Print this page

10 απλοί τρόποι να μεγαλώσετε τα παιδιά σας πιο οικολογικά

Επενδύστε στο μέλλον του πλανήτη. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 70% των ανθρώπων αποκτούν μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον όταν γίνονται γονείς. Ακόμα λοιπόν κι αν μέχρι τον ερχομό του παιδιού σας δεν είχατε ιδιαίτερη οικολογική συνείδηση, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε ότι το μωρό σας θα ζήσει σ’ αυτόν τον ίδιο πλανήτη, γι’ αυτό καλύτερα να κάνετε ό,τι μπορείτε για να εξασφαλίσετε ότι το μέλλον του δεν θα είναι χειρότερο από το παρόν του. Εμείς σας προτείνουμε μερικές απλές ιδέες για να ζήσετε με την οικογένειά σας σε αρμονία με τη φύση, και ταυτόχρονα να διδάξετε στα παιδιά ένα πολύτιμο μάθημα.

- Από τη στιγμή που γεννιέται ένα μωρό, ο αριθμός των λερωμένων ρούχων σε ένα νοικοκυριό ανεβαίνει κατακόρυφα. Γι’ αυτό θα ήταν σκόπιμο μέσα στα υπόλοιπα έξοδα που θα κάνετε να επενδύσετε σε ένα πλυντήριο νέας τεχνολογίας που εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση απορρυπαντικού, νερού και ρεύματος. Και, ασφαλώς, να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά χωρίς χημικά, φιλικά τόσο προς το ευαίσθητο δέρμα του μωρού όσο και στο περιβάλλον.

- Το μητρικό γάλα είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του μωρού αλλά και για τη φύση, αφού στην διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσής του δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά, ενέργεια ή μεταφορικά που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον έξι μήνες. Σ’ αυτό το διάστημα σώζετε τον πλανήτη από το «κόστος» παραγωγής και διακίνησης 300 κιλών παιδικού γάλακτος και των ανάλογων αναλώσιμων (μπιμπερό, βραστήρες κ.λπ.).

- Οι πάνες μιας χρήσης αποτελούν καθημερινά το 2% ενός νοικοκυριού με παιδί. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο οι πεταμένες πάνες στον κόσμο θα μπορούσα να γεμίσουν 140.000 λεωφορεία! Σκεφτείτε ότι μόνο το δικό σας μωρό θα χρησιμοποιήσει περίπου 6.000 κομμάτια, τα οποία θα χρειαστεί να περάσουν από 200 έως 500 χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν. Βέβαια, κανένας γονιός δεν πείθεται εύκολα να επιστρέψει στις πατροπαράδοτες υφασμάτινες πάνες, γι’ αυτό θα μπορούσατε τουλάχιστον να του μάθετε να χρησιμοποιεί την τουαλέτα όσο πιο νωρίς γίνεται

- Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για να φροντίσετε την επιδερμίδα του. Είναι οικονομικό, απολύτως φυσικό και χωρίς τεχνητά χρώματα και αρώματα.

- Ένα παιδί δεν χρειάζεται να κάνει ολόκληρο ταξίδι για να περάσει καλά. Αποφύγετε τις περιττές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και αξιοποιήστε το χρόνο σας μαζί του κάνοντας περιπάτους μέχρι το κοντινό πάρκο ή την παιδική χαρά ή εξερευνώντας τη γειτονιά με ποδήλατα.

- Μην εξαπολύετε πόλεμο κατά των μικροβίων επειδή θεωρείτε ότι περιβάλλον όπου ζει ένα μωρό πρέπει να είναι αστραφτερό. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε υπερβολικά καθαρά σπίτια είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργίες, άσθμα ή έκζεμα.

- Επιλέξτε παιχνίδια από φυσικά υλικά, όπως ξύλο ή ύφασμα, ειδικά για τα μωρά, που συνηθίζουν να βάζουν τα πράγματα στο στόμα τους. Όταν μεγαλώσουν προσπαθήστε να τους δίνετε όσο πιο συχνά μπορείτε την δυνατότητα να παίζουν κοντά στη φύση.

- Κάντε μπάνιο μαζί με το μωρό σας. Είναι μια τρυφερή δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείται πολύ νερό σε σχέση με αυτό που θα χρειαζόταν για να κάνετε μπάνιο χωριστά.

- Διοργανώστε ένα «πάρτι ανταλλαγής»: Κάθε δυο-τρεις μήνες προσκαλέστε τους φίλους σας που έχουν παιδιά σε κοντινή ηλικία με τα δικά σας και ανταλλάξτε μεταξύ σας τα ρούχα και τα παιχνίδια τους. Έτσι, θα έχουν κάθε τόσο καινούρια πράγματα, χωρίς να ξοδέψετε απολύτως τίποτα και χωρίς να επιβαρύνετε το περιβάλλον με το κόστος παραγωγής τους.

- Γνωρίστε τους τη φύση δίνοντάς τους την ευκαιρία να μεγαλώσουν το δικό τους φυτό. Ακόμα κι αν το σπίτι σας δεν διαθέτει κήπο ή μεγάλη βεράντα, μία γλάστρα και λίγο χώμα αρκούν για να δουν τα παιδιά στην πράξη πώς ένα λουλούδι γεννιέται από ένα σπόρο.