Print this page

Γιατί το παιδί μου τρώει τα νύχια του;

Η ονυχοφαγία αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες συνήθειες που παρατηρείται περίπου στο 1/3 των παιδιών και των εφήβων. Οι ειδικοί την κατατάσσουν στην πρώτη θέση των λεγόμενων ‘’νευρικών συνηθειών’’ που περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων το πιπίλισμα του αντίχειρα, το παιχνίδι με τα μαλλιά και το τρίξιμο των δοντιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί θα σταματήσει μόνο του να τρώει τα νύχια του. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες η συνήθεια αυτή θα συνεχιστεί και στην ενηλικίωση.

Η αιτία της ονυχοφαγίας αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μυστήριο και πολλές φορές είναι δύσκολο να καθοριστεί. Συνήθως το παιδί τρώει τα νύχια του από περιέργεια , πλήξη, μίμηση ή ανακούφιση από άγχος. Πιο συχνά η συνήθεια αυτή επιδεινώνεται όταν το παιδί δεν απασχολεί τα χέρια του. Για παράδειγμα όταν διαβάζει, βλέπει τηλεόραση ή κάθεται στην τάξη του. Ας δούμε μερικές συμβουλές προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να τρώει τα νύχια του.

Καταρχήν βοηθήστε το παιδί να μειώσει το άγχος του. Συζητήστε μαζί του για τα πράγματα που το απασχολούν.

Φροντίστε τα νύχια του να είναι κοντά κομμένα και καθαρά.

Εξηγήστε του ότι πρέπει να κόψει αυτή τη συνήθεια γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία του. Επιπλέον θα έχει πιο όμορφα χέρια. • Αποφύγετε οποιαδήποτε τιμωρία γιατί πιθανόν να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

Μπορείτε να του παρέχετε ένα κίνητρο. Κάντε μια συμφωνία μαζί του και δώστε του ένα έπαθλο όταν δεν τρώει τα νύχια του. Προτιμήστε αυτοκόλλητα, βολτούλες και όχι γλυκά ή χρήματα.

Ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με χαλαρωτικές δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να εκτονώσει το άγχος του και να μην σκέφτεται τη συνήθειά του. Η ζωγραφική, τα παζλ η ενασχόληση με ένα άθλημα αποτελούν μερικά καλά παραδείγματα.

Προμηθευτείτε από το φαρμακείο ένα ειδικό μη τοξικό βερνίκι το οποίο θα απλώνετε κάθε πρωί στα νύχια του παιδιού.

Η τακτική αυτή αποδίδει σαφώς καλύτερα στα κορίτσια. Σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις όπου το παιδί δε μπορεί να σταματήσει να τρώει τα νύχια του αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται και συνοδεύεται από άλλες προβληματικές συμπεριφορές, το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να αποτελεί σημάδι ενός βαθύτερου ψυχολογικού προβλήματος. Τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Μαρία Τσιμάκου

Ψυχολόγος - Ειδικευμένη στη Συμβουλευτική

Τηλ. 6972010582