Print this page

5 τρόποι να βοηθήσει κάποιος στ’ αλήθεια μια νέα μαμά

Οι μαμάδες χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη κάθε μέρα – όχι μόνο στη Γιορτή της Μητέρας. 

Για να έχετε κάνει κλικ πάνω στον τίτλο αυτού του άρθρου σημαίνει ότι έχετε στο περιβάλλον σας μια νέα μητέρα –ή μια γυναίκα που πρόκειται να γίνει μητέρα- και θέλετε πραγματικά να σταθείτε δίπλα της σ’ αυτό το υπέροχο αλλά και δύσκολο ταξίδι της μητρότητας. Αυτό είναι σίγουρα πολύ καλό. Κι εμείς θα σας δώσουμε τις πιο πρακτικές συμβουλές για να τη βοηθήσετε στ’ αλήθεια –όχι μόνο στα λόγια. Ωστόσο, πριν προσφέρετε την πολύτιμη βοήθειά σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει αυτούς τους «κανόνες» που αφορούν στην επίσκεψη σε ένα σπίτι με νεογέννητο.

Αυτοί είναι οι πιο ουσιαστικοί τρόπο να βοηθήσετε μια νέα μαμά

Δώστε της τη δυνατότητα να ξεκουραστεί

Προσφερθείτε να κρατήσετε το μωρό ή να είστε δίπλα του όσο κοιμάται, προκειμένου να ρίξει κι εκείνη έναν υπνάκο. Αν χρειαστεί, αναγκάστε τη να πάει με το ζόρι στην κρεβατοκάμαρα και να κλείσει λίγο τα μάτια της. Ο ύπνος είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού και μια μέρα θα σας ευγνωμονεί για εκείνο το δύωρο υπνάκο που της χαρίσατε.

Βάλτε ένα χεράκι στο σπίτι

Για πολλές νέες μαμάδες, το να κινούνται σε ένα χώρο τακτοποιημένο και καθαρό είναι μια πολυτέλεια που αναγκάζονται να στερηθούν για ένα μεγάλο διάστημα. Αν έχετε το χρόνο και τη δυνατότητα, αναλάβετε να χαμηλώσετε τη ντάνα με τα ασιδέρωτα στο μισό, αδειάστε το νεροχύτη από τα άπλυτα πιάτα και μαζέψτε εκείνη τη μπουγάδα που είχε ξεχασμένη στην απλώστρα εδώ και τρεις μέρες.

Δείξτε ότι είστε διαθέσιμoι

Κάθε τόσο τηλεφωνήστε στη νέα μαμά για να τη ρωτήσετε μήπως χρειάζεται κάτι. Ή ενημερώστε τη πριν πάτε στο καθαριστήριο για να τσεκάρετε μήπως έχει κάτι και εκείνη που μπορεί να σας το δώσει για να πάτε εσείς. Ή περάστε ένα-δυο πρωινά από το σπίτι με καφέ και κουλουράκια. Γενικά, δείξτε της ότι εάν χρειαστεί κάτι, είστε εκεί γύρω και έχετε όλη την καλή διάθεση να της το προσφέρετε.

Βοηθήστε τη να οργανώσει τα γεύματα της εβδομάδας

Εκτός από το μωρό χρειάζονται φαγητό και οι νέοι γονείς –αν και συχνά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να ετοιμάσουν κάτι και μπορεί να τρέφονται με μπισκότα για αρκετές μέρες. Εκτός από το προφανές (να πάτε μια μέρα ένα ταψί παστίτσιο) πολύ πρακτικό είναι να βοηθήσετε τη νέα μαμά να καταγράψει τι μπορεί να μαγειρέψει μέσα στην εβδομάδα και να φτιάξει τη λίστα με τα ψώνια. Αν μπορείτε και να πάτε μέχρι το σούπερ μάρκετ για να αγοράσετε τα απαραίτητα ώστε να τα έχει στο ψυγείο, σίγουρα θα γίνετε ο ήρωάς της.

Αναλάβετε τα κατοικίδια

Πολλοί νέοι γονείς είναι ήδη εξαντλημένοι όταν το μωρό πέφτει για ύπνο και το να βγάλουν εκείνη την ώρα βόλτα το σκύλο τους φαίνεται βουνό. Προτείνετε να περνάτε μια φορά την ημέρα από το σπίτι τους για να βγάζετε το σκύλο ή να βάζετε τροφή στη γάτα ή τα καναρίνια. Ακόμα κι αν σας φαίνεται πολύ λίγο, για εκείνους είναι σημαντικό γιατί αφαιρεί μία έγνοια που είχαν στο μυαλό τους.