Print this page

Τι πρέπει να κάνει μια νέα μαμά για να αποφύγει το burnout

Όλες νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την κάθε μέρα που περνάμε με τα παιδιά μας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η μητρότητα είναι εύκολη υπόθεση. 

Η babysitter πήρε τηλέφωνο ότι είναι άρρωστη και ο σύντροφός σας έχει ήδη φύγει για τη δουλειά. Έξω βρέχει και μόλις θυμηθήκατε ότι ξεχάσατε χτες την ομπρέλα στο σούπερ μάρκετ. Το μωρό κλαίει και το μεγαλύτερο παιδί σας προσπαθεί εδώ και ώρα να φορέσει ένα δεξί παπούτσι στο αριστερό πόδι του. Νιώθετε ήδη απελπισμένη και η ώρα είναι μόλις 8 το πρωί.

Μπορεί κανένα από όλα αυτά που συμβαίνουν να είναι από μόνο του τόσο σημαντικό ώστε να φέρει μια μαμά στα πρόθυρα της υστερίας, πιστέψτε όμως, όλα μαζί φτάνουν και περισσεύουν για να σε φέρουν στα όρια της εξουθένωσης.

Το να είσαι μαμά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν μέρες που όλα φαντάζουν αβίωτα. Δεν είναι ότι δεν αγαπάς την οικογένειά σου - φυσικά την αγαπάς. Είσαι ευγνώμων κάθε μέρα που περνάει. Όμως η καθημερινότητα δεν είναι εύκολη. Ειδικά φέτος, που οι δυσκολίες της μητρότητας συνδυάστηκαν με την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας και των συνεχόμενων lockdown που στέρησαν σε πολλούς από εμάς ένα μεγάλο μέρος από το σύστημα υποστήριξής μας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι μια νέα μαμά όχι απλώς να επιβιώσει και να αποφύγει το burnout αλλά και να ανθίσει!

 

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα στο πρόγραμμά σας

Ο ύπνος είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που “θυσιάζει” μια νέα μαμά, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το χρόνο που θα “έχανε” στο κρεβάτι για να ολοκληρώσουμε τις δουλειές της ή απλά για να απολαύσει λίγες στιγμές ηρεμίας βλέποντας ένα επεισόδιο της αγαπημένης της σειράς στο Netflix. Όμως ο ύπνος όχι μόνο δεν είναι χάσιμο χρόνου, αλλά αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ευημερία και την καλή μας διάθεση . 

 

Βρείτε κάτι που σας χαλαρώνει

Είτε είναι η γιόγκα, είτε ο διαλογισμός, η προσευχή ή τοι ασκήσεις αναπνοής, ό,τι κι αν μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε συγκεντρωμένοι και ισορροπημένοι μέσα στην ημέρα είναι κάτι που έχετε ανάγκη.

 

Φροντίστε τη διατροφή σας

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, όμως η διατροφή είναι στ' αλήθεια κάτι πολύ σημαντικό. Ένα σώμα που τροφοδοτείται με τα απαραίτητα συστατικά ώστε να έχει ενέργεια, ανταπεξέρχεται πολύ καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας.

 

Επικοινωνήστε με φίλους

Σίγουρα έχετε έναν φίλο που σας κάνει πάντα να ξεκαρδίζεστε στα γέλια. Ή μια κολλητή που μπορεί να σας ακούει με τις ώρες να αναλύετε τα μικρο-προβλήματα της καθημερινότητας. Πάρτε τους τηλέφωνο. Ή ακόμα καλύτερα, κανονίστε να βγείτε μαζί τους. Ιδανικά, κανονίστε να βγαίνετε μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα. Θα σας θυμίσει κάτι από την παλιά ζωή σας και θα σας ανανεώσει μέχρι το επόμενο ραντεβού σας.

 

Πείτε "όχι"

Πριν απαντήσετε “ναι” την επόμενη φορά που θα σας ρωτήσουν “μήπως θα μπορούσες...” κάντε στον εαυτό σας αυτές τις τρεις ερωτήσεις:

Πρέπει να το κάνω αυτό; Θέλω να το κάνω; Μου δίνει ενέργεια; Αν δεν απαντήσετε “ναι” σε έστω μία από τις ερωτήσεις, τότε η απάντηση στο αίτημα είναι “όχι”.

 

Ζητήστε βοήθεια

Αυτή η δουλειά είναι απλά πολύ δύσκολη για να την κάνει κάποιος μόνος του, γι' αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Προσλάβετε κάποιον να σας βοηθήσει με την καθαριότητα του σπιτιού, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα. Ή ζητήστε από μια φίλη να απασχολείτε εναλλάξ τα παιδιά σας τα απογεύματα- θα εκτιμήσει την ιδέα όσο εσείς.

 

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Οι μέρες μας είναι γεμάτες αποφάσεις. Από την απόφαση εάν θα αφήσετε το παιδί να φορέσει τη στολή του Batman στο σχολείο μέχρι να αποφασίσετε πώς θέλετε να είναι η καριέρα σας τώρα που είστε μαμά. Και είναι κουραστικό να παίρνει κανείς αποφάσεις! Προσπαθήστε να μην αγωνιάτε για κάθε επιλογή που έχετε να κάνετε. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει τέλεια. Αφήστε τη διαίσθησή σας να σας καθοδηγήσει – και δεν θα σας οδηγήσει σε λάθος.

 

Κινηθείτε

Πηγαίνετε για τρέξιμο, χορό, κολύμπι ή βρείτε έναν τοίχο για αναρρίχηση... Ό, τι κάνει το σώμα να κινείται και τους παλμούς σας να αυξάνονται, είναι ευεργετικό τόσο γιατον οργανισμό όσο και για τη διάθεσή σας. Αντίθετα από ό,τι ίσως πιστεύετε, η άσκηση θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την κόπωση και θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια. ;

 

Φροντίστε τον εαυτό σας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγοράσατε κάτι για εσάς; Μπορεί να μην έχετε συχνά τη δυνατότητα να σπαταλάτε χρήματα για χάρη σας, όμως μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας μια μικρή απόλαυση κάθε τόσο, όπως ένα κομμάτι σοκολάτας, ένα νέο βιβλίο ή ένα μανικιούρ. Το αξίζετε!

 

Προγραμματίστε το χρόνο σας

Σίγουρα, το να έχω "για μένα χρόνο" ακούγεται υπέροχο, αλλά πώς μπορείτε να το κάνετε πραγματικά ; Επειδή συνήθως βάζουμε τον εαυτό μας στο κάτω μέρος της λίστας με τις προτεραιότητές μας, πριν το καταλάβουμε έχει περάσει άλλη μία μέρα χωρίς να έχουμε αφιερώσει καθόλου χρόνο στις δικές μας ανάγκες. Οργανώστε το πρόγραμμά σας και βάλτε στη λίστα με τις υποχρεώσεις σας όσα πρέπει να κάνετε για τον εαυτό σας. Επειδή οι χαρούμενες μαμάδες έχουν χαρούμενα παιδιά.

 

Δείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας

Οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές είναι εξαιρετικοί συνομιλητές γιατί είναι αντικειμενικοί, μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα άγχη σας και να σας δώσουν εργαλεία για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα. Δεν χρειάζεται να περιμένετε έως ότου έχετε ένα "πραγματικό πρόβλημα" για να ζητήσετε τη βοήθειά τους. Επισκεπτόμαστε κάθε τόσο τον οδοντίατρο ή το γυναικολόγο μας, γιατί όμως δεν ξοδεύουμε λίγο χρόνο και μερικά χρήματα και για την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία; Πόσο καλύτερα θα νιώθαμε όλοι αν το κάναμε αυτό;