκι, σκάλες κλπ και μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του στο χώρο του μπάνιου εάν είναι μικρότερο από πέντε ετών. Μη διανοηθείτε να κάνετε ούτε ένα χιλιόμετρο χωρίς να έχετε ασφαλίσει το παιδί στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου και φυσικά βεβαιωθείτε ότι το έχετε τοποθετήσει σωστά.

Τους δίνει ευκαιρίες για να κινούνται 

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου σε μικρές ηλικίες συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα δραστηριότητας του παιδιού. Εάν είναι ακόμα μικρό, βάλτε το να κάθεται μπρούμυτα κάποιες ώρεςτην ημέρα, σε μεγαλύτερη ηλικία προτιμήστε να περπατάει παρά να το μεταφέρετε με το καροτσάκι και αργότερα ανακαλύψτε μαζί ένα σπορ που αγαπάει και κάνει συστηματικά.

Απολαμβάνει κάθε στιγμή μαζί τους 

Πράγματι, το να είσαι μητέρα είναι η πιο εξανλτητική δουλειά στον κόσμο! Σίγουρα, υπάρχουν ένα σωρό δουλειές νακάνετε, όπως να σιδερώσετε ή να βγάλετε βόλτα το σκύλο. Όμως αυτή τη στιγμή, το μωρό σας μόλις γέλασε. Απολαύστε το, γιατί θα μεγαλώσει πολύ σύντομα!

Ξέρει καλά πως τα παιδιά δεν της ανήκουν 

Απλά μένουν στο σπίτι μας για μερικά χρόνια. Φροντίστε να αξιοποιήσετε αυτό το διάστημα για να τα βοηθήσετε να γίνουν καλοί άνθρωποι.

Λέει συχνά «σ' αγαπώ» 

Μη βαριέστε να το λέτε -εκείνα πάντως δεν βαριούνται να το ακούνε. Κανένα παιδί δεν έγινε κακομαθημένο επειδή του δείχνουν αγάπη.

Φροντίζει να τρώει όλη η οικογένεια τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα μαζί 

Καθίστε γύρω από το τραπέζι, κλείστε κινητά και τηλεόραση και μιλήστε για την ημέρα σας ή πείτε ανέκδοτα. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους να καλλιεργήσετε μεταξύ σας μια καλή επικοινωνία -και επιπλέον βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν καλές διατροφικές συνήθειες.

Δεν τα κακομαθαίνει 

Το παιδί σας -όπως όλα τα παιδιά- είναι πολύτιμο, όμως κανένα δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος! Βοηθήστε το να το κατανοήσει.

Δίνει σημασία στα συναισθήματά τους 

Όταν το βλέπετε να κλαίει ρωτήστε το «πώς νιώθεις;» και «τι μπορούμε να κάνουμε για να αισθανθείς καλύτερα;». Και ακούστε πραγματικά τι έχει να σας πει. Θα συνέλθει πιο γρήγορα και θα μάθει να εκτιμάει το συναισθηματικό κόσμο του.

Κάνει κάθε μέρα τις εξής ερωτήσεις: 

«Πώς πέρασες τη μέρα σου;», «Τι νέα από τους φίλους σου;», «Περιμένεις κάτι σημαντικό;», «Υπάρχει κάτι στο οποίο θέλεις βοήθεια;». Θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε επαφή με ό,τι συμβαίνει στη ζωή του και να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ... 

Δεν δέχεται να της φέρονται χωρίς σεβασμό 

Εξηγήστε του από πολύ μικρή ηλικία ότι η συμπεριφορά που δείχνει αγένεια και πληγώνει τους άλλους -είτε σωματικά είτε λεκτικά- απλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από εσάς.

Εμπιστεύεται το ένστικτό της 

Κανείς δεν γνωρίζει το παιδί σας καλύτερα από εσάς. Εάν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, μάλλον έχετε δίκιο.

Κάνει κάθε τόσο ένα μικρό διάλειμμα από τη μητρότητα!

Το να παραγγείλετε απέξω ένα βράδυ που πρέπει να πιεστείτε πολύ για να μαγειρέψετε, δεν σας κάνει κακή μαμά. Αντίθετα, σας κάνει μια μαμά που αναγνωρίζει τα όριά της κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διδαχτούν και τα παιδιά σας.

Επιβραβεύει κάθε καλή προσπάθεια 

Όταν το παιδί σας κάνει κάτι καλά, πείτε το πόσο περήφανη νιώθετε. Έτσι, είναι πιο πιθανό να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο.

Φέρεται όμορφα στο σύντροφό της μπροστά στο παιδί 

Ο γάμος σας θα γίνει για εκείνο το πρότυπο που θα έχει για πολλά χρόνια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Φροντίστε να είναι ένα καλό πρότυπο.

Λέει πάντα την αλήθεια 

Και να απαιτείτε από το παιδί να κάνει το ίδιο.

Δίνει το καλό παράδειγμα 

Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά σημαντικά πράγματα μόνο με ένα τρόπο: παρατηρώντας τη συμπεριφορά των γονιών τους.

Περνάει τουλάχιστον 15 λεπτά απερίσπαστου χρόνου με κάθε παιδί 

Ο χρόνος που διαθέτετε στο παιδί είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης σας.

Διαβάζει μαζί τους κάθε βράδυ 

Ξεκινήστε όταν είναι ακόμα βρέφος -τα μωρά λατρεύουν να ακούν τον ήχο της φωνής των γονιών τους. Αργότερα, το να ξαπλώνετε δίπλα του και να ξεφυλλίζετε ένα βιβλίο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσει τη μάθηση.

Παίζει μαζί τους!

Αφήστε τα διαλέξουν εκείνα το παιχνίδι και τους κανόνες. Εσείς, απλώς ακολουθήστε και διασκεδάστε με την καρδιά σας.

 

Διαβάστε κι εδώ τους κανόνες του παιχνιδιού όταν παίζουμε με παιδιά...