Print this page

4 τρόποι να βοηθήσουμε το σύντροφό μας να προσαρμοστεί στο ρόλο του μπαμπά

Πολύ συχνά ξεχνάμε ότι ο ερχομός ενός μωρού είναι μια πρόκληση όχι μόνο για τη νέα μητέρα αλλά και για το νέο πατέρα.  

Έχουμε πει πολλά για το τι συμβαίνει ότι γινόμαστε μητέρες. Οι περισσότερες από εμάς διαβάσαμε ατελείωτες ώρες και αφιερώσαμε πολύ χρόνο ώστε να μπούμε σε αυτό το νέο ρόλο όσο πιο προετοιμασμένες γίνεται. Όμως, αυτό που μερικές φορές αγνοούμε είναι ότι το ίδιο μωρό που έκανε εμάς μητέρα είχε κάνει και το σύντροφό μας πατέρα. Η μετάβαση μπορεί να είναι δύσκολη και για τους δυο σας και σίγουρα θα έχετε καλές και κακές μέρες αλλά στο τέλος αυτό που μετράει είναι ότι κάνετε ό, τι καλύτερο μπορείτε.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, ως νέες μητέρες να στηρίξουμε τους συντρόφους μας στη νέα τους πραγματικότητα; Αυτές οι συμβουλές ίσως βοηθήσουν.

Μην ξεχνάτε ότι είναι κι εκείνος σε μια περίοδο προσαρμογής.

Όταν γεννιέται ένα μωρό, ο πατέρας έχει πολύ λιγότερη εμπειρία στην πατρότητα από ό,τι η γυναίκα του στη μητρότητα. Η γυναίκα έχει την ευκαιρία να συνδεθεί με το μωρό της με έναν πολύ πραγματικό και φυσικό τρόπο επί εννέα μήνες. Εκείνος όμως μπαίνει στη διαδικασία μετά τον τοκετό. Αποδεχτείτε λοιπόν ότι θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτά τα σπουδαία συναισθήματα και τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή του.

Αφήστε τον να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο

Πολλοί μπαμπάδες κρατούν τα μωρά διαφορετικά, του μιλάνε σε μια άλλη “γλώσσα” από ό,τι η μαμά και είναι απλά διαφορετικοί γονείς από τις μητέρες. Όσο ισχυρή κι αν είναι η παρόρμησή σας να του υποδείξετε ότι εσείς το κάνετε καλύτερα, αφήστε τον να αλλάξει την πάνα με τον δικό του περίεργο τρόπο ή να στηρίξει το μωρό στο μπράτσο στον καναπέ ενώ παρακολουθεί τηλεόραση. Δεν είναι ο δικός σας τρόπος, είναι όμως ένας τρόπος!

Αφήστε τον να κοιμηθεί

Κάποια βράδια, όταν το μωρό έχει ταϊστεί κι έχει αποκοιμηθεί κι εφόσον εκείνος δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω για να σας βοηθήσει, απλά πείτε του να πάει για ύπνο -ειδικά εάν εσείτς είστε σε άδεια μητρότητας κι αυτός πρέπει να πάει το πρωί στη δουλειά. Έτσι, δεν θα έχετε καμία ενοχή όταν το πρωί του Σαββάτου του ζητήσετε να απασχολήσει το μωρό για να κοιμηθείτε εσείς μέχρι το επόμενο τάισμα.

Θυμηθείτε ότι εξακολουθείτε να είστε ζευγάρι και όχι μόνο γονείς

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να θυμάστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα στη σχέση σας. Προσπαθήστε να κάνετε μερικά έστω από τα πράγματα που σας ευχαριστούσε να κάνετε μαζί πριν έρθει το μωρό στη ζωή σας.