Print this page

Τα μοναδικά 5 πράγματα που χρειάζεται ένα βρέφος από τη μαμά του

Η μητρότητα φαντάζει ως κάτι πολύ απαιτητικό και δύσκολο για μια νέα μητέρα. Όμως, στην πραγματικότητα, αυτά που θέλει το μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι πολύ λίγα.

Δεν υπάρχει μέλλουσα ή νέα μαμά που να μη νιώθει άγχος για το πώς να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο της. Πώς να φροντίσει το μωρό της, πώς να του εξασφαλίσει όλα όσα έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί και να “ανθίσει” με τον καλύτερο τρόπο; Στην πραγματικότητα, το να βοηθήσεις ένα παιδί να ευδοκιμήσει είναι απλό, ακόμα κι αν δεν είναι πάντα εύκολο. Οι προκλήσεις μπορεί να είναι πολλές, αλλά ακολουθώντας μερικά βασικά βήματα η ζωή μας με ένα μωρό γίνεται πολύ πιο απλή, ακόμη και διασκεδαστική.

 

Αυτά είναι τα 5 πράγματα που θέλει από τη μαμά του:

 

Να το αγαπάει και να του δείχνει στοργή

Κάθε φορά που ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του παιδιού σας με αγάπη , εκείνο μαθαίνει ότι κάποιος είναι πάντα εκεί για να το φροντίσει ακόμα και όταν περνάει δύσκολα. Έτσι, μαθαίνει να εμπιστεύεται τους άλλους και ανακουφίζεται στην ιδέα ότι ότι δεν είναι μόνο. Μέσα από τη στοργική αλληλεπίδραση με το παιδί σας, εκείνο αναπτύσσει την αίσθηση του εαυτού του ως ένα άτομο που αξίζει να το αγαπούν και να το φροντίζουν, ενώ παίρνει ένα παράδειγμα για το πώς να νοιάζεται για τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, μπαίνουν οι βάσεις για νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του και να φέρεται με καλοσύνη.

 

Να του μιλάει

Όταν του τραγουδάτε ή το νανουρίζεται, το μωρό εξοικειώνεται με τη μητρική γλώσσα του που περιβάλλεται από την οικεία φωνή της μαμάς. Όταν του μιλάτε για το τι κάνετε εσείς ή εκείνο (π.χ. "τώρα είναι ώρα να ντυθείς, πρώτα θα βάλουμε μια καθαρή πάνα" ή "αυτό το κουκλάκι βγάζει έναν αστείο ήχο όταν το πιέζεις" μαθαίνει νέες λέξεις, τη δύναμη της γλώσσας και πώς να επικοινωνεί. Και όταν διαβάζετε στο παιδί, του καλλιεργείτε την αγάπη για το διάβασμα και το εισάγετε στην πρώιμη εκπαίδευση. Με όλους αυτούς τους τρόπους βάζετε τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ανάγνωση, η κατανόηση και η επικοινωνία.

 

Να τηρεί πιστά το πρόγραμμά του

Οι ρουτίνες είναι η βάση της σταθερότητας για ένα βρέφος. Το βοηθούν να μάθει τον ρυθμό της ημέρας και να αποκτήσει μια αίσθηση εσωτερικής ηρεμίας. Επίσης, το βοηθούν να γίνει πιο ανεξάρτητο με την πάροδο του χρόνου, επειδή ξέρει τι να περιμένει και τι ακολουθεί. Τα μωρά αγαπούν τις τελετουργίες, οπότε αν κάνετε την προετοιμασία για τον ύπνο κάθε βράδυ με τον ίδιο τρόπο, νιώθουν ασφαλή. Η σταθερότητα είναι απαραίτητη για κάθε δραστηριότητα που κάνετε καθημερινά, όπως οι ώρες των γευμάτων, το ντύσιμο, το μπάνιο, η ώρα του ύπνου και ο αποχωρισμός σας κάθε πρωί για να πάτε στη δουλεία σας. Επειδή μέχρι κάποια ηλικία, τα παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου, η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος τα βοηθά να αποκτήσουν ένα αίσθημα ελέγχου και να μάθουν να κινούνται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Να του εξασφαλίζει άφθονο ύπνο

Όταν ένα μωρό είναι ξεκούραστο είναι και πιο χαρούμενο -όλοι το ξέρουν αυτό! Όταν τα παιδιά κοιμούνται αρκετά , είναι σε θέση να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους, να αλληλεπιδρούν με τους άλλους και να μαθαίνουν. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να εκνευριστούν και να αναστατωθούν. Η σωστή οργάνωση του ύπνου και η πιστή τήρηση της βραδινής ρουτίνας είναι το κλειδί για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεκουράζεται όσο έχει ανάγκη.

Δείτε κι εδώ πόσες ώρες ύπνο έχει ανάγκη ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του.

 

Να φροντίζει τον εαυτό της

Για να μπορέσετε μια νέα μαμά να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μωρού της, πρέπει πρώτα από όλα να ικανοποιεί τις δικές της βασικές ανάγκες. Εάν είστε ξεκούραστη, τρώτε σωστά και υγιεινά, βρίσκετε τρόπους να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, τότε μπορείτε να δώσετε και στο παιδί σας ό,τι χρειάζεται. Το να φροντίζει μια μητέρα τον εαυτό της οδηγεί σε καλύτερη σχέση με το παιδί της και φυσικά την κάνει πιο ευτυχισμένη.