Print this page

Μήπως μεγαλώνετε ένα μικρό Αϊνστάιν;

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι ένα μωρό είναι κάτι παραπάνω από έξυπνο, είναι χαρισματικό;    

Όλα τα παιδιά είναι έξυπνα και έχουν ιδιαίτερες ικανότητες – το καθένα με τον δικό του τρόπο. Ωστόσο -και μολονότι είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς με ακρίβεια την ευφυία ενός μωρού- εάν υποψιάζεστε ότι το δικό σας δεν είναι απλά έξυπνο αλλά κάτι παραπάνω, αναζητήστε τις ακόλουθες ενδείξεις:

 Συνήθως προηγείται από τα συνομήλικα παιδιά σε θέματα ανάπτυξης; Μπουσούλησε πιο γρήγορα, περπάτησε, μίλησε, χαμογέλασε ή άρχισε να χρησιμοποιεί τον δείκτη και τον αντίχειρα για να πιάνει μικροσκοπικά αντικείμενα σε μικρότερη ηλικία από ό,τι τα άλλα παιδιά;

 

Έχειιδιαίτεραγερήμνήμη; Τα παιδιά σε μικρή ηλικία δεν θυμούνται και πολλά πράγματα. Γι’ αυτό ένα μωρό που ξέρει σε ποιο σημείο έχει αφήσει ένα παιχνίδι ή ποια βούρτσα είναι της μαμάς και ποια του μπαμπά σίγουρα κερδίζει την προσοχή.

 

Επιδεικνύει ιδιαίτερη δημιουργικότητα προκειμένου να βρει λύση σε ένα πρόβλημα; Τα χαρισματικά παιδιά χρησιμοποιούν πολύ ευφάνταστους τρόπους για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Για παράδειγμα, βρίσκουν ένα μακρύ παιχνίδι για να σπρώξουν ένα άλλο που έχει πέσει κάτω από τον καναπέ ή χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να σας δώσουν να καταλάβετε τι θέλει. Επιπλέον, έχουν μια εντυπωσιακή ικανότητα να συγκεντρώνονται και να εστιάζουν την προσοχή τους.

 

Μπορεί να κάνει συσχετίσεις ανάμεσα σε διαφορετικές καταστάσεις; Τα ιδιαίτερα ευφυή μωρά μπορούν να πάρουν μια γνώση που απέκτησαν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση και να την εφαρμόσουν σε μια άλλη. Για παράδειγμα, όταν βρίσκονται σε ένα σπίτι όπου δεν έχουν ξαναπάει, να κατευθυνθούν προς το ψυγείο για να δείξουν ότι θέλουν γάλα, ακόμα κι αν αυτό το ψυγείο έχει διαφορετικό μέγεθος ή χρώμα από αυτό του δικού τους σπιτιού.

 

Είναι ιδιαίτερα παρατηρητικό; Δείχνει να προσέχει αμέσως οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον (π.χ. ένα καινούριο έπιπλο στο σαλόνι), την εμφάνιση των οικείων του (π.χ.  ένα καινούριο κούρεμα) ή ακόμα και στη διάθεσή τους (π.χ. να σας ρωτάει γιατί είστε λυπημένοι;).

 

Δυσκολεύεται στον ύπνο; Πολλά χαρισματικά παιδιά έχουν πρόβλημα να αποκοιμηθούν γιατί δυσκολεύονται να απαρνηθούν το… κάλεσμα όλων αυτών των ερεθισμάτων που υπάρχουν γύρω τους.