Print this page

Τι να κάνουμε από τώρα για να προετοιμάσουμε τα παιδιά για άλλη μία παράξενη σχολική χρονιά

Εκμεταλλευτείτε τις μέρες των διακοπών για να κάνετε ευκολότερη τη μετάβαση στη νέα σχολική χρονιά την εποχή του κορονοϊού.

Όλοι μας, γονείς και παιδιά, περιμέναμε αυτό το καλοκαίρι σαν ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από μια δύσκολη και πολύ αγχωτική σχολική χρονιά.

Τώρα, που το νέο σχολικό έτος βρίσκεται μόνο λίγες εβδομάδες μακριά, διαπιστώνουμε ότι ούτε αυτό θα είναι όπως θα το θέλαμε, απαλλαγμένο δηλαδή από τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει τα δύο προηγούμενα η πανδημία. Για το λόγο αυτό, κι ενώ απολαμβάνουμε το τελευταίο κομμάτι των διακοπών μας, είναι χρήσιμο να προετοιμάσουμε τα παιδιά για μια ακόμη “δύσκολη” χρονιά.

 

Αυτά είναι τέσσερα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας να προετοιμαστεί για το επόμενο σχολικό έτος.

Να είστε ειλικρινείς μαζί τους για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την πανδημία

Μπορεί όλοι να ελπίζαμε ότι θα αφήναμε σύντομα πίσω μας την περιπέτεια με τον κορονοϊό, όμως εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα με την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής μετάλλαξης ενώ σημαντική είναι και η αύξηση ανάμεσα στα παιδιά.

Φυσικά, οι γονείς δεν χρειάζεται να αναλύσουν αυτά τα στοιχεία με τα παιδιά τους, ιδιαίτερα τα μικρά. Είναι όμως καλή ιδέα να κάνουμε μια συζήτηση μαζί τους και να τους εξηγήσουμε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει κι ότι αν και πιστεύουμε πως οι συνθήκες στο σχολείο θα είναι πιο “κανονικές” από αυτές που έζησαν την περασμένη χρονιά, το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι ακόμα μια “τυπική” σχολική χρονιά.

Πείτε τους πότε πρόκειται να ξεκινήσει το σχολείο, βάσει προγράμματος,, και εξηγήστε τους ότι θα πρέπει και φέτος να φορούν τις μάσκες τους. Εξηγήστε τους ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ίσως χρειαστεί να υπάρχει κάποια ευελιξία στις συνθήκες και διαβεβαιώστε τα ότι θα τα κρατάτε ενήμερα για ό,τι προκύψει. Το να αφήνουμε ανοιχτή την επικοινωνία είναι το κλειδί, ειδικά όταν επικρατεί αβεβαιότητα.

Αφήστε τα να μείνουν για λίγο μακριά σας

Μιας και τα παιδιά έκαναν τα μαθήματά τους από το σπίτι κατά το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς, πολλές οικογένειες βρίσκονται ο ένας μαζί με τον άλλουν σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο τους τελευταίους 18 μήνες. Για το λόγο αυτό, ο αποχωρισμός του παιδιού από την οικογένεια για να πάει στο σχολείο το Σεπτέμβριο θα μπορούσε να είναι δύσκολος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παράδειγμα για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που δεν είχε πολλές εμπειρίες μακριά από τους γονείς.

Λίγη εξάσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει. Πριν ξεκινήσει το σχολείο, δώστε στο παιδί σας ευκαιρίες να μείνει για λίγο μακριά σας και να περάσει χρόνο με συνομηλίκους του. Θα μπορούσε να πάει κατασκήνωση ή να μείνει για ένα απόγευμα ή για sleep-over στο σπίτι κάποιυ φίλου του. Το ζητούμενο είναι να μάθουν ξανά ότι μπορούν να είναι ασφαλή και χαρούμενα ακόμα κι όταν βρίσκονται μακριά σας.

 

Εξασκηθείτε στην πρωινή προετοιμασία

Όλοι γνωρίζουν ότι τα πρωινά είναι αγχωτικά σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν μικρά παιδιά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε από τώρα για να γίνει η μετάβαση πιο ομαλή είναι να εξασκηθείτε στο να σηκώνεστε το πρωί και να ετοιμάζεστε χωρίς γκρίνια και χρονοτριβές. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο αρχίστε να ξυπνάτε τα παιδιά την ώρα που θα πρέπει να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και κάντε μια πρόβα της διαδικασίας προετοιμασίες. Αλλά και οι μεγάλοι, εάν μέχρι τώρα δουλεύατε από το σπίτι, δοκμάστε να οδηγήσετε μέχρι το γραφείο μερικές μέρες πριν τη λήξη της άδειάς σας για να θυμηθείτε πώς είναι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα τα κάνετε όλα μαζί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μην το παρακάνετε και χάσετε τις τελευταίες ευκαιρίες σας να έχετε ένα χαλαρωτικό πρωινό στο σπίτι. Και μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας, γνωρίζοντας ότι η μετάβαση δεν θα είναι τέλεια όσο καλά κι αν προετοιμαστείτε.

Επισκεφθείτε το σχολείο μαζί με το παιδί

Περάστε από το σχολείο και, αν υπάρχει η δυνατότητα, αφήστε το παιδί να παίξει για λίγο στο προαύλιο ή περπατήστε μαζί του στους εσωτερικούς χώρους. Εάν μπορείτε, μιλήστε με κάποιον δάσκαλο ή δείξτε του ποια θα είναι η δασκάλα του... Αυτό που έχει σημασία είναι να βοηθήσετε το παιδί να νιώσει οικειότητα στο χώρο. Και πάλι, μπορεί να χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος για να νιώσουν άνετα τα παιδιά στο σχολείο, ανεξάρτητα από το πόσο καλά τα προετοιμάζετε. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη από τους δασκάλους εάν διαπιστώσετε με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς ότι το παιδί έχει δυσκολία προσαρμογής. Φροντίστε να είστε σε άμεση επικοινωνία μαζί τους και να τους ενημερώνετε για τις ανησυχίες σας.