Print this page

Ποια είναι τα σημάδια μίας κακοποιητικής σχέσης και πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, συγκεντρώνουμε όλα τα σημάδια κακοποιητικής συμπεριφοράς που μπορούν να παρουσιαστούν σε μία σχέση αλλά και τους τρόπους να την αντιμετωπίσουμε και να προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον την χρειάζεται.

Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως βιώνει σωματική ή σεξουαλική βία. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι άμεσες και μακροπρόθεσμες σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, συγκεντρώνουμε όλα τα σημάδια που μπορεί να έχει μία κακοποιητική συμπεριφορά, αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε, για να μην ξανά χρειαστεί να θρηνήσουμε άλλα θύματα γυναικοκτονίας.

 

 

Τα δεδομένα που έχουμε για τη βία κατά των γυναικών

Τουλάχιστον 155 χώρες έχουν ψηφίσει νόμους για την ενδοοικογενειακή βία και 140 έχουν ενεργή νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην επιβολή αυτών των νόμων, περιορίζοντας την «πρόσβαση» των γυναικών και των κοριτσιών στην ασφάλεια και τη δικαιοσύνη. Ακόμα όμως και αν η κακοποιητική συμπεριφορά εντοπιστεί νωρίς, υπάρχει κίνδυνος να μείνει ατιμώρητη.

 

Η βία κατά των γυναικών είναι μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνει χώρα καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μία στις τρεις γυναίκες βιώνει σωματική ή σεξουαλική βία, κυρίως από κάποιον σύντροφο. Ενώ η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση μερικές φορές είναι εύκολο να κρυφτούν, αν γνωρίζουμε τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης, μπορεί να είμαστε σε θέση να την αναγνωρίσουμε πιο νωρίς και να αναζητήσουμε ή να προσφέρουμε βοήθεια.

Όταν βρισκόμαστε σε μία σχέση, και ειδικά στις αρχές της, είναι αρκετά δύσκολο να παρατηρήσουμε τα σημάδια μίας κακοποιητικής συμπεριφοράς, αν δεν τα γνωρίζουμε. Στην αρχή όλα μπορεί να μοιάζουν ρόδινα, και τα συναισθήματα που έχουμε για τον σύντροφό μας μπορεί να καλύπτουν την λογική και να μην μας αφήνουν περιθώριο να αναγνωρίσουμε τις κόκκινες σημαίες που επιβεβαιώνουν πως απέναντί μας έχουμε ένα κακοποιητικό άτομο.

 

 

Τα πιο συχνά σημάδια κακοποίησης

Πρώτο ανησυχητικό σημάδι σε μία σχέση είναι η εμμονή να γνωρίζει όλες τις κινήσεις σας. Θα θέλει συνέχεια να ξέρει που βρίσκεστε και με ποιον, θα φτάσει σε σημείο να εμποδίσει εξόδους με φίλους, οικογένεια ή ακόμα και την δουλεία ή τις σπουδές. Ακόμα, θα επιμένει να απαντάτε αμέσως στα μηνύματα και τις κλήσεις του και θα απαιτεί να γνωρίζει τους κωδικούς πρόσβασής σας στα social media.

Ένας κακοποιητικός σύντροφος μπορεί να εκδηλώνει συχνά την ζήλια του και να σας κατηγορεί συνεχώς πως τον απατάτε. Δε θα διστάσουν μάλιστα, να πάρουν μόνοι τους αποφάσεις για τις πιο απλές καθημερινές σας ανάγκες, όπως το τι θα φάτε ή τι θα φορέσετε.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr