Print this page

Όταν το παιδί ζηλεύει το μωρό

Ένα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι γονείς όταν μπαίνει στην οικογένεια ένα νέο μέλος, είναι η ζήλια του μεγαλύτερου παιδιού, η οποία πολύ συχνά εκδηλώνεται με ακραίες συμπεριφορές. Αυτό βέβαια αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση καθώς χαρακτηριστική στις μικρές ηλικίες είναι η εγωκεντρικότητα. Δηλαδή μέχρι πρότινος το παιδί ήταν μόνο του και απολάμβανε την αμέριστη αγάπη και φροντίδα των γονιών του και τώρα θα πρέπει να μοιράζεται όλα τα προνόμια με το καινούριο του αδερφάκι.

‘’Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε λοιπόν μια τέτοια κατάσταση’’; είναι η ερώτηση των γονιών.

Το πιο σημαντικό είναι να βοηθήσετε ως γονείς να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί σωστά το συναίσθημα της ζήλιας έτσι ώστε να αναπτυχθεί μία υγιής σχέση ανάμεσα στα αδέρφια. Ας δούμε πιο κάτω μερικές συμβουλές.

Καταρχήν πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί σας από πριν για τον ερχομό του μωρού. Έχετε πολύ χρόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας να συζητάτε με το παιδί για το νέο μέλος που θα προστεθεί στην οικογένεια. Μιλήστε μαζί του για τις πρακτικές αλλαγές που θα συμβούν. Όταν λοιπόν έρθει το μωρό στο σπίτι, αν και θα είστε πολύ ενθουσιασμένοι , προσέξτε μην παραγκωνίσετε το άλλο παιδί. Μολονότι είναι δύσκολο λόγω του ότι το μωρό χρειάζεται περισσότερη φροντίδα στην αρχή, μπορείτε να βρείτε μία συγκεκριμένη ώρα στη διάρκεια της ημέρας που θα ασχολείστε αποκλειστικά με το μεγαλύτερο παιδί και θα κάνετε πράγματα που του αρέσουν. Διατηρήστε τις συνήθειες που είχατε πριν με το παιδί όσο το δυνατόν ίδιες. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει ασφάλεια. Καλό θα είναι τα παιδιά να μην μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο. Έτσι το μεγαλύτερο παιδί θα έχει το δικό του χώρο και δε θα αισθάνεται ότι παραβιάζεται από το μωρό. Όταν το παιδί εκφράζει αρνητικά συναισθήματα μην το τιμωρείτε. Δείξτε κατανόηση και μιλήστε του με ηρεμία. Μάθετε στο παιδί πώς να παίζει με το αδερφάκι του. Κάντε πράγματα μαζί για το μωράκι. Διαβάστε μαζί ένα παραμύθι, τραγουδήστε , αφήστε το να σας βοηθάει στο μπάνιο του. Έτσι το παιδί θα νιώθει σημαντικό και θα καταλάβει καλύτερα το ρόλο του μεγάλου αδερφού ή αδερφής.

Σε καμία περίπτωση όμως μην αφήνετε μόνα τους τα παιδιά , τουλάχιστον στην αρχή. Είναι πολύ πιθανό το μεγαλύτερο παιδί να γίνει ξαφνικά απότομο και άθελά του να βλάψει το μωρό. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μόνο παιδί και δε μπορεί να ελέγξει πλήρως τα συναισθήματά του και τις πράξεις του. Βέβαια η παρουσία σας πρέπει να είναι διακριτική.

Τσιμάκου Μαρία / Ψυχολόγος - Ειδικευμένη στη Συμβουλευτική

Τηλ. 6972010582