Print this page

Γιατί αρέσει στα παιδιά να παίρνουν κάτι που δεν είναι δικό τους;

Τα παιδιά σε κάθε ηλικία κλέβουν για διαφορετικούς λόγους.

Τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα όρια της ιδιοκτησίας και επομένως είναι λογικό ότι όταν επιθυμήσουν κάτι να θελήσουν να το αποκτήσουν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δικό τους. Τα παιδιά ηλικίας 5- 7 ετών αρχίζουν να καταλαβαίνουν την έννοια της ιδιοκτησίας όπως και αυτή του σωστού και του λάθους και να υπόκεινται σε κανόνες. Πολλές φορές όμως παίρνουν πράγματα που δεν τους ανήκουν λόγω έλλειψης αυτοσυγκράτησης. Τα παιδιά από 7 ετών και άνω κλέβουν απολύτως συνειδητά και γνωρίζοντας ακριβώς τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ποιοι λόγοι επομένως ωθούν τα παιδιά σε μια τέτοια πράξη;

Μερικά παιδιά κλέβουν επειδή μιμούνται τους γονείς τους. Όταν ένας γονιός επιστρέφει στο σπίτι φέρνοντας κάτι από τη δουλειά του για παράδειγμα το οποίο δε του ανήκει, το παιδί δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί τους κανόνες περί ιδιοκτησίας του άλλου και συνεπώς δε θεωρεί λάθος το να πάρει κάτι από κάποιον άλλο.

Υπάρχουν παιδιά τα οποία κλέβουν επειδή θέλουν με αυτό τον τρόπο να γίνουν αποδεκτά και να εντυπωσιάσουν τους φίλους τους.

Κάποια παιδιά κλέβουν προσπαθώντας έτσι να καλύψουν κάποιο κενό το οποίο πιθανό να υπάρχει στη ζωή τους. Το κενό αυτό προέρχεται τις περισσότερες φορές από την έλλειψη αγάπης και στοργής. Το αντικείμενο της κλοπής λοιπόν εδώ λειτουργεί ως υποκατάστατο αυτής της αγάπης.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις στις οποίες τα παιδιά κλέβουν επειδή είναι θυμωμένα με τον εαυτό τους ή με τους γονείς  τους. Η  κλοπή εδώ γίνεται μέσο έκφρασης αυτού του θυμού.

Παράλληλα όταν μέσα στην οικογένεια υπάρχουν προβλήματα όπως ένα επικείμενο διαζύγιο, ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να κλέβει επειδή θέλει να τραβήξει την προσοχή των γονιών του θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα τους κάνει να ξεχάσουν το διαζύγιο.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένας γονιός αν αντιληφθεί ότι το παιδί του κλέβει;

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ακαδημία παιδιού και εφήβου συνιστά:

εξηγήστε στο παιδί ότι το να κλέβει είναι λάθος βοηθήστε το παιδί να επιστρέψει το αντικείμενο ή να πληρώσει γι’ αυτό βοηθήστε το παιδί να αντιληφθεί ότι με το να κλέβει δεν έχει κανένα όφελος αποφύγετε να στιγματίσετε το παιδί λέγοντάς του ότι αν το κάνει μια φορά θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον και θα καταλήξει κλέφτης και κακός άνθρωπος. κάνετε σαφές στο παιδί ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι με κανένα τρόπο αποδεκτή από το σπίτι ή την κοινωνία.

Το σημαντικό είναι ότι όταν ένας γονιός αντιληφθεί ότι το παιδί του κλέβει να παραμείνει ψύχραιμος, με τους κατάλληλους χειρισμούς και με τη βοήθεια κάποιου ειδικού η κλοπή σταματάει καθώς το παιδί μεγαλώνει. Αν παρ’όλα αυτά το παιδί συνεχίζει να κλέβει και συνοδεύεται από άλλα προβλήματα συμπεριφοράς, τότε μπορεί να είναι σημάδι σοβαρότερων προβλημάτων της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού.

 

Τσιμάκου Μαρία / Ψυχολόγος - Ειδικευμένη στη Συμβουλευτική

Τηλ. 6972010582