Print this page

10 απλά tips για να αποφύγει μια μαμά την εξάντληση

Νιώθουμε ευγνωμοσύνη κάθε μέρα για τα παιδιά μας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να τα μεγαλώνουμε. 

Η νταντά είναι άρρωστη, ο σύντροφός σας θα αργήσει πάλι να γυρίσει από το γραφείο, το μωρό κλαίει και το μεγαλύτερο παιδί σας γκρινιάζει ότι δεν βρίσκει τη δεύτερη κάλτσα του, έχετε ξεχάσει τα βρεγμένα ρούχα μέσα στο πλυντήριο από χτες και είναι ακόμα μεσημέρι. Η καθημερινότητα μιας μαμάς με μικρά παιδιά δεν είναι παίξε-γέλασε. Απαιτεί κουράγιο, θυσίες και μερικές μικρές τονωτικές ενέσεις ενέργειας και αυτοπεποίθησης, όπως αυτές:

 

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Πολύ συχνό, ο ύπνος είναι το πρώτο πράγμα που είμαστε διατεθειμένες να θυσιάσουμε προκειμένου να τελειώσουμε με το σιδέρωμα ή απλώς να απολαύσουμε μερικές στιγμές γαλήνης στον καναπέ βλέποντας. Όμως ο ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός όχι μόνο για να λειτουργούμε σωστά την επόμενη μέρα αλλά και για να έχουμε καλή διάθεση. Οπότε, κλείστε το κινητό και πηγαίνετε νωρίς στο κρεβάτι.

 

Βρείτε τι είναι αυτό που σας χαλαρώνει

Για άλλους μπορεί να είναι ένα μάθημα γιόγκα, κάποιες ασκήσεις αναπνοής, ένα ραντεβού για μασάζ ή μισή ώρα τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σας βοηθά να ηρεμήσετε και να νιώσετε πιο ισορροπημένη, φροντίστε να το βάλετε στη ρουτίνα σας.

 

Φάτε καλά

(Λέει η μαμά που από το πρωί έχει φάει μόνο ό,τι περίσσεψε στα πιάτα από το πρωινό των παιδιών). Είναι πολύ εύκολο να τρέφεστε για χρόνια με τα αποφάγια των παιδιών, αλλά είναι πιο σημαντικό να φροντίζετε το σώμα σας όσο και το δικό τους. Ένας οργανισμός που έχει λάβει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται θα λειτουργήσει καλύτερα και θα έχει ενέργεια για να ανταποκριθεί στις πολλές προκλήσεις της κάε μέρας.

 

Μιλήστε με τις φίλες σας

Ακόμα και δεν προλαβαίνετε να βρεθείτε από κοντά, φροντίστε τουλάχιστον να μιλάτε καθημερινά με τους ανθρώπους που σας κάνουν να γελάτε και που έχουν πάντα μια καθησυχαστική κουβέντα να σας πουν.

 

Πείτε όχι

Κάθε φορά που κάποιος σας ζητάει να αναλάβετε κάτι (ακόμα), κάντε στον εαυτό σας τρεις ερωτήσεις: “Πρέπει να το κάνω αυτό;” “Θέλω να το κάνω αυτό;” “Θα μου δώσει ενέργεια;” Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε ναι και στις τρεις, τότε και η δική σας απάντηση είναι “όχι”. Τόσο απλό!

 

\Ζητήστε βοήθεια

Η “δουλειά” που έχετε αναλάβει δεν είναι εύκολο και κανείς δεν μπορεί να την κάνει μόνος. Γι' αυτό, ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Αν έχετε τη δυνατότητα, πληρώστε μια γυναίκα για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού ή συνεννοηθείτε με μια φίλη να παίρνετε τα παιδιά σας εναλλάξ από τον παιδικό σταθμό- θα εκτιμήσει την ιδέα όσο κι εσείς.

 

Συνδεθείτε με τη φύση

Βγείτε έξω και αναπνεύστε καθαρό αέρα. Περπατήστε ξυπόλητη στο γρασίδι. Κάντε μια βόλτα στην παραλία ή το δάσος. Το να βρίσκεται κανείς κοντά στη φύση είναι θεραπευτικό.

 

Ακολουθήστε το ένστικτό σας

Κάθε μέρα έχετε να πάρετε δεκάδες αποφάσεις -από το αν θα επιτρέψετε στο παιδί να βάλει τη στολή του Batman για να πάτε στο σούπερ μάρκετ μέχρι τι θα φτιάξετε για φαγητό και πώς θα συνεχίσετε την καριέρα σας τώρα που είστε μαμά. Αυτό είναι κάτι πραγματικά κουραστικό! Η μόνη λύση είναι να αποβάλετε το άγχος για να κάνετε την ιδανική επιλογή. Αποδεχτείτε ότι οι αποφάσεις σας, ακόμα κι δεν είναι πάντα οι καλύτερες, είναι οι καλύτερες που μπορούσατε να πάρετε τη δεδομένη στιγμή. Αφήστε το ένστικτό σας να σας καθοδηγήσει και δεν θα σας οδηγήσει λάθος.

 

Κακομάθετε” τον εαυτό σας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγοράσατε κάτι; Όχι, τα καλτσάκια για το μωρό δεν μετράνε -ούτε οι νέες φόρμες για κέικ. Μπορεί το να ξοδεύετε χρήματα για να τον εαυτό σας να μην είναι πάντα επιλογή, υπάρχουν σίγουρα τρόποι να περιποιηθείτε τον εαυτό σας έστω και περιστασιακά ή με κάτι πολύ μικρό. Ένα κομμάτι σοκολάτα, ένα νέο βιβλίο, ένα μανικιούρ ... το αξίζετε.

 

Κάντε κάτι «μη παραγωγικό»

Δεν χρειάζεται να είναι όλα στην ημέρα σας μια “υποχρέωση” -χρειάζεται να κάνετε και πράγματα που απλώς σας διασκεδάζουν. Μπορεί τώρα να μην μπορείτε καν να σκεφτείτε τι θα μπορούσε να είναι αυτό, όμως αν αφιερώσετε χρόνο να χαλαρώσετε θα σας έρθει φυσικά κι αυτό με τη σειρά του θα σας δώσει ενέργεια για να αντιμετωπίσετε όλα τα υπόλοιπα με καλύτερη διάθεση. Έτσι, αυτό το «μη παραγωγικά» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ πιο «παραγωγικά» από ό,τι νομίζετε.