Print this page

Τι χρειάζεται κάθε παιδί, ανάλογα με τη σειρά γέννησής του

Συχνά συμπεριφερόμαστε διαφορετικά στα παιδιά, ανάλογα με το αν είναι μοναχοπαίδια, πρωτότοκα, μεσαία ή… στερνοπούλια. Να τι πρέπει να προσέξουμε για να διατηρήσουμε τις ισορροπίες για όλη την οικογένεια.   

Τα μοναχοπαίδια

- Επιτρέψτε τους να ζήσουν μια ανέμελη παιδική ηλικία, χωρίς να τους συμπεριφέρεστε σαν να είναι μεγάλοι και χωρίς να τα επιβαρύνετε με υπερβολικές προσδοκίες.

- Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία που προκύπτει για να κάνουν παρέα με συνομήλικα παιδιά και μάθετέ τους πώς να μοιράζονται τα πράγματά τους (π.χ. κάθε τόσο φροντίστε να χαρίζετε τα παιχνίδια που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες σε άλλα παιδάκια).

- Δώστε στο παιδί να αναλάβει τη φροντίδα ενός κατοικίδιου. Έτσι θα νιώθει ότι έχει τη δική του παρέα μέσα στο σπίτι και θα μάθει πώς να φροντίζει και να νοιάζεται για τους άλλους.

- Όταν υπάρχει η δυνατότητα, επιτρέψτε του ένα περιθώριο ελευθερίας, αφήνοντάς το για παράδειγμα ένα σαββατοκύριακο στο σπίτι της γιαγιάς ή επιτρέποντας να κοιμηθεί ένα βράδυ στο σπίτι ενός φίλου ή μίας φίλης.

Τα πρωτότοκα

- Αυτά τα παιδιά είναι συνήθως πολύ ευσυνείδητα και περισσότερο «σοβαρά» από ό,τι απαιτεί η ηλικία τους. Γι’ αυτό προσπαθήστε να μην είστε πολύ επικριτικοί μαζί τους ούτε να επισημαίνετε συνέχεια τα λάθη ή τις αδυναμίες τους.

- Μην τα φορτώνετε με έννοιες και ευθύνες επειδή είναι «ο μεγάλος» ή «η μεγάλη» -μπορεί να είναι μεγαλύτερα από τα αδέρφια τους αλλά παραμένουν παιδιά.

- Αντισταθμίστε όποια μειονεκτήματα έχει η θέση τους ως πρωτότοκα με ανάλογα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να πρέπει να διαβάζει περισσότερες ώρες για το σχολείο αλλά επιτρέπεται να πάει το βράδυ για ύπνο λίγο πιο αργά από τα μικρότερα αδερφάκια του.

Τα μεσαία παιδιά

- Αυτά τα παιδιά νιώθουν συχνά «ανύπαρκτα» καθώς είναι… σφηνωμένα ανάμεσα στα μεγάλα και τα μικρότερα αδέρφια τους, γι’ αυτό φροντίστε να περνάτε χρόνο αποκλειστικά μόνοι μαζί τους και να τα κάνετε να αισθάνονται σημαντικά.

- Βρείτε τις κλίσεις και τα ταλέντα τους και ενθαρρύνετέ τα να ασχοληθούν με ό,τι τα ευχαριστεί περισσότερο, αντί να θεωρείτε δεδομένο ότι θα κάνουν το ίδιο σπορ ή γενικά τις ίδιες εξωσχολικές δραστηριότητες με τα μεγαλύτερα ή με τα μικρότερα αδέρφια τους.

- Ποτέ μην κάνετε συγκρίσεις ανάμεσα στις επιδόσεις και τη συμπεριφορά με τα αδέρφια τους.

Οι… βενιαμίν

- Βεβαιωθείτε ότι δεν είστε πιο υποχωρητικοί, πιο τρυφεροί, πιο ελαστικοί και πιο εκδηλωτικοί απέναντι σ’ αυτό το παιδί, επειδή είναι το μικρότερό σας.

- Μην προσπαθήσετε να παραμείνει το «μωρό» της οικογένειας, ακόμα κι όταν θα είναι πολύ μεγάλο για να πληροί το χαρακτηρισμό. Αναθέστε του τις δικές του ευθύνες και βάλτε του όρια όπως και στα μεγαλύτερα παιδιά.

- Μην είστε υπερ-προστατευτικοί μαζί του. Ακόμα και το μικρό σας κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει μακριά σας!