Print this page

4 τακτικές να δοκιμάσετε εάν βαρεθήκατε να παρακαλάτε τα παιδιά να κάνουν καμιά δουλειά στο σπίτι

Επειδή η γκρίνια και οι απειλές σπάνια έχουν αποτέλεσμα.

Καμιά γυναίκα δεν είχε ονειρευτεί να γίνει από εκείνες τις μαμάδες που όλη την ώρα γκρινιάζουν στα παιδιά τους. Όμως το να γίνονται όλα με ηρεμία και ευγένεια προϋποθέτει ότι και τα παιδιά ακούν και ανταποκρίνονται σε αυτό που ζητάμε. Ότι, για παράδειγμα, μαζεύουν τα παιχνίδια και τα ρούχα τους από το πάτωμα πριν πάνε για ύπνο. Ή ότι στρώνουν το κρεβάτι τους το πρωί. Ή ότι βάζουν το πιάτο τους μέσα στο πλυντήριο αφότου τελειώσουν το φαγητό τους. Έτσι, καμία μαμά δεν θα ήταν στη -δυσάρεστη για όλους- θέση να πρέπει να λέει δέκα φορές “μάζεψε την πετσέτα από το πάτωμα”. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι με τη γκρίνια όλοι (ακόμη και η ίδια) κάποια στιγμή κουράζονται να ακούνε τη φωνή της. Είναι, κυρίως, ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, αυτές οι τακτικές μπορεί να βοηθήσουν:

Ανακαλύψτε την ώρα που το παιδί σας είναι πιο δεκτικό στις παραινέσεις

Πολλά παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτά που τους λέμε μετά από τον μεσημεριανό ύπνο ή αμέσως μετά το φαγητό. Άλλα, είναι πιο συνεργάσιμα νωρίς το πρωί ή λίγο πριν κοιμηθούν. Απλώς παρατηρήστε την συμπεριφορά του και θα καταλάβετε πότε να ζητήσετε να σας βοηθήσουν -χωρίς να νιώθετε ότι μιλάτε στον τοίχο.

Πείτε το με μία λέξη -ή και καμία

Συχνά, η φωνή μας στα αυτιά των παιδιών ακούγεται απλά σαν...θόρυβος. Αντίθετα, ένα ελαφρύ άγγιγμα στον ώμο μπορεί να είναι αρκετό για να τραβήξει την προσοχή τους και να θελήσουν να κάνουν κάτι αντί απλώς να απαντήσουν “σε λίγο”. Ομοίως, είναι πιο αποτελεσματικό να ζητήσετε κάτι λέγοντας μόνο μία λέξη (π.χ. “πετσέτα”), αντί να χρησιμοποιήσετε ολόκληρη φράση (“αγάπη μου, δεν βλέπεις ότι η πετσέτα έχει πέσει στο πάτωμα; Σήκωσέ τη!”).

Αλλάξτε τις προσδοκίες σας

Εάν εμείς πρώτα από όλα κατανοήσουμε τι είναι ρεαλιστικό στο οικογενειακό μας περιβάλλον, θα γίνουμε όλοι σίγουρα πολύ πιο ευτυχισμένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν ό,τι θέλουν ή ότι θα πάρουμε απόφαση ότι αν θέλουμε ένα τακτοποιημένο χώρο θα πρέπει όλα τα περάσουν από τα χέρια μας. Σημαίνει όμως πως το περιμένουμε από το γιο μας να βάλει τα ρούχα του στα άπλυτα αμέσως μόλις ξυπνήσει είναι χαμένος κόπος, ενώ αλλάζοντας τις προσδοκίες μας και περιμένοντας να το κάνει όταν επιστρέψει από το σχολείο, είναι πιο πιθανο να ικανοποιηθούν.

Μην επεμβαίνετε στο δωμάτιό τους

Μπορεί εσείς να μισείτε την ακαταστασία όσο τίποτα στον κόσμο, αλλά εάν τα παιδιά σας νιώθουν άνετα να κυκλοφορούν ανάμεσα σε δεκάδες πεταμένα παιχνίδια και βιβλία, είναι σκόπιμο να αποδεχτείτε ότι στον δικό τους χώρο είναι εκείνα που κάνουν κουμάντο. Εφόσον λοιπόν δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, απλά κλείστε την πόρτα και αφήστε τα να απολαύσουν το χάος που έχουν δημιουργήσει.