Print this page

Αυτά είναι τα σημάδια ότι "κακομαθαίνετε" το παιδί σας

Και οι συμβουλές για να το διορθώσετε.

Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να κρατάμε τα όρια με τα παιδιά, όμως ποιος δεν έχει υποχωρήσει μερικές φορές στα απαιτήσεις του, προκειμένου να μην γκρινιάζει, να μη στενοχωριέται ή να μην κάνει σκηνή μέσα στον κόσμο;.

Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι όταν το παρακάνουμε όχι μόνο διδάσκουμε στα παιδιά ότι αν συνεχίζουν να γκρινιάζουν και να απαιτούν μπορούν να πετύχουν να γίνει τελικά το δικό τους αλλά και κινδυνεύουμε να τα κάνουμε κακομαθημένα.

Πώς θα καταλάβουμε ότι κακομαθαίνουμε το παιδί;

Όπως γράφουν στο βιβλίο του «How Much is Too Much», οι συγγραφείς και ειδικοί επί γονεϊκών θεμάτων, David Bredehoft, Ph.D., Jean Illsley Clarke, Ph.D. και Connie Dawson, Ph.D., περιγράφουν τρία σημάδια ότι το παρακάνουμε με τις παραχωρήσεις.

- Προσφέρουμε πάρα πολλά -είτε πρόκειται για παιχνίδια, είτε για ρούχα ή για δραστηριότητες.

- Τα βοηθάμε υπερβολικά. Μιλάμε για τις περιπτώσεις που εξακολουθούμε να κάνουμε για εκείνα ό,τι μπορούν (ή θα έπρεπε να μάθουν) να κάνουν μόνα τους.

- Τα αφήνουμε πολύ χαλαρά. Έχουμε παραχωρήσει τόσο πολλές ελευθερίες στα παιδιά μας που λειτουργούν χωρίς κανόνες και όρια. Για παράδειγμα, βλέπουν τηλεόραση όσο θέλουν ή δεν συμμετέχουν καθόλου στις δουλειές του σπιτιού.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση

Εάν είστε «ένοχοι» για κάποιο (ή για όλα) από τα παραπάνω, μην αγχώνεστε. Υπάρχει τρόπος να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να μην αφήσουμε το πρόβλημα να επηρεάσει το παιδί μας μεγαλώνοντας, κάνοντάς το έναν κακομαθημένο ενήλικα. Αρκεί, να ξεκινήσουμε άμεσα να...

... Ζητάμε από το παιδί να αναλάβει υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι

Ανάλογα με την ηλικία τους τους αναθέτουμε κάποιες δουλειές, όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε βοήθεια, αλλά και επειδή έτσι θα αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουμε στη ζωή τους. ΔΙαβάστε κι εδώ πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αργότερα το πόσο επιτυχημένο θα γίνει το παιδί σας...

... Δίνουμε σημασία στην έκφραση της ευγνωμοσύνης

Με το παράδειγμά μας, δείχνουμε στο παιδί ότι δεν είναι υποχρέωση κανενός να του κάνει τα χατίρια ή να του προσφέρει όλα όσα επιθυμεί. Λέμε «ευχαριστώ» και δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας όταν κάποιος κάνει κάτι για εμάς και το ίδιο απαιτούμε και από το παιδί.

... Το καθιστούμε υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του

Έχασε το αγαπημένο του παιχνίδι; Έσπασε κάτι; Έκανε άνω κάτω το δωμάτιό του; Δεν είναι δική μας δουλειά να αποκαταστήσουμε τη ζημιά ή να επιδιορθώσουμε το λάθος. Το παιδί θα πρέπει να μάθει να ανέχεται τα αποτελέσματα των πράξεών του. Ακόμα και στις περιπτώσεις που κρίνουμε σωστό να αντικαταστήσουμε το κατεστραμμένο ή χαμένο παιχνίδι, καλό είναι να το «ανταλλάξουμε» με κάποιες εξτρά υποχρεώσεις που θα αναλάβει μέσα στο σπίτι.

... Τηρούμε πιστά τους κανόνες

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τους κανόνες και τα όρια για να νιώθουν ασφαλή. Όταν επιμένουμε να τηρηθούν και εφαρμόζουμε τις συνέπειες που προκύπτουν όταν δεν τηρούνται, δεν τους κανουμε «κακό» γιατί στενοχωριούνται. Αντίθετα, κατά βάθος τα καθησυχάζουμε γιατί ξέρουν ότι μεγαλώνουν με γονείς π ου ξέρουν τι τους γίνεται και τι πρέπει να κάνουν. Φυσικά, έχει ιδιαίτερη σημασία να λειτουργούμε οι δύο γονείς σαν μια ομάδα και να μην φέρνει ο ένας διαφωνίες στην προσπάθειά του άλλου να θέσει όρια, γιατί έτσι στέλνουμε στο παιδί αντικρουόμενα μηνύματα!.