Print this page

Διάσημες μαμάδες στις ΗΠΑ ζητούν να θεσπιστεί μισθός για τις μητέρες

Με ανοιχτή επιστολή προς το νέο Πρόεδρο Joe Biden.

Πενήντα διάσημες γυναίκες -ανάμεσά τους σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Amy Schumer και η Eva Longoria- υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden ζητώντας του να πληρώσει η νέα κυβέρνηση μισθό ύψους 2.400 δολαρίων σε κάθε μητέρα για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην οικογένειά της στην περίοδο της πανδημίας. Οι ίδιες αποκαλούν την πρωτοβουλία τους ως το “Σχέδιο Marshall για τις μαμάδες”, μιας και έχει γίνει στο πρότυπο του Σχεδίου Marshall για οικονομική βοήθεια προς την Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το 1948.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην ιδρύτρια της οργάνωσης Girls Who Code, Reshma Saujani, η οποία έχει επίσης πρωτοστατήσει στον αγώνα για την κατοχύρωση κι άλλων δικαιωμάτων, όπως η άδεια πατρότητας, η μείωση του κόστους των παιδικών σταθμών και η ισότητα στις αμοιβές αντρών και γυναικών.

"H Covid έχει καταστρέψει την καριέρα πολλών από εμάς. Δυο εκατομμύρια γυναίκες εγκατέλειψαν την παραγωγική διαδικασία με ρυθμό τετραπλάσιο από αυτό τον αντρών μόνο τον Σεπτέμβριο”, αναφέρεται στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στους New York Times. “Εκατομμύρια άλλες έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν λιγότερες ώρες ή να εργάζονται εκτός ωραρίου προκειμένου να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους και να φροντίζουν παράλληλα την οικογένειά τους”. Η επιστολή καταλήγει με μια έκκληση στο νέο Πρόεδρο να κινητοποιηθεί για να δώσει λύση. “Είναι ώρα να αποτιμήσουν τη δουλειά που κάνουμε σε δολάρια. Η μητρότητα δεν είναι μια χάρη που κάνουμε ούτε μια πολυτέλεια. Είναι δουλειά. Οι πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούν οι αξίες μας. Ας αρχίσουμε δίνοντας αξία στις μαμάδες”.

Την επιστολή υπογράφουν επίσης οι Julianne Moore, Charlize Theron, Alysa Milano και άλλες διασημότητες.