Print this page

«Άνοιξε» η μύτη του παιδιού. Τι πρέπει να κάνουμε;

Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει συχνά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Ξέρατε όμως ότι ο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν όταν παθαίνουν ρινορραγία είναι ο ακριβώς αντίθετος από τον ενδεδειγμένο;

Η ρινορραγία είναι μια άβολη κατάσταση, η οποία προκαλεί άγχος και ένταση στους περισσότερους –ειδικά όταν βλέπουν ένα μικρό παιδί να γεμίζει αίματα στο πρόσωπο. Ενστικτωδώς, οι περισσότεροι άνθρωποι όταν συμβαίνει στους ίδιους πιάνουν τη μύτη τους και γέρνουν προς τα πίσω το κεφάλι. Μένουν έτσι για αρκετή ώρα, πιστεύοντας πως το αίμα έτσι θα μείνει στην ρινική κοιλότητα και θα σταματήσει προϊόντος δε του χρόνου.

Το σωστό, όμως, είναι ακριβώς το αντίθετο, όπως μας λέει ο Ιωάννης Α. Νάσιος Md, Χειρουργός-Ωτορινολαρυγγολόγος. Σε περίπτωση ρινορραγίας, καθόμαστε, σκύβουμε μπροστά και πιάνουμε σφιχτά τη μύτη με τον δείκτη και τον αντίχειρα στο ύψος που τελειώνει το διάφραγμα (ο μαλακός χόνδρος) και αρχίζουν τα οστά της μύτης. Έτσι αποφεύγουμε την κατάποση του αίματος, όπως γίνεται όταν γέρνουμε πίσω το κεφάλι. Μένουμε εκεί πιέζοντας, στα όρια του πόνου, για 5 λεπτά. Ταυτόχρονα, όποια ποσότητα αίματος έχει περάσει στο ρινοφάρυγγα, την αποβάλλουμε από το στόμα και αποφεύγουμε την κατάποσή της. Η κατάποση ποσότητας αίματος είναι πιθανόν να προκαλέσει έμετο, που θα επιδεινώσει την όλη κατάσταση. Επικουρικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε μία παγοκύστη στον αυχένα και ένα τολύπιο βάμβακος εμποτισμένου με οξυζενέ. Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει, επαναλαμβάνουμε για άλλα 5 λεπτά.

Οι οδηγίες αυτές ισχύουν και για τα παιδιά. Εάν πρόκειται για μικρό νήπιο, θα πρέπει να το βάλουμε να καθίσει, να σκύψει και να πιάσουμε εμείς τη μύτη του για μερικά λεπτά. Εάν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί που παρουσιάζει συχνά ρινορραγίες, είναι σκόπιμο να του εξηγήσουμε τι πρέπει να κάνει, ώστε να αντιδρά μόνο του με το σωστό τρόπο όταν συμβαίνουν.

 

Πού οφείλονται οι ρινορραγίες;

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας πολλά παιδιά έχουν την τάση να παρουσιάζουν συχνά ρινορραγίες, είτε λόγω μηχανικού τραυματισμού (ένα αθώο ξύσιμο με τα δάχτυλα), είτε παρατεταμένης έκθεσής τους στον ήλιο. Τα φαινόμενα αυτά υποχωρούν με την εφηβεία. Προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που η ρινορραγία συνδέεται με την ύπαρξη κάποιου ξένου σώματος μέσα στη μύτη -πράγμα πολύ συχνό στα παιδιά, που μπορεί να βάλουν κάτι στη μύτη τους όταν παίζουν με μικροαντικείμενα, όπως κουμπιά, μπίλιες κ.λπ.